Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Povýšení za výzvědy, Čapí hnízdo: Kdysi klíčový muž financí promluvil o Babišovi

Autor: Zuzana Štíchová - 
25. ledna 2017
05:51

Býval pro Andreje Babiše (ANO) na ministerstvu financí téměř nepostradatelný. Postupně se ale z bývalého prvního náměstka Lukáše Wagenknechta stal hlasitý odpůrce. Čím se Babišovi znelíbil? To se oficiálně nikdy nedozvěděl. Wagenknecht v rozhovoru pro Blesk.cz zhodnotil aktuální poměry v rezortu, který mimo jiné „odstranil“ ženu, která upozornila na některé praktiky.

Pokud ho chtěl někdo někdy odvolat, aniž by to musel podrobněji vysvětlovat, udělal to právě včas. Alespoň tak vidí dříve druhý muž ministerstva financí svůj vyhazov od Andreje Babiše. Wagenknecht byl odvolán v červnu 2015 a odmítl zůstat jako politický náměstek. Podle něj to byla jen trafika bez kompetencí. Poté už mohl práci v rezortu financí svobodně hodnotit. A servítky si většinou nebere.

Svůj odchod popsal Wagenknecht včetně možných důvodů, pro které skončila jeho práce na ministerstvu. Jak hodnotí degradaci Martiny Uhrinové, bývalé šéfky odboru analýzy, která je postavena mimo službu kvůli tomu, že upozornila na vyzvídání své podřízené u OLAFu na téma Čapí hnízdo? Podívejte se:

Video  Studio Blesk - Wagenknecht o odchodu od Babiše a degradování ženy, která upozornila na nekalosti.  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Podle svých slov dosud oficiálně neví, proč musel skončit. Jeho odchodu ale předcházelo několik sporů nejen s Babišem, ale také třeba s Radmilou Kleslovou (ANO), bývalou starostkou Prahy 10. Bývalá spolupracovnice StB na svou funkci později rezignovala kvůli pobírání vysokých odměn například od pražských městských firem.

„Pan ministr mě odvolal bez udání důvodu. Nevím, co byl reálný důvod, ale byly možné tři důvody. První – odmítl jsem podepsat zakázku bez veřejné soutěže na systém EET. Potom následovala taková šarvátka mediální kvůli monitorovacímu systému. Poslední věc, která mohla být citlivá, byla paní Kleslová a její nátlak, který na mě vyvíjela v dozorčí radě ČEZ,“ řekl Wagenknecht ke svému odvolání před téměř dvěma lety.

Zjistila nekalosti, má nedobrovolnou dovolenou

Případ Martiny Uhrinové je pak podle něj ukázkovým příkladem toho, jak nemá fungovat služební zákon a jak ho někteří lidé dokážou zneužít. Uhrinová přišla na to, že někdo jiný úkoluje její podřízenou. „Poukázala, jak jsem pochopil, na problematiku toho, že na zadání náměstka úřednice vyzvídaly u OLAFu kauzu, která je citlivá – Čapí hnízdo pana ministra,“ popsal bývalý Babišův muž kauzu, za kterou dostala Uhrinová mimo jiné ocenění od Nadačního fondu proti korupci.

Bývalá šéfka jednoho z odborů je aktuálně postavena kvůli případu mimo službu, její místo zaujala (po výběrovém řízení) žena, která úkol „shora“ plnila. „To vyzvídání bylo přes čáru, si myslím. Nedokážu říct, zda to byla taková sebecenzura úředníků, kteří chtějí v dobrém přednést na stříbrném podnose nějakou novinku panu ministrovi, nebo to ministr zadal. To nevíme. Určitě to bylo špatně,“ míní Wagenknecht.

„Když úředník poukáže na špatnou věc, tak je odvolán a na jeho místo je posunut ten, kdo tu špatnou věc dělal. To je vzorový příklad toho, jak se to nemá dělat,“ zdůraznil. Dotyčná úřednice zvítězila, protože byla podle ministerstva nejlepší variantou.

Rezort se brání: Zákon jsme neporušili

Babišův rezort ale vidí situaci jinak. Přestože Uhrinová měla s řízením odboru zkušenosti, ve výběrovém řízení neuspěla.

„Bývalá zaměstnankyně ministerstva financí Martina Uhrinová nemohla být jmenována na místo ředitelky odboru Analýzy a hlášení nesrovnalostí, protože neuspěla ve výběrovém řízení. O této skutečnosti byla včas a řádně informována. Aby se předešlo spekulacím o transparentnosti průběhu tohoto výběrového řízení, byl do výběrové komise výjimečně jmenován zástupce ministerstva vnitra,“ reagoval na dotaz Blesk.cz mluvčí Michal Žurovec.

„Na začátku ledna jsem se na svou kolegyni Barboru Boschat obrátil s dotazem, jestli je možné ověřit informace z médií o vyšetřování OLAF a jaká je v tomto případě role ministerstva a související procedury. Ověřil jsem si tedy, že ministerstvo financí nic nezanedbalo. Spekulace o tom, že jsem informace chtěl použít nebo dokonce předat dalším osobám, zcela odmítám. Není to pravda,“ bránil se také Tomáš Vyhnánek, náměstek, který měl podřízenou Barboru Boschat úkolovat. Informace o vyšetřování Čapího hnízda měly údajně putovat do Agrofertu.

mirkli ( 30. srpna 2017 21:21 )

Firmy mají sidlo v České republice a ne v daňových rájích jak ti největtší kritici kteří platí daně tam. Ale to jsem netušil Vy jste hlava, pane vachmajstr, děláte ze sebe odborníka a víte o tom míň než Pepa Vyskoč. A to Babiše nemusím, ale takhle se sebe udělat Ynteligenta v oblasti finanční, to hned tak někdo neumí, jste prostě borec.

zdonekk ( 31. ledna 2017 17:50 )

 Lidi ja nevim jak vy ale mě se zhnusila roztažená khunda..Jak té ženské je vic jak 20 tak už ta jeji vytahaná díra a kuže je odporná a jak brána do pekla!!Fuj!!Asi se přeorientuju na ptáky

kkkastr ( 25. ledna 2017 19:12 )

Platit musí každej

kkkastr ( 25. ledna 2017 17:33 )

konkrétně a důkazy ne pomatené smyšlenky zlodějů

kkkastr ( 25. ledna 2017 17:30 )

Konkrétně, ne výmluva zlodějů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa