Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kontrola: Pelikánovo ministerstvo „nasekalo“ v účetnictví chyby za 2,5 miliardy

Autor: ČTK - 
16. ledna 2017
08:02

Účetní závěrka ministerstva spravedlnosti za rok 2015 obsahuje chyby za téměř 2,5 miliardy korun. K takovému závěru dospěl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který v pondělí zveřejnil závěrečnou zprávu. Vedle účetních nedostatků NKÚ zjistil, že resort spravedlnosti poskytl bez souhlasu vlády více než půlmilionový dobrovolný příspěvek do zahraničí, čímž porušil rozpočtová pravidla. 

Ministerstvo spravedlnosti chybovalo podle NKÚ ve všech výkazech, které tvořily účetní závěrku za rok 2015. Dokument tak podle kontrolorů nepodává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

Více než polovinu zjištěných nesprávností tvořily nevykázané podmíněné závazky. Účetní závěrka proto obsahuje nesprávné informace o nárocích na budoucí rozpočty, upozornili kontroloři.

Ministerstvo postupovalo nesprávně také při odpisování dlouhodobého majetku, a to už od roku 2011, kdy organizačním složkám státu vznikla tato povinnost. „Ministerstvo spravedlnosti například nepoužívalo kvalifikovaný odhad zbývající doby, po kterou bude odpisovaný majetek používat. Tím neodpisovalo dlouhodobý majetek po celou dobu jeho používání,“ uvádí NKÚ. Nesprávné a neúplné bylo podle kontrolorů i účetnictví ministerstva v oblasti transferů.

Kromě účetních nedostatků kontrola odhalila, že ministerstvo spravedlnosti poskytlo do zahraničí dobrovolný příspěvek ve výši 543 000 korun, aniž mělo souhlas vlády. Ten byl přitom nutný, a ministerstvo tak podle NKÚ porušilo rozpočtová pravidla.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivan604 ( 16. ledna 2017 12:08 )

Okamžitě by měl Pelikán a jeho nohsledi tuto částku uhradit ze svého !

agfor ( 16. ledna 2017 12:03 )

Kdopak to asi zaplatí ? Jeho neodvolatelné veličenstvo ministr, nebo banda úřednických dobytků ? Ne. Zase jen daňový poplatník.

istyl ( 16. ledna 2017 10:49 )

6.50Kc u me, bylo umyslne obohaceni se s důsledkem vyhybani se danove povinnosti - u ministerstva spravedlnosti : 2,5 mld Kc, to bylo jen neumyslne pochybeni jednostlivce, tedy nikdo za nic nemůže...

istyl ( 16. ledna 2017 10:36 )

ze by ho prijal, aby mu v Bilem dome delal kretena s krtečkem? To tezko

ivoadler ( 16. ledna 2017 10:36 )

Na podnikové úrovni se za něco takového málem střílí, ale u nejvyššího státního orgánu se to tak nebere. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa