Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rath se rozčílil na Zemana: „Dřív mě hostil, teď se mi mstí“

Autor: Vera Renovica - 
26. ledna 2017
05:01

Soud rozhodl, že jsou odposlechy v případě korupční kauzy exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha nezákonné. A v podstatě tím »škrtnul« předchozí rozsudek, díky němuž měl Rath na 8,5 roku skončit ve vězení. Komu se to nelíbí? Prezidentu Miloši Zemanovi. Ten uvažuje o kárné žalobě na soudce, který obžalovanému nahrál. „Mstivost je pro něho charakteristickým rysem,“ reagoval pro Blesk.cz Rath.

Zeman dlouhodobě shazuje ze stolu veškeré pochybnosti o Rathově vině. I před ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) se nedávno podivil, že o věci lze vážně diskutovat „…když u někoho najdeme v krabici od vína šest nebo sedm milionů korun“. Na úterní diskuzi s občany v Plzeňském kraji zašel ještě dál. „I prezident má právo podat kárnou žalobu v případě, kdy soudce pochybí. A já nevylučuji, že právě vtéto kauze kárné žaloby využiji,“ nechal se slyšet.

Kárná žaloba na soudce může vyústit dokonce v jeho odvolání z funkce. Co na to středobod procesu, který se táhne už takřka pět let? „Prezident potvrdil, že jde o politický proces a pokračuje v brutálním nátlaku na soudce, kdy jim hrozí profesní likvidací, pokud neodsuzují, jak on chce,“ napsal Rath Blesk.cz.

Rath: „Milošova mstivost nabírá na síle.“

Na dotaz, co by hlavu státu k takovému jednání motivovalo, odpověděl rozsáhleji. „Miloš Zeman mě opakovaně zval na Vysočinu, já tam jezdil, tykáme si a vždy mě opulentně hostil. Osobně mě podporoval i ve volební kampani. Zlom nastal ve chvíli, kdy se střetl s Jiřím Paroubkem o vliv ve vedení ČSSD. Do té doby spolu přátelsky komunikovali a Miloš chtěl své lidi na významných pozicích v Lidovém domě – například na pozici ústředního volebního manažera. Jiří Paroubek to ostře odmítl. V tomto střetu jsem byl loajální k předsedovi Paroubkovi a od té doby se mi Miloš mstil. Teď to jen nabírá na síle. Mstivost je pro něho charakteristickým rysem,“ míní Rath.

Ovčáček: „O pomstu nejde.“

„Neexistuje jediný důvod, proč by měl pan prezident svůj názor na tuto kauzu měnit. Pan prezident se k tomuto případu vyjadřuje dlouhodobě jednoznačně. Nejde tedy v žádném případě o politickou pomstu, jak se snaží podsouvat doktor Rath,“ zareagoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Komplikovanou kauzu, v níž exhejtman, někdejší šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová (dnes Kottová) a exposlanec ODS Petr Kott měli přijímat úplatky v souvislosti se zakázkami v kraji, začala v květnu 2012. Tehdy Ratha zatkli se 7 miliony korun v krabici od vína a strávil více než rok ve vazbě. V červenci 2015 byl Rath uznán Krajským soudem v Praze vinným z přijímání úplatků. 

Video  Studio Blesk - David Rath  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

»Vyfasoval« 8,5 roku vězení a propadnutí majetku. Svoji vinu popírá. Vrchní soud před Vánoci rozhodl, že odposlechy, o které se obžaloba opírala a v nichž obžalovaní mluvili mimo jiné i o finančních obnosech, byly pořízeny nezákonně. Předchozí rozsudek byl tímto znehodnocen a vše se opět vrací ke krajskému soudu.

Proti rozhodnutí se zvedla vlna odporu, ministr Pelikán obdržel stížnost pro porušení zákona od Vrchního státního zastupitelství a potvrdil, že ji předá Nejvyššímu soudu. Vlastní podnět témuž soudu už předal samotný Rath, který si stěžuje mimo jiné na to, že byl případ odehrávající se ve Středočeském kraji svěřen žalobcům i soudu v kraji Ústeckém.

e.44 ( 26. ledna 2017 20:35 )

Jj, Zeman je mstivej, ale kam se v tom hrabe na Ratha. Takže Rathe, dobře ti tak, stejně si nic jinýho nezasloužíš.

TrojanSlovakia ( 26. ledna 2017 13:20 )

 Sudca nemá krabice? 😀

kupredu-leva ( 26. ledna 2017 11:56 )

V blázinci dostali za úkol přepisovat Putinovy výblitky. Carmin vede...

kupredu-leva ( 26. ledna 2017 11:49 )

My zloději stojíme pevně za svým soudruhem Zemanem a vždy volíme ČSSD, protože ta jediná drží nad námi, zloději, ochrannou ruku. Čest práci!

dzery ( 26. ledna 2017 11:29 )

Zase voda na carmínův mlejn.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa