Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zrušení „bonzáckého“ webu k EET práskání nezastaví, věří šéf berňáku

Autor: Václav Lang - 
17. ledna 2017
05:07

Lidi „práskali a práskat“ budou dál, nehledě na zrušení bonzáckého webu k EET. Tak by se dala shrnout výpověď šéfa Generálního finančního ředitelství Martina Janečka pro Blesk.cz. Formulář pro udávání restaurací za nevydané EET účtenky, který vedení „berňáku“ po kritice zrušilo, považuje za marginálii. A připouští, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) o něm nevěděl, jak šéf ANO prohlašuje.

„Šlo o jednoduchý formulář, vyvěšený na Daňovém portálu, který Finanční správa nabídla veřejnosti, aby v rámci projektu EET mohla na jednom místě sdělit svá oznámení. Občané totiž Finanční správě úplně běžně a naprosto spontánně posílají různá oznámení, nejenom o EET. Posílají je poštou, elektronickou cestou na adresy FÚ nebo přijdou a oznámí různé věci na FÚ osobně,“ konstatoval pro Blesk.cz Janeček.

Podle něj šlo jen o to, řešit tato oznámení systémově a na jednom místě. „A namísto toho, aby se mluvilo o tom, jak projekt EET dobře funguje, jak to pomůže narovnat podnikatelské prostředí a zlepšit výběr daní, tak si někdo usmyslel, že tím nejdůležitějším na celém EET je formulář hlášení nevydání účtenky. Přitom tenhle formulář je v rámci celého projektu skutečně naprosto marginální záležitost,“ poznamenal ředitel.

Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství | MFCR.CZ

Formulář nechal po vlně kritiky zastavit Andrej Babiš počátkem roku. Tehdy prohlásil, že o této části webu nevěděl. Podle Janečka je to reálné. „Vždyť významnost formuláře je na úrovni e-mailového odkazu na webové stránce,“ prohlásil.

Lidé budou udávat dál

Lidé podle Janečka budou udávat i dál, jen jinými kanály. „Navíc to není tak, že bychom seděli se založenýma rukama a čekali, až nám přijde podnět zvenčí. To rozhodně ne. Sami aktivně vyhledáváme, analyzujeme a prověřujeme. Máme více zdrojů informací, se kterými každodenně pracujeme,“ řekl.

V týdeníku Respekt začátkem ledna tuto novinku chválil s tím, že je důležité v lidech pěstovat povědomí, jak jednoduché je nevydanou účtenku nahlásit. „Můžete si věřit, že poznáte kontrolora. Ale nikdy nevíte, kdy na vás upozorní veřejnost, včetně vašeho štamgasta.“

Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství | MFCR.CZ

Teď ale Janeček odmítá, že by „bonzácký web“, jak si formulář zvykla nazývat veřejnost, v lidech podněcoval „bonzování“. „Kdo nám bude chtít cokoliv oznámit, tak to udělá, s formulářem nebo bez něj. Dnes, v době internetu a mailů, je to tak snadné a všem kdykoliv dostupné, že existence jakéhokoliv formuláře na to nemůže mít žádný vliv. Pro některé lidi je spíš větší problém vyplnit strukturovaný formulář, než napsat svými slovy oznámení do mailu, nemyslíte?“ reagoval pro Blesk.cz.

VŠE O EET ČTĚTE ZDE >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzery ( 17. ledna 2017 15:33 )

Soudruh je pořád soudruh,viz Carmin.

anna1234 ( 17. ledna 2017 13:24 )

.. samozřejmě. Vždyť to člověk viděl kolem sebe. Čím větší a výš postavený soudruh, tím větší kapitalista po listopadu.

Hunt ( 17. ledna 2017 13:08 )

anna1234: Carmin je vypatlaný kre.tén nejvyššího ražení.Samozřejmně,že po plyšáku začali nejdříve krást soudruzi a jejich prominentní dětičky.Měli informace o stavu fabrik i peníze na investice do jakéhosi "podnikání"!

anna1234 ( 17. ledna 2017 12:58 )

.. to je jenom část, další část byli bývalí soudruzi, kteří tunelovali co se dalo.

anna1234 ( 17. ledna 2017 11:08 )

.. tak bolševik a desatero A kde se vzali hned začátkem devadesátých let ty mraky zlodějů a podvodníků? Ti přišli odkud?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa