Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smaže digitální éra vládní úředníky? Babiš: „Nevím, co dělají za 1,3 miliardy“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. ledna 2017
18:51

Také Česko zasáhla digitální revoluce a má to různé dopady. V některých směrech zůstáváme v digitálním „středověku“ a zaostáváme za průměrem EU, jinde se daří více, upozorňovali experti na konferenci Digitální Česko, které se zúčastnil i vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Řeč byla o trendech, jako je více robotů nahrazujících lidské pracovníky, ale i o neuspokojivém stavu ve vzdělávání mladé generace či ohledně toho, kolik platí české domácnosti za data.

Za účasti českých i zahraničních expertů se pražská konference Digitální Česko jala řešit, jaké dopady má digitální revoluce na život u nás. Od toho, kolik platíme za data v mobilních telefonech, přes to, jak se Češi sžili s bezkontaktními platbami, dopady nové éry na vzdělávání a trh práce, nedostatek IT odborníků, až po digitalizaci zdravotnictví, dopravy i kybernetickou bezpečnost.

Došlo i na EET

„Já nejsem skutečně digitální člověk,“ přiznal vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš. A vyzdvihoval důležitost toho nechat si poradit od IT expertů, co a jak v praxi zavést. Upozornil, že sám se chystá do Estonska, které může být vzorem v digitální ekonomice.

„Jde o to, abychom to, o čem mluvíme, realizovali v praxi. Ono je to všechno dávno vymyšleno – zdravotnický systém v Nizozemsku, liniové stavby v Německu, ve Švédsku vám finanční správa předvyplní daňová přiznání. Jde o to, abychom to my zrealizovali,“ nabádal Babiš na akci pořádané Institutem pro ekonomiku a společnost.

Radost musel Babišovi udělat jeden z dalších řečníků – Miroslav Lukeš z MasterCard. Na příkladu bezkontaktních karet uvedl, že jsou Češi ochotni přijmout i novinky, pokud jim to usnadní život. Za takovou novinku, prospěšnou pro restaurace samotné, označil i elektronickou evidenci tržeb (EET).

Restaurace či taxislužby totiž označil za sektory, kde tradičně dominovala šedá ekonomika. To se nyní podle Lukeše daří díky digitalizaci zlepšovat. 

„Do teď celá řada restaurací, když to přeženu, nevěděla, co se v jejich hospodě děje,“ míní Lukeš. Tím, že stát nabídl podnikům profesionální řešení v podobě pokladen, řada byznysů podle Lukeše zjistila, co se děje, a daří se jim vlastní byznys řídit lépe. „Zároveň oni pochopili, že když už platbu přiznají, tak je automaticky lepší umožnit lidem platit bezhotovostně. Protože lidé jsou samozřejmě pohodlní,“ míní Lukeš.

„Nejde jen o chytání pokémonů“

O tom, že digitální revoluce je dobou řady novinek, které se již posunuly z fáze výzkumu a vývoje do jasně praktického a prospěšného využití, mluvil Pavel Kysilka, bývalý viceguvernér ČNB. Zmínil jiné téma – téma robotů. „Robotizace udělala obrovský krok v loňském roce ve všech oborech – jak v oborech výrobních, tak oborech procesních,“ uvedl.

Podle něj se začínají naplňovat prognózy, že robotizace podporovaná umělou inteligencí bude schopna nahradit velké kvantum lidské pracovní kapacity. Ovlivní to podle něj logicky výrazně i českou ekonomiku.

„Přitlačí to nejen na nahrazování nás, lidí, automatizací a robotizací. Jednou z největších výhod české ekonomiky je totiž dostatek levné, kvalifikované pracovní síly,“ upozornil Kysilka na to, že výhody české ekonomiky budou podrobeny časem velké zkoušce.

Česko se proto musí naučit reagovat na nové trendy. Kysilka upozornil, že jich není málo. „Virtuální a rozšířená realita slouží k lepším věcem než jen k chytání pokémonů. Skvěle se ukázalo, že do budoucna může umožnit nám všem efektivně komunikovat, spolupracovat,“ podotkl Kysilka.

Jako ozvěny blízké budoucnosti zmínil však i situaci kolem 3D a do budoucna 4D tiskáren – jako příklad uvedl most vytisknutý na 3D tiskárně ve Španělskou či londýnskou restauraci z 3D tiskárny – tedy kromě číšníka. „A možná se dočkáme i toho číšníka,“ prohodil Kysilka s tím, že nejde o utopie, ale realitu, které musí čelit i Česko.

Kysilka: Ušetříme. Propusťme 75 procent vládních úředníků

Ekonom Kysilka však doporučil i praktické kroky. Třeba zaměřit se mnohem více na vzdělanost a výuku žáků tak, aby s novými trendy dokázali pracovat a Česko nezaostávalo.

Kde na to vzít peníze? „Propustit 75 procent všech vládních úředníků a ušetřené peníze využít na zvýšení platů učitelů asi tak o 50 procent, aby všichni nejlepší lidé chodili skutečně do škol a učili tam naše děti a budoucí generace,“ nadhodil Kysilka.

Pobavil tím zaplněný sál. A přisadil si i sám Babiš. „Na Úřadu vlády jich máme 800, nevím, co tam všichni dělají. Za 1,3 miliardy,“ reagoval Babiš.

Česku i EU chybí IT odborníci

Zatímco státních úředníků je dle některých hlasů příliš mnoho, co naopak chybí, jsou IT odborníci. „V České republice opravdu smutný obrázek. Ale ten smutný obrázek je napříč Evropou. Už teď v Evropě chybí na milion IT odborníků. Je to oblast, kterou jsme hodně podcenili v našem vzdělávacím systému,“ míní europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Za dobrou zprávu označila to, že české firmy v oblasti digitálu „dobývají“ Evropu a jsou na špičce, řekla dále Charanzová. Dokumentovala to tím, že každý 10. malý nebo střední podnik prodává na internetu do zahraničí. „Chceme dál motivovat zákazníky a spotřebitele, aby nakupovali nejenom na tom svém domácím hřišti,“ uvedla Charanzová. Chce proto přispět k tomu, aby spotřebitelé měli větší důvěru k nakupování po internetu napříč EU. Tedy i z Česka.

Příliš drahé tarify v Česku

Další problém se točil kolem českých spotřebitelů. Řada lidí v Česku platí navzdory éře digitální revoluce příliš korun za data, uvedl Ondřej Malý, člen rady Českého telekomunikačního úřadu. „Platíme jednoznačně nadprůměrné částky, české domácnosti vynakládají na mobilní internet čtvrtou nejvyšší částku v EU před Bulharskem, Řeckem a Maďarskem,“ upozorňoval.

Naopak mezi elitní hráče v Evropě podle něj patříme v oblasti „škrcení dat“. „Není úplně normální, když se zákazník škrtí, když je jeho spotřeba omezená. Normální v EU je nabízet data neomezeně. U nás to také funguje, ale jenom pro někoho. Jsme takový zvláštní stát v EU, kde se konkurence odehrává pouze v jednom segmentu trhu – když máte IČO, jste na tom dobře, když ho nemáte, tak ne,“ říkal Malý.

Boj o zákazníka tak dle něj probíhá hlavně v korporátním sektoru. „To má za příčinu, že nefiremní zákazník, zákazník z řad domácností, je ždímaný proto, aby si operátor mohl udržet marži,“ míní. Jako příklad uvedl to, že si na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových vyjednali tarif za 250 korun za 30 GB dat, což byla v danou chvíli sleva 60 % oproti běžnému ceníku operátora, jenž Malý označil za „bizarní“.

„Dostáváme se do něčeho, čemu říkám mobilní apartheid. Když máte IČO, tak jste super, když jste senior, rodina s dětmi, matka na mateřské nebo student, tak platíte jedny z nejvyšších cen v EU,“ dodal Malý. 

Prouza: Úkol státu je hlavně „neprudit“

Digitální revoluce kvapí vpřed, zastavit nelze. „Náš největší problém je, že řada lidí se těch změn bojí a byla by možná nejradši, kdyby k nim nedocházelo,“ uvedl státní tajemník Tomáš Prouza, koordinátor pro digitální agendu na Úřadu vlády ČR. „Byznys si často poradí sám, myslím si, že tady je rolí státu hlavně ‚neprudit‘,“ podotkl.

Hlavní rolí státu je podle něj podívat se na e-Government (který se stará o elektronizaci výkonné správy) a na to, jak ulehčit lidem život. Třeba aby mohli mnohem snadněji vyplnit daňová přiznání, když řadu dat již Finanční správa má. „Proč otravujeme lidi tím, že znovu a znovu chceme jejich informace, že znovu a znovu chceme jejich data?“ tázal se Prouza. Na druhou stranu nadhodil otázku otevřených dat, která by měla být lidem k dispozici.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

miraman ( 17. ledna 2017 08:16 )

Další pivní ekonom 111pavel11 ! Bože nás ochraňuj od těchto chytráků !

111pavel111 ( 16. ledna 2017 19:24 )

Babiš nech si příště poradit než neco vypotíš::::.......

111pavel111 ( 16. ledna 2017 19:22 )

K EET a e shopům EET není účetnictví !!! Do března se asi řešení najde. Problém je, že pokud někdo zaplatí nákup kartou (EET) a v zákonné lhůtě zboží vrátí, e-Shop vrací prachy na účet (bez EET). Takže v EET zůstává jakoby příjem, i když neexistuje. Proto mne napadlo řešení: Všechny platby z e-shopu kartou přes rozhraní API automaticky zaslat na FU do EET, nakydat jím to tam všechno !!! V účetnictví si to povedeme řádně jak dosud, nenecháme si účetnictví rozkydat sprostým EET . Pokud dodávka zboží proběhne je vše OK. Pokud neproběhne , ( důvod je vedlejší) , vše řádně proběhne v NAŠEM účetnictví (vrací se prachy na účet (bez EET). A FU TAM BUDE MÍT NAKYDANÉ CO CHCE, opravné doklady vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o převod na BU stejně do EET nespadá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa