Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman a jeho Bimbo vyrazili do Plané. „Kvetu a prosperuji,“ říkal dětem

Autor: simao - 
25. ledna 2017
13:56

Prezident Miloš Zeman zavítal mezi děti v dětském domově v Plané. A nepřijel s prázdnou – s manželkou Ivanou přivezli slona, kterého pojmenovali Bimbo. Zemanova „Bimbomanie“ tím pokračuje. Nejde o první zvíře, které od něj toto jméno dostalo. A hradní mluvčí Jiří Ovčáček vysvětluje proč. Při setkání s občany pak Zeman čelil mj. dotazu na své kouření a pití alkoholu. Občany ujistil, že kvete a prosperuje“, ač kouří a pije od dvaceti.

Miloš a Ivana Zemanovi zavítali během návštěvy Plzeňského kraje mezi děti, které skončily v dětském domově. A rozhodli se je potěšit plyšovým slonem. „S mojí paní jsme zavítali do Dětského domova Čtyřlístek v Plané. Předali jsme darem plyšového slona Bimbo,“ uvedl prezident na sociální síti.

Proč Bimbo? „Jde o tradiční pojmenování, které pan prezident používá dlouhodobě. Připomínám v tomto směru dobu někdejšího ministra kultury Pavla Dostála a přezdívku Miloše Zemana,“ vzkázal Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman: Bimbem neurazíš

Zemanova obliba jména Bimbo tak pokračuje dál. Proč jméno Bimbo Zeman dává, vysvětloval loni sám při návštěvě u Andreje Babiše na Čapím hnízdě. „Ať už jsem křtil jakákoli zvířata v zoologických zahradách, vždycky jsem jim dával jedno a totéž jméno. To jméno zní Bimbo,“ uvedl tehdy Zeman, když křtil s Babišem a dětmi na farmě klokany Bimba, Nailu a Kaylu.

„Říkali jsme si tak s mým přítelem ministrem kultury Pavlem Dostálem. A tímhle jménem nikoho neurazíš, protože jméno Bimbo není v kalendáři,“ vzpomenul prezident Zeman i jednu ze svých přezdívek, kterou však čas od času zneužijí političtí či názoroví oponenti.

Tentokrát však Bimbo posloužil jako jméno plyšáka, který udělal radost dětem v Plané. Jméno Bimbo se tak vleče i se zvířaty, které Zeman křtí, předává či naopak přijímá. Bimbo se jmenuje ostatně i kůň, kterého dostal Zeman loni v Mongolsku na Asijsko-evropském summitu.

Ale z Čapího hnízda či Mongolska zpět do Plzeňského kraje, kde Zemanova návštěva pokračuje druhým dnem. V pondělí navštívil mj. plzeňskou Škodovku a debatoval s občany Třemošné, zatímco první dáma Ivana Zemanová navštívila i jiný dětský domov – v Kašperských Horách. Ve středu se Zemanovi vydali do Plané, odkud zamíří do Konstantinových Lázní.

„Kvetu a prosperuji,“ hlásí Zeman

Zatímco Zeman do Plané přivezl slona Bimba, z dětského domova si odvezl několik darů od dětí. Včetně portrétu od dívky, která v domově žije. Právě v Plané se přitom narodil nový hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD), jehož otec tam byl ševcem a matka pracovala právě v dětském domově, jak vzpomínal při setkání s lidmi.

I tam dostaly prostor při dotazech na prezidenta děti. Jeden z chlapců se Zemana ptal, zda ho pozve na Hrad. Zeman odvětil, že na Hrad se zvou celé třídy a chlapec má být solidární s kamarády, kterým cestu zorganizuje. „Poslední dobou vídám na internetu fotky, kde držíte alkohol a kouříte. Co si o tom myslíte?“ říkal do mikrofonu další z chlapců. 

„Já kouřím od 20 let a zhruba od stejné doby piju alkohol. Nyní je mi 73, to znamená, že to dělám asi tak 50 let. A jak vidíte, kvetu a prosperuji,“ glosoval to Zeman.

Řeč se stočila i k protikuřáckému zákonu. Zeman tradičně upozornil, že jako kuřák nemůže zákon vetovat, protože by byl ve střetu zájmů. 

Ne každý kuřák se však kvůli zákazu odnaučí kouřit, podotkl prezident. A zmínil i další efekt. „Osobně si myslím, že je to hloupost, protože většina restauratérů už předtím přizpůsobila své podniky tak, aby v jedné části byla kuřácká a v druhé části nekuřácká místnost. V kuřácké části zařídili i odvětrávání a stálo je to nemalé peníze, které teď vlastně vyhodí… Tento zákaz postihne zejména malé, venkovské podniky, ne v městě Planá, ale někde na vesnici, kde si lidé dojdou na pivo a zapálí si k tomu cigaretu,“ podotkl Zeman.

Prezident dostal i dotazy další – na Donalda Trumpa, uprchlíky či na to, proč čeští vězni nepracují, zatímco lidé mimo kriminál musí. Sám Zeman s tím nesouhlasí. „Přeji vám všem slunce v duši a nebojte se mrazu,“ loučil se později s Planou. 

xiioma ( 25. ledna 2017 16:16 )

Kdo že kvete a prosperuje? Starej Bimbo je jednou nohou nad hrobem.

ljubaa ( 25. ledna 2017 15:57 )

Proč mi paní prezidentová začíná stále více připomínat paní bývalou premierovou Paroubkovou? http://www.lidovky.cz/ln-charita-podle-paroubkove-130-roli-toaletniho-papiru-p0w-/zpravy-domov.aspx? c=A071026_193735_ln_domov_blh

istyl ( 25. ledna 2017 14:44 )

v VI. cenove skupine je lip

TrojanSlovakia ( 25. ledna 2017 14:40 )

 Ja si Havla pamätám ako krpec - bol často naliaty. Slovenské média s tým nemali problém, ale v českých médiách mu bolo nevoľno. V Nemecku Havla hospitalizovali s otravou alkoholu. České média napísali o plúcnych problémoch. Nemecké o otrave alkoholom. Tak na Havla sa alkoholom Zeman nechytá. Je to najlepší prezident v EÚ. Toho nášho slizkého anjela s českou nebankovkou nemusím. Keby ste mali za prezidenta nacistické spiace knieža už by si tam budoval na hrade protektorát s Gestapom a Luftwafe. Buďte radi, že máte Zemana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa