Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Europoslanci mají nového šéfa: Po dohadech si zvolili Antonia Tajaniho

Antonio Tajani
Antonio Tajani  (Autor: EPA)
Autor: bru/ČTK - 
17. ledna 2017
21:09

Novým předsedou Evropského parlamentu (EP) na další dvouapůlleté období byl dnes ve Štrasburku zvolen kandidát nejsilnější frakce, evropských lidovců, Ital Antonio Tajani. V závěrečném souboji získal 351 hlasů a porazil tak svého krajana, kandidáta socialistů a jejich předsedu v EP Gianniho Pittellu, pro něhož hlasovalo 282 poslanců. Ve funkci vystřídá Tajani německého socialistu Martina Schulze, který parlamentu předsedal pět let a nyní už znovu nekandidoval.

Zvolení Tajaniho novým šéfem europarlamentu předcházela v úterý složitá a dlouhá vyjednání. Europoslanci si tak vybrali svého předsedu až ve čtvrtém kole, do něhož postoupili dva nejúspěšnější kandidáti z kola třetího. V prvních třech kolech bylo více uchazečů a vítěz potřeboval dostat absolutní většinu platných hlasů. Všechna tři kola vyhrál Tajani.

Dnešní volba šéfa EP byla oproti předchozím letům neobvyklá. V minulosti totiž platila dohoda mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi lidovci a socialisty o tom, že si vedení parlamentu v polovině pětiletého období vymění.

Letos ale socialisté dohodu vypověděli. Nelíbilo se jim, že lidovci už mají nyní v hlavních unijních institucích dva posty – předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

Kdo Je Antonio Tajani?

Třiašedesátiletý Tajani je europoslancem od roku 1994, s výjimkou let 2008 až 2014, kdy byl evropským komisařem (nejprve pro dopravu, poté pro průmysl a podnikání). Vystudovaný právník Tajani působil v 80. letech jako novinář. Do politiky vstoupil začátkem 90. let, kdy stál u zrodu strany Forza Italia Silvia Berlusconiho. V jeho vládě krátce působil jako mluvčí premiéra Berlusconiho.

Předseda EP řídí práci parlamentu a zastupuje ho navenek. Na začátku každého summitu EU vstupuje se stanoviskem europoslanců k bodům, o kterých se bude jednat. Předseda EP také podepisuje rozpočet EU poté, co ho schválí EP.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa