Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman zvažuje stížnost na soudce z Rathovy kauzy. Za „smetení“ odposlechů

Autor: vei, ČTK - 
24. ledna 2017
18:51

Odposlechy v kauze Davida Ratha to mohou soudci pořádně zavařit. Prezident Miloše Zeman totiž zvažuje podání kárné žaloby na soudce, který o nezákonnosti odposlechů v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana rozhodl. Tuto možnost ukládá Zemanovi zákon. 

„I prezident má právo podat kárnou žalobu v případě, kdy soudce pochybí. A já nevylučuji, že právě v této kauze této kárné žaloby využiji,“ řekl Miloš Zeman na setkání s obyvateli v Třemošné u Plzně.

Právo navrhnout zahájení kárného řízení o kárné odpovědnosti soudce dává prezidentovi zákon o řízení ve věcech soudců. Hlava státu tak může učinit ve vztahu ke kterémukoli soudci.

Pražský vrchní soud zrušil v kauze Rath loni před vánočními svátky rozsudek právě kvůli nezákonným odposlechům, které u nového řízení před Krajským soudem v Praze nepůjdou použít jako důkaz. Vrchní státní zastupitelství v Praze už dřív podalo ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi podnět k podání stížnosti kvůli zrušení verdiktu. Pelikán avizoval, že stížnost Nejvyššímu soudu v nejbližších dnech podá. Podle informací redakce Blesk.cz by to mělo být do konce týdne. 

Krajský soud uznal v červenci 2015 Ratha vinným z přijímání úplatků a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Obžaloba Ratha spojuje s údajnou trestnou činností někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové (dnes Kottové) a jejího partnera, exposlance ODS Petra Kotta, kteří dostali trest o rok nižší.

Prezident v Třemošné připomněl Pelikánův postoj. „Ten právě teď v kauze Rath podává stížnost pro porušení zákona. Protože, jak víte, jeden soudce dospěl k názoru, že odposlechy nejsou věrohodné nebo nebyly povoleny legálně. Takže tam, kde se (obžalovaní) radují, jaké úplatky dostali, tak to nelze použít jako důkazní materiál,“ uvedl Zeman.

Zeman si klepe na čelo

Nad rozhodnutím vrchního soudu v případu Rath se prezident pozastavil už dřív. Tehdy řekl, že když se u někoho najdou miliony korun v krabici od vína, diskuse o vině považuje za nepatřičné. Sedm milionů korun v krabici od vína nesl Rath, když ho v květnu 2012 v Rudné u Prahy zatkla policie.

O kárné žalobě rozhoduje senát Nejvyššího správního soudu. Soudci může uložit důtku, snížení platu, odvolání z funkce předsedy senátu nebo odvolání z funkce soudce. Od uložení kárného opatření také může upustit, pokud shledá, že projednání kárného provinění je postačující. Kárným proviněním soudce je podle zákona zaviněné porušení povinností soudce, jakož i zaviněné chování nebo jednání, jímž soudce narušuje důstojnost soudcovské funkce nebo ohrožuje důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudů.

Podnět pro podání stížnosti k Nejvyššímu soudu kvůli porušení zákona podal ministru Pelikánovi ve své kauze také bývalý poslanec a někdejší středočeský hejtman Rath. V dokumentu si stěžuje na to, že se případem na začátku zabývali ústečtí žalobci a odposlechy, sledování podezřelých nebo domovní prohlídky povoloval ústecký soud. Tím byl podle něj porušen zákon v jeho neprospěch.


 

kkkastr ( 25. ledna 2017 11:47 )

Ráth byl zloděj sedět nepújde dokud bude premiérem Bohoušek

st.rec ( 25. ledna 2017 07:37 )

Stížnosti na soudce nemají naději stejně jako od obyčejných lidí.Soudci jsou nadlidi,nedotknutelní ..a můžou všechno. . . . https://www.youtube.com/results… https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . . . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo . .

maruch ( 24. ledna 2017 20:44 )

Mildo... na tvým místě ,bych se do té komedie ohledně RATHA nepletl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa