Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš se „zbavuje“ majetku, dá ho do fondu. Dohlížet na něj má právník Agrofertu

Autor: info.cz, ČTK - 
24. ledna 2017
16:08

„Lex Babiš“ donutil velkopodnikatele a ministra financí Andreje Babiše (ANO) vytvořit svěřenský fond, do kterého převede svůj majetek. Spravovat ho bude Alexej Bílek, právník Agrofertu. Na případ upozornil web Info.cz.

Převod majetku žádá po Babišovi zákon, který schválili poslanci na začátku ledna. Ten má zamezit možnému střetu zájmů ministra financí a velkopodnikatele. Fond může i nadále ovšem Babiš kontrolovat, protože nad ním neexistuje žádný dohled. Portálu Info.cz informaci potvrdily důvěryhodné zdroje z holdingu. 

Babiš v prosinci transformoval doposud neaktivní firmu Kostelecké maso-uzeniny, upozornil na to internetový portál HlídacíPes.org. Společnost změnila název na AGASBY.  Do statutárních orgánů firmy usedla Babišova partnerka Monika. Místopředsedou se stal šéf představenstva Agrofertu Zbyněk Průša a předsedou je právě Alexej Bílek, který vede právní divizi Agrofertu, píše HlídacíPes.org. Do dozorčí rady zasedli tři právníci, kteří stáli po boku Babiše u všech jeho významných podnikatelských kroků.

AGASBY je akciovou společností. V obchodním rejstříku má jako předmět podnikání zapsanou správu vlastního majetku. Jediným akcionářem je Andrej Babiš. 

Monika a Andrej Babišovi Monika a Andrej Babišovi | Herminapress.cz

Zákon o střetu zájmů na začátku ledna podpořili poslanci většiny sněmovních stran. Proti hlasovali zástupci ANO a hnutí Svoboda a přímá demokracie. Poslanci za Úsvit se hlasování zdrželi.

Podle zákona nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám společnosti, v nichž členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl. Babiš nyní vlastní skupinu Agrofert stoprocentně. Agrofert je největší producent v českém zemědělství a potravinářství, dvojka v chemickém průmyslu a významný subjekt i v lesnictví a médiích. Koncern zaměstnává víc než 34 000 lidí, jeho nekonsolidované tržby loni byly 214 miliard Kč.

Členům vlády, která vznikne po podzimních volbách, zákon zakazuje provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Pod Agrofert spadá mediální dům Mafra. Babiš má i rozhlasovou stanici Impuls a hudební televizi Óčko. Úprava ohledně médií předpokládá, že člen vlády bude muset nejpozději do dvou měsíců od nástupu do kabinetu ukončit provozování televize a rozhlasu nebo vydávání periodického tisku, případně společnost opustit. Pokud by z firmy neodešel, ztratil by v ní hlasovací práva.

Vicnezprace ( 30. ledna 2017 14:35 )

Majetek - politika - média - vražedná trojkombinace http://www.vicnezprace.cz/2017/01/30/pohadka-o-chytrem-diktatorovi/

aIIahakbar ( 24. ledna 2017 22:56 )

Jdu taky chrápat, my co nejsme na podpoře jako zdenekk a pracujeme, tak ponocovat nemůžeme.

aIIahakbar ( 24. ledna 2017 22:53 )

Aha, tak už zase palečky ne. Ty jsi takový malý urousaný sedmilhář, viď?

aIIahakbar ( 24. ledna 2017 22:51 )

Střílet lidi jste nechávali v padesátých letech, ta doba je dávno pryč. A pořád si nepiš sám se sebou, je to dětinské a laciné.

aIIahakbar ( 24. ledna 2017 22:48 )

Všechno co jsem napsal je rozumné, nemůžu za to, že je to nad tvoje chápání a intelektuální vyspělost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa