Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obří cigáro, kravata s dýmkou i vyměšování: Senát schválil protikuřácký zákon

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. ledna 2017
14:57

Takzvaný protikuřácký zákon projednávali senátoři ve čtvrtek zhruba 5 hodin. Norma, která by měla především zakázat kouření v restauracích, vzbudila emoce už v Poslanecké sněmovně. Proti jejímu přijetí se v horní parlamentní komoře postavila především pravice v čele s místopředsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), vášnivým kuřákem. Na obranu zákazu pak v Senátu už ve středu vystoupila řada renomovaných odborníků. Senátoři nakonec dali normě zelenou beze změn. Prezident Zeman následně slíbil, že zákon podepíše. Platit by měl od 31. května.

Několikahodinová debata nad zákazem kouření a dalšími změnami, které má přinést novela zákona o veřejném zdraví, nakonec přinesla překvapivý výsledek. Senátoři normu nikterak nepozměnili a prezidentovi Miloši Zemanovi ji pošlou ve stejné verzi, v jaké ji dostali z Poslanecské sněmovny. Pro bylo 45 senátorů, proti jen 12.

Příznivce měla norma především v řadách senátorů - lékařů. „Už od středověku jsme opustili to, že bychom vyhazovali odpadky na ulice. Jestli ta pravidla jsou moudrá nebo ne, to se ještě usadí. Ale samotný princip toho, že bychom si neměli zapalovat doutníčky pod nosem a foukat si je vzájemně do obličeje, to bych si myslel, že ta doba už tu je,“ apeloval šéf Masarykova onkologického ústavu a senátor Jan Žaloudík (ČSSD).

„Pleteme si to s prosazováním svobody. Nevím, jestli pomůže vězňům, když budou moci kouřit na celách. Jestli jim to přidá na svobodě. Možná jen těm, kteří se dopracují k rakovině plic. Ti pak dostanou milost. Buď prezidentskou, nebo boží,“ dodal s tím, že peníze z cigaret jsou podle něj toxické, stejně jako ty z hazardu.

Je to signál pro mladé, že to není úplně normální. Ten zákon by mohl být stručný. Mohly by to být dvě věty – že se zkrátka nesluší kouřit na veřejnosti. Stejně jako jiné vyměšování kouře, tekutin, pevných látek z těla se nesluší na veřejnosti. Druhá věta by mohla být, že peníze do toho vkládané jsou toxické,“ argumentoval onkolog.

Za zákaz kouření lobboval kromě šéfky Centra pro závislé na tabáku Evy Králíkové také přední český plicní chirurg Pavel Pafko. „Mnozí soukromníci, kteří se staví proti tomuto zákazu, zdůrazňují svoji svobodu. Jejich představa svobody je taková, že si ve svém podniku mohou dělat, co chtějí. Neuvědomují si, že už dávno mají kontrolu potravin, nápojů nebo hygieny. Je třeba to jednoznačně podpořit. Člověk, který vidí ve svobodě pouze sebe a svůj zisk je pro mě nepřijatelný,“ prohlásil důrazně Pafko.

„Jsem plicní chirurg, my kdybychom viděli zisk, tak budeme podporovat kouření. Čím víc lidí bude kouřit, tím víc jich bude potřebovat naši péči,“ dodal. Králíková k tomu dodala, že ve státech, kde je zákaz kouření ve veřejných prostorách, se snížil počet lidí trpících cévními problémy.

Kubera: Je to posedlost

Proti plošnému zákazu kouření ve veřejných prostorách bez výjimky je senátor Jaroslav Kubera (ODS). „Ten boj bude nekonečný, neskončí to kuřáckým nebo nekuřáckým, přijdou na řadu potraviny, Evropa připravuje daň z váhy. Až zjistí, že jsem si koupil za měsíc dva kartony cigaret, tak mi zvýší zdravotní pojištění. To je taková mylná představa, že kuřáci marodí více než nekuřáci. Mně před nedávnem zemřeli dva sousedé, oba na slinivku, oba nekuřáci,“ bil se za zamítnutí zákona místopředseda Senátu. Poznamenal, že jde o posedlost lidí diskriminovat kuřáky.

Poukázal také na „nesmysl“, kdy v zoologické zahradě se bude smět kouřit na vyhrazených místech, kdežto v botanické se podle něj nemůže. „Byla to nacistická strana, která zavedla zákaz kouření,“ nacházel Kubera během jednání paralelu s Hitlerovským Německem. Zpochybil také, že kouření má na lidské plíce horší vliv, než znečištěné město nebo prašné prostředí.

Kubera dorazil na projednávání navíc stylově vybaven. Jeho stolek v Senátu zdobila obří cigareta, jeho krk pak kravata s dýmkami, doutníky a cigaretami. Podle svých slov ji dostal od jednoho příznivce.

Kubera si přinesl na debatu o protikuřáku i pomůcku Kubera si přinesl na debatu o protikuřáku i pomůcku | ČTK

Na závěr Kubera ještě důrazně vystoupil proti ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi (ČSSD), který v závěrečně řeči naznačil, že „normální je nekouřit“. „Kde berete tu drzost! O tom, co je normální, vy, pane ministře, nerozhodujete,“ zvýšil na Ludvíka hlas.

Kubera diskutoval o zákazu kouření s Evou Králíkovou i ve Studiu Blesk:

Video  „Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Někteří senátoři by novelu pozměnili

Rád byl po hlasování senátor za ČSSD Vladimír Plaček. I on ale přiznal, že by změny bývaly byly potřeba. Bál se o nich ale hlasovat, aby nespadl celý zákon následně ve Sněmovně pod stůl. „Pokud by došlo k úpravám, některé byly rozumné, tak je nebezpečí, že by se s tímto návrhem Poslanecká sněmovna neztotožnila, a nakonec by nemusela odsouhlasit ani tu svou vlastní verzi,“ vysvětlil.

„Hospodský jednoznačně pozná hosta pod vlivem alkoholu a můj názor je, že hospodský je tím chráněn, když se s takovým hostem rozloučí,“ řekl také Plaček novinářům. Postavil se tak za nařízení, že hospodští nesmějí nalít zjevně podnapilým lidem. Proti této části přitom řada senátorů protestovala. Považují to za nesmyslné přenášení zodpovědnosti.

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera kvůli tomu dokonce chystá ústavní stížnost. „Už v tuto chvíli máme možná 17 podpisů pod ústavní stížnost a zejména ta část, kdy někdo přenáší na někoho jiného zodpovědnost. To není legrace, kontrolovat to bude ČOIka a dva roky se bude ten člověk o něco soudit. I když třeba nakonec uznají, že ten číšník nemohl za to, že ten, co odjel tím autem, někoho přejel,“ nechápal Kubera část normy, které už k platnosti chybí jen podpis prezidenta.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) si přinesl na projednávání zákona o zákazu kouření v restauracích obří cigáro. Senátor Jaroslav Kubera (ODS) si přinesl na projednávání zákona o zákazu kouření v restauracích obří cigáro. | Blesk / Zuzana Štíchová

Nadšený není ani Ivo Valenta (Soukromníci). „Jsem zklamaný. Myslel jsem si, že ty argumenty, které jsme dali, pomůžou, aby přesvědčili více lidí, že ten zákon by měl jít do podrobného čtení. A nějaký z pozměnovacích návrhů použít. Já už jsem nakonec apeloval na to, že když už nic, tak alespoň jeden pozměňovák. A to je ten o té osobě číšníka, který když někomu nalije a dotyčný by mohl páchat nějaké zlé věci, zjednodušeně řečeno, aby ta zodpověnost nebyla na těch lidech," posteskl si Valenta, že nebyl schopen své kolegy přesvědčit.

Lidoveckému senátorovi Patriku Kunčarovi kromě kontrol podnapilých, které by měli hostinští provádět, vadilo v zákoně také povolení vodních dýmek a elektronických cigaret. „Měli bychom být odpovědni sami za sebe,“ poznamenal ke kontrolám. Výhrady měl i ke striktnímu zákazu prodeje alkoholu na akcích určených dětem do 16 let. Organizátory to podle něj odradí od jejich pořádání.

jwkk ( 20. ledna 2017 16:09 )

 Pokud takhle budou politici pokračovat, tak dopadneme jak ve filmu Demolition Man !!!

anna1234 ( 20. ledna 2017 11:30 )

.. proč ne v divadle, muzeu atd? To je jednoduché, protože tyhle instituce byly určeny k jinému druhu pobavení než hospody. Myslím, že by se všechno srovnalo i bez zákona, nekuřácké restaurace jednoznačně přibývají a proč by se nemohlo kouřit v hospodách, kam si jdou chlapi na pivo, nechápu. A to jsem nekuřačka. http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/zdravotnictvi/pribyva-nekurackych-restauraci-zakazu-nelituji_40 2808.html

Emmma ( 19. ledna 2017 23:43 )

A to je svoboda, když nekuřák musí chodit po ulici a čichat ten cigaretový smrad, když jde za kouřícím člověkem, který navíc pak toho vajgla odhodí na zem.

hazha ( 19. ledna 2017 21:36 )

beda88: my si tykáme? Proč mi nadáváte? A zase - je to volba každého, kde bude bydlet. Pochybuju, že se ve vesnických hospodách vyváří, tam je to tak o klobáse a tlačence

e.44 ( 19. ledna 2017 21:13 )

Lež. Mnohem dražší léčení než kuřáků a alkoholiků je léčení feťáků a nemocí z povolání. Navíc statistika o léčení kuřáků je úmyslně zavádějící. Mnohé nemoci kuřáků nemají s kouřením nic společného a trpí jimi ve stejné míře i nekuřáci a u kuřáků jsou i náklady na léčení těchto nemocí započteny do statistiky. A jak už bylo dokázáno, mnohem škodlivější zdraví než kouření je život ve městech s velkou koncentrací zplodin. Nekuřáci žijící na těchto místech jsou mnohem víc nemocní, včetně různých druhů rakoviny, než kuřáci mimo velkých aglomerací. Dále jsou záměrně mylně kouření připisovány i druhy rakoviny zapříčiněné pracovním prostředím a nevhodným stravováním. Protikuřácká kampaň je jen jedno velké vylhané svinstvo k zastření toho, že se skutečnými problémy se nic nedělá a ani dělat nebude

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa