Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vláda zametla stopy po Dienstbierovi: Víc pravomocí ombudsman nedostane

Autor: ČTK - 
25. ledna 2017
12:02

Místo novely zákona o veřejném ochránci práv posilující pravomoci ombudsmana, kterou chce vláda kvůli nesouhlasu poslanců stáhnout ze Sněmovny, připraví ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) samostatnou novelu, která bude řešit jen monitorování situace zdravotně postižených.

Předložíme ji ve zrychleném režimu a požádáme kluby, zda by to nepodpořily,“ řekl ve středu Bohuslav Sobotka (ČSSD) před zasedáním kabinetu, na kterém ministři rozhodnou o stažení návrhu, který připravil bývalý šéf vládní legislativy  (ČSSD).

Vláda tak odstoupí od plánu rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv o možnost podávat antidiskriminační žaloby a podněty Ústavnímu soudu na rušení zákonů nebo jejich částí. Proti rozšíření pravomocí ombudsmana vystupovali ve Sněmovně i poslanci z vládních ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Ve hře je navíc úprava Radky Maxové (ANO), jež by dolní komoře dala právo veřejného ochránce práv v některých případech odvolat. Sobotka uvedl, že přijetím některých pozměňovacích návrhů by postavení ombudsmana mohlo být oslabeno.

Norma budí mezi poslanci spory od počátku. Ukázalo se to i na červnové schůzi, kdy dolní komora nedala v dílčích hlasováních ombudsmanovi pravomoc dávat podněty Ústavnímu soudu, možnost podávat antidiskriminační žaloby ale zachovala. Protože by se pro takovou podobu novely patrně nenašel hlavně kvůli postoji poslanců hnutí ANO dostatečný počet hlasů, dolní komora ji poslala do opakovaného druhého čtení.

Dienstbier tehdy trval na tom, aby koalice plán kabinetu dodržela. Vládní program předpokládá, že kabinet „posílí právní možnosti obrany proti diskriminaci a pravomoc veřejného ochránce práv navrhovat rušení protiústavních zákonů“. Následné jednání ústavně-právního výboru ale jen potvrdilo, že osud předlohy je v dolní komoře značně nejistý.

S rozšířením působnosti ombudsmana ohledně dodržování práv zdravotně postižených lidí poslanci souhlasí. Do původní vládní předlohy jej doporučily jako pozměňovací návrh vložit petiční i právní výbor.

Podání Ústavnímu soudu může dát nyní prezident, 41 poslanců nebo 17 senátorů, za určitých podmínek i vláda, kraje nebo člověk, kterého se problém týká. Žaloby kvůli diskriminaci nyní může podávat jen její oběť.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa