Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Schapiro: Nejhorší moment v Česku? Propuštění Alího Fajáda

Autor: Václav Lang - 
18. ledna 2017
19:15

Jakou nejhorší vzpomínku si americký velvyslanec Andrew Schapiro vezme s sebou, až v pátek opustí Prahu? Nejtěžší chvíle v úřadě prý zažíval počátkem loňského roku v souvislosti s propuštěním Libanonce Alího Fajáda, zadržovaného v Praze. Tehdy velvyslanectví dokonce vydalo ostré prohlášení na adresu české vlády.

„Nejhorší asi bylo, když byl propuštěn Alí Fajád – vaši diváci si možná vzpomenou. Byl to Libanonec obviněný ve Spojených státech ze zločinů spojených s terorismem a pašování zbraní. Byl zde zatčen a my jsme se snažili o jeho vydání do USA. Podle některých tvrzení v novinách to bylo výměnou za propuštění českých zajatců – to nemůžu komentovat,“ zavzpomínal Schapiro v rozhovoru pro Blesk.cz.

Podívejte se na rozhovor s dosluhujícím americkým velvyslancem:

Video  Americký velvyslanec o nejhořím momentu ve funkci  - Václav Lang, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Fajád byl v Česku zatčen v roce 2014 spolu s dalšími dvěma muži. Policie je podezírala ze spolupráce s teroristy. Počátkem loňského února byl však Fajád propuštěn a odletěl do Libanonu. Ve stejnou chvíli se do Prahy vrátila z Libanonu pětice unesených Čechů. Ministr obrany Martin Stropnický tehdy řekl, že případy jsou svázané a Češi se vrátí do vlasti, pokud Fajád nebude vydán do USA. Později svá slova mírnil.

Americké velvyslanectví Fajádovo nevydání loni ostře zkritizovalo. „Jsme šokováni rozhodnutím české vlády propustit Alího Fajáda a Chalída El Marábího,“ uvedlo tehdy v prohlášení. „Neexistuje žádné ospravedlnění toho, že tyto nebezpečné osoby byly propuštěny. Vážně tím utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení našich dvou zemí a pouze to povzbudí zločinecké skupiny a teroristy po celém světě,“ stálo v něm dále.

„Nebyli jsme z toho šťastní, ale žádná ojedinělá epizoda nebo incident nemůže otřást pevností našeho vztahu,“ mírnil teď Schapiro emoce. „Stejně, jak to máte s kamarádem nebo s partnerem, někdy je to skvělé a někdy se na něčem nepohodnete,“ dodal.

V rozhovoru se vyjádřil také k roztržce s prezidentem Zemanem ohledně jeho cesty do Moskvy.

Podívejte se, jak probíhal středeční rozhovor v rezidenci amerického velvyslance:

Deneček ( 18. ledna 2017 23:58 )

Nezapomeň se všem omluvit a odvézt zbytek červených karet.

sensadrak ( 18. ledna 2017 22:47 )

No jo, vono mrzne, to počkej na jaro.

namoroman ( 18. ledna 2017 20:56 )

Odchází? Byl vykopnut US administrativou! Slušný? Možná, ale jinak hloupé diplomatické nemehlo! Debilní lůze ? ... to je fakt ! Nedocvaklo ti to !

namoroman ( 18. ledna 2017 20:51 )

Blesk v tom má překlep. Já za to nemohu !!! Asi v redakci řádí šotek !

namoroman ( 18. ledna 2017 20:25 )

Titulek je napsán špatně ! Prý "Schapiro: Nejhorší moment v Česku?" !!! Správně tam mělo být "Schapiro: Nejhorší demment v Česku?"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa