Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tento stopař je na „pracáku“, ale bude kandidovat na prezidenta. Poznáte ho?

Autor: Jakub Veinlich, val - 
19. ledna 2017
18:35

Procházet rodinné archivy bývá vždy celkem zábava. A Zdeněk Škromach (60, ČSSD) na to má v těchto dnech asi hodně času. Na podzim totiž neobhájil senátorský mandát a po dvaceti letech odešel z výsluní české politiky. Teď hledá práci a přemýšlí nad prezidentskou kampaní. Blesku popsal, jak chystá boj o Hrad a kdy ohlásí kandidaturu oficiálně.

Na Silvestra mu bylo 60, oslavu ale chystá Zdeněk Škromach až koncem ledna. Teď mimo jiné řeší, jak se uživit. Pro Blesk.cz řekl, že je na úřadu práce a zatím žije z úspor. „Ta situace samozřejmě není v 60 letech jednoduchá, takže se snažím najít si nějaké uplatnění, ale zase s tím nespěchám, protože není potřeba za každou cenu, protože chvilku ještě vydržím,“ dodal bývalý senátor smířlivě s tím, že jasno by mělo být v březnu. Jestli bude zaměstnaný, nebo bude chtít podnikat, ale neřekl.

Zdeněk Škromach ve 20 letech: Ležérní póza v trávě Zdeněk Škromach ve 20 letech: Ležérní póza v trávě | Facebook / Zdeněk Škromach

Škromachovi zbývá čas na listování archivem fotek. Poté, co se národu ukázal jako čundrák s kotlíkem, „vytasil ve čtvrtek další retro unikát. Fotografii s dlouhým „hárem“, narostlým plnovousem a ve zvonáčích, jak stopuje. Na fotce je mu zhruba 21 let.

„To jsme jeli se sestrou na takovou cestu do Prahy za kamarády po rodině, po známých – taková předvojenská cesta,“ zavzpomínal Škromach pro Blesk.cz na dobu, kdy fotografie vznikla. Je to i poslední fotka, na které má takto dlouhé vlasy a husté vousy. „Ty jsem nosil asi tak rok. Byl to takový vzdor. Protože jsem věděl, že to půjde na vojně dolů,“ vysvětlil.

Zdeněk Škromach ve 20 letech: S kamarády čundráky cestoval po Československu. Zdeněk Škromach ve 20 letech: S kamarády čundráky cestoval po Československu. | Facebook / Zdeněk Škromach

Ne všichni jeho facebookoví přátelé ale tento skvost ocenili. „Trochu jsem zalistoval ve fotkách. Zastavili byste?“ tázal se jich. „Asi bych tě zajel,“ napsal mu jeden „přítel“ a další pokračoval trochu vyčítavě: „Ahoj, Zdeňku. Tehdy bych asi zastavil, ale dnes ne.“

Pořád chce být prezidentem

Zdeněk Škromach se ale svěřil i s tím, že nadále zvažuje prezidentskou kandidaturu, dokonce je na 90 procent „v zásadě“ rozhodnutý, že se bude o post hlavy státu ucházet. „Ale nemá smysl jít do volby, která by byla a priori dopředu neúspěšná,“ poznamenal s tím, že se chce pobavit ještě s prezidentem Milošem Zemanem.

Zdeněk Škromach, Miloš Zeman a T. G. Masaryk na společném selfie Zdeněk Škromach, Miloš Zeman a T. G. Masaryk na společném selfie | Facebook

Kolem sebe už má i lidi, kteří by mu s kandidaturou pomohli. S oficiálním oznámením ale nespěchá. „To bude asi až v tom nejzazším termínu, protože zkušenost s panem Fischerem ukazuje, že jakmile se ty volby přepálí, nebo to jejich nastartování, tak se nakonec dává šance jiným. Bude to určitě až druhá půlka letošního roku,“ řekl.

Zatím proto nesbírá ani podpisy, neboť dosud nebyla definitivně schválena novela, která podmínky voleb upravuje. Opřít se ale chce o občany, nikoli o strany. „V současné situaci je lépe se v této volbě držet dál od politických stran. Samozřejmě se podpoře politických stran nebráním, ale ta základní podpora by měla být od občanů,“ řekl.

Video  Přiopilý Škormach v bazénku: Zapalte ohně, vyzývá proti migrantům s těžkým jazykem.  - Facebook Zdeňka Škromacha
Video se připravuje ...

Zdeněk Škromach, přezdívaný jako „Král selfie”, má svá fotoalba bohatá na roztodivné kousky. Podívejte se na ty nejlepší:

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
Bedoslav ( 22. ledna 2017 18:04 )

Prezident by měl mít alespoň charisma, když už nic jiného. Kdo Vám pane Škromach nakukal, že by jste mohl na tento post kandidovat ?

ja01 ( 19. ledna 2017 19:50 )

Škromach? Brněnská Rovnost, černá kronika: srpen 1982 "Nedbalostí mladého elektrikáře Zdeňka Š., který uzemnil rozvody omylem na ohradník, došlo k úmrtí osmi jalovic. Předseda JZD Rohatec se vyjádřil, že dobytek byl stejně určen na porážku, škoda tedy družstvu nevznikla." Na vysvětlenou zbývá dodat, že za iniciály Zdeněk Š. se skrývá Zdeněk Škromach, který po tomto incidentu byl povýšen do odborů, aby již nehrozila žádná škoda. Podle Škromachova životopisu sice tento je z Rohatce, ovšem v škody, které v posledních letech napáchal, astronomicky přesahují cenu osmi jalovic, určených stejně na porážku. Mizerný elektrikář, mizerný politik...... Brněnská Rovnost, černá kronika: srpen 1982 "Nedbalostí mladého elektrikáře Zdeňka Š., který uzemnil rozvody omylem na ohradník, došlo k úmrtí osmi jalovic. Předseda JZD Rohatec se vyjádřil, že dobytek byl stejně určen na porážku, škoda tedy družstvu nevznikla." Na vysvětlenou zbývá dodat, že za iniciály Zdeněk Š. se skrývá Zdeněk Škromach, který po tomto incidentu byl povýšen do odborů, aby již nehrozila žádná škoda. Podle Škromachova životopisu sice tento je z Rohatce, ovšem v škody, které v posledních letech napáchal, astronomicky přesahují cenu osmi jalovic, určených stejně na porážku. Mizerný elektrikář, mizerný politik......

308win ( 19. ledna 2017 19:35 )

Nevím, ale myslím si, že od plyšáku mu ve výkrmně, pardon politice, nakapalo víc než dost.

308win ( 19. ledna 2017 19:29 )

Před tím krad, potom krad, teď je sociální demokrat.

agfor ( 19. ledna 2017 19:04 )

Taky se k němu chovají uřednické sv ině tak sprostě a arogantně jako k normálním nezaměstnaným ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa