Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Patří hidžáb do škol? Klaus ml. a Stropnický se u Jílkové ostře pohádali

Autor: val - 
19. ledna 2017
23:20

Jeden je expertem ODS na školství, druhý vede Stranu zelených. Václav Klaus mladší a Matěj Stropnický šli tvrdě do sebe v debatě o muslimském zahalování, kterou divákům dopřála Česká televize v pořadu Máte slovo. Zatímco Klaus hájil právo škol zakázat nošení hidžábů, Stropnický byl za se pro ponechat lidem svobodu v oblékání.

„Školy jsou sekulární, takže mohou náboženské symboly zakázat,“ kázal Václav Klaus mladší. Řeč byla o nošení muslimských pokrývek hlavy ve školách. Podle Klause to v důsledku rozlišuje lidi. „Je to symbol, který říká, že dítě je jiné,“ řekl.

Matěj Stropnický oponoval, že v tuto chvíli česká legislativa nic takového neupravuje, takže si ani školy samy nemohou rozhodnout, že dětem zakáže hidžáby nosit – stejně jako je to podle něj s kouřením nebo pitím alkoholu v těchto institucích. „V tuhle chvíli to nemůže zakázat škola sama,“ prohlásil.

Podle Klause to není pravda, protože třeba na probíhající debatu by ho Česká televize taky nepustila v masce Ku-klux-klanu. Podle něj musí mít školy ke všem dětem stejný přístup a hodnotit jen to, jak se učí. Stropnický na to reagoval, že lidé jsou ale různí.

Klaus také argumentoval tím, že Česko je zemí vystavěnou na křesťanských tradicích, a lidé by se měli chovat podle zvyků země, v které se nachází. Na to Stropnický oponoval, že součástí naší kultury je právě to, že se každý může oblékat, jak chce. Zatím prý chybí prováděcí zákon, který by stanovil míru – například aby děti a studenti nemohli nosit hidžáb na plavání nebo ve zdravotnických oborech.

Roztržka Klause se Stropnickým vyvrcholila hádkou o to, zda se Stropnický živí celý život politikou, nebo i jinou prací. Klaus ml. přitom barvitě vylíčil situaci, kdy by ekologovi hrozilo useknutí hlavy, on odjel za štěstím na Nový Zéland a tam u si u nového zaměstnavatele hned začal stěžovat, že mají neekologického igelitové pytlíky. Stropnický se hájil, že pracuje od rána do večera.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

spirito2302 ( 19. října 2017 13:54 )

Zapoměl jsi na Zemana, Babiše, Mynáře a Ovčáčka.

pupak ( 21. března 2017 18:43 )

To by se hošánkovi líbilo. Hodil by na sebe hidžáb, případně burku a šel do školy balit studenty. Než by poznali, že páchají homosexuální smilstvo, byl by Matěj análně uspokojen.

Karel_Novotny_Praha ( 27. ledna 2017 17:56 )

Stropnický je neschopnej a tudíž všehoschopnej zmetek. Ono mezi naší elitou nadarmo neplatí, že když máš blbý dítě, šoupni ho do politiky. Bude mít do smrti vystaráno. p.s. Aby Stropnický nevěděl, kdo je to biomasa - jeho největší konkurentka.

hnnn ( 22. ledna 2017 09:56 )

Že mladej Stropnický inteligence moc nepobral je celkem známo.O to smutnější je,že taková NULA dostává prostor v televizi.Tím jakákoliv debata okamžitě přestává být zajímavá,protože už jen účast tohoto zeleného primitiva ji spolehlivě zazdí! Na druhou stranu alespoň lidi vidí zářný příklad sluníčkového parazita a jeho pohled jak by měl vypadat svět.

hejhej ( 21. ledna 2017 15:50 )

repelos:Muslmky jsou bohužel, vychovávané k tomu, aby poslouchaly primitivní násilnické muže. Nesmějí říst svůj názor,následovalo by bití. Muslimové do Evropy nepatří!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa