Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sobotka je z rozvrácené rodiny, přiznal poslancům. Děti vyrůstaly s matkou

Autor: simao - 
19. ledna 2017
18:20

Premiér Bohuslav Sobotka si soukromí poměrně hlídá a jeho manželka Olga ho na veřejnosti doprovází spíš výjimečně. Naposledy jsme je mohli společně vidět na obědě s prezidentským párem v Lánech. Ví se o něm, že má dva syny, které bere na fotbal a čas od času je někde zmíní. Další střípek ze svého soukromí odhalil během čtvrtečních interpelací ve Sněmovně. „Já sám jsem vyrostl v rozvedené rodině,“ prohlásil.

Od rozvrácených rodin přes minimální mzdu, odměny pro státní úředníky, radioaktivní úložiště, novelu EU o zbraních, až po údajné přelety amerických špionážních letounů přes Česko. Čtvrteční interpelace na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) přinesly pestrou směs témat. 

Chalánková zmínila případ dvou chlapců

S problematikou rodiny přišla poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která vyprávěla příběh jedné z rozvrácených rodin z Plzně. Příběh osmiletého Vojtěcha a pětiletého Antonína, k nimž se jejich otec choval násilně, a tak od něj jejich matka i s dětmi o Vánocích 2014 odešla. Úřady se však prý postavily na stranu otce.

„V poslední době se na mě obracejí lidé, kteří se cítí poškozeni jednáním českých orgánů sociálně právní ochrany dětí a kteří mají pocit, že se jim od českých úřadů a soudů nedostává zastání,“ říkala Chalánková.

Sobotka upozornil, že rodinné vztahy jsou někdy z vnějšku občas jen velmi těžko hodnotitelné. „Ačkoliv paní poslankyně tady expresivně popsala vztahy v jedné konkrétní rodině, tak my, kteří v té rodině nežijeme nebo neznáme ty lidi, neměli jsme možnost si to ověřit, tak obtížně můžeme zaujímat pozici na jedné či druhé straně,“ reagoval premiér.

Sobotka: Vyrostl jsem v rozvedené rodině

Premiér přidal i osobní rozměr. „Říkám to také proto, že já sám jsem vyrostl v rozvedené rodině a vztahy prostě mezi lidmi jsou velmi složité a těžko se dají zvnějšku posuzovat. A už vůbec se nedají posuzovat tady od mikrofonu v Poslanecké sněmovně,“ dodal Sobotka s tím, že ministerstvo práce a sociálních věcí „eviduje zvyšující se počet zejména rozchodových konfliktů mezi rodiči, v nichž se rodiče dovolávají řešení jejich rodinné situace“. 

Sobotka vyrůstal v rodině s matkou a dvěma sourozenci. Sám za sebou nemá rozvod žádný. Manželku Olgu, se kterou má syny Davida a Martina, si bral na zámku v Hluboké nad Vltavou v dubnu 2003.

Tehdy bylo Olze 22 let a 31letý Sobotka vedl zrovna ministerstvo financí. „Bohouš je hodný a slušný kluk,“ citoval tehdy iDnes.cz nevěstinu maminku Ludmilu. „Ministrem nebude napořád,“ říkal tatínek Karel, což se dnešním pohledem jeví v případě premiéra Sobotky až věštecky.

Minimální mzda i nábožensky blízcí pracovníci

Kromě stavu českých rodin se při interpelacích probírala třeba nezaměstnanost, která je v Česku na nejnižší úrovni. Sobotka však čelil dotazu na řešení dlouhodobé nezaměstnanosti. „Měli by přicházet pracovníci z regionů, které jsou nám kulturně a nábožensky blízké, abychom si nezadělali na problémy do budoucna,“ uvedl Sobotka.

Připomněl rekvalifikační kurzy a individuální práci s uchazeči, za důležité označil další zvyšování minimální mzdy, „aby se vyplatilo pracovat“, zmínil i chystaná opatření na podporu rodin s dětmi, ale i to, že zavedený jednorázový příspěvek na přestěhování zatím příliš populární není.

Špionážní letouny USA nad Českem?

Z jiného soudku vytáhl téma interpelace poslanec Stanislav Grospič (KSČM), který mluvil o údajných přeletech amerických bezpilotních letounů. „Mohou nést jak zbraně, tak slouží ke špionážním účelům, což je jejich hlavní účel,“ tvrdil, aby poznamenal: „Vláda údajně v říjnu loňského roku o této věci rozhodla.“

Sobotka uvedl, že o tomto se nejdřív bude muset poradit s ministerstvem obrany. „Já bych nechtěl, aby vznikl dojem, že vláda chce cokoli tajit před Poslaneckou sněmovnou,“ říkal premiér. Vedle toho přišla řeč i na úložiště jaderného odpadu, se kterými některé obce nesouhlasí, ale také na nošení zbraní.

Sobotka o směrnici EU: Nevypadá to dobře

Okamurovec Radim Fiala (SPD) si totiž stěžoval, že v rámci směrnice EU o zbraních mají své zbraně hlásit mj. i „majitelé vzduchovek, které kdysi patřily do výbavy každého kluka“.

Sobotka vytkl unijnímu návrhu řadu nelogičností. „Myslím si, že to projednávání bylo velmi uspěchané, že byla tendence prosadit něco za každou cenu. A už při tom vyjednávání, které jsme vedli o kvótách, bylo vidět, že ten spěch je k ničemu,“ podotkl Sobotka.

Česko se dle něj do debaty o zbraních zapojovalo velmi aktivně. „Zatím to předběžně příliš dobře nevypadá,“ posteskl si Sobotka. „Pozice ČR je unikátní. Struktura zbraní držených českými občany je odlišná oproti jiným státům EU. Obtížně ale sháníme spojence pro prosazování této pozice. Nejbližší v této chvíli je naší pozici Slovensko,“ podotkl premiér. 

Příští týden se sejde s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a právními experty z Úřadu vlády a ministerstva vnitra. „Naše vláda s tím návrhem nesouhlasí a budeme hledat, analyzovat právní možnosti, jak na to reagovat,“ dodal Sobotka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nedos47 ( 21. ledna 2017 15:30 )

Za lži a podazy kterými nás voliče CSSD počastoval Váš předseda,je vaše strana pro většinu nevolitelná.

renataren ( 20. ledna 2017 00:48 )

lepší být z rozvedené rodiny, než z uměle udržované, kde tečou nervy...

lost ( 19. ledna 2017 19:31 )

V Německu bez rozdílu jaký má kdo příjem, příspěvek na dítě 145 EUR !!!

panamira ( 19. ledna 2017 19:13 )

Ještě nám hraje na city?

agfor ( 19. ledna 2017 19:00 )

A za to se mstí celému národu !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa