Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Schapiro to „balí“. Desítky lidí velvyslanci USA v Praze zazpívaly

Autor: tp, ČTK - 
14. ledna 2017
15:25

Asi 40 lidí se v sobotu v Praze symbolicky rozloučilo s končícím americkým velvyslancem Andrewem Schapirem. Zazpívali mu Škoda lásky a píseň Goodbye Andrew složenou jemu na „tělo“. Velvyslanec nedorazil, ve svém rozvrhu nenašel čas. Na Twitteru ale pak za akci poděkoval a řekl, jak byla krásná. Schapiro nejspíš jako velvyslanec v Praze skončí po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se úřadu ujme 20. ledna.

Lidé, kteří se v sobotu sešli poblíž Karlova mostu, zazpívali pro Schapira píseň Škoda lásky. Dílo českého skladatele Jaromíra Vejvody z roku 1927 se stalo populární mezi vojáky za druhé světové války, bylo přeloženo do mnoha jazyků. Stalo se také symbolem osvobození části Československa v roce 1945 americkou armádou. Chtěli se tak rozloučit s americkým velvyslancem.

Zazněla také píseň Goodbye Andrew (Na shledanou, Andrew), kterou pro něj pořadatelé složili. V českém textu se zmiňuje například to, že velvyslanec je příjemný chlapík nebo že si možná vzpomene na červené trenýrky. Ty jsou symbolem odpůrců prezidenta Miloše Zemana, který Schapira několikrát ostře kritizoval.

Podívejte se, co říkal o svém odchodu před rokem:

Video  Americký velvyslanec v Česku: Proč se bude muset vrátit, když se mu tady líbí?  - Václav Lang, Blesk TV
Video se připravuje ...

Obě písně a vzkazy pro velvyslance pořadatelé natočili. „Nasdílíme video na facebookovou stránku velvyslanectví. Víme, že si takových vzkazů všímají,“ řekl pořadatel akce Tomáš Peczynski. Poblíž místa happeningu stáli čtyři Schapirovi odpůrci s nápisem Vezmi si je všechny s sebou, jeden z nich měl na kabátě odznak iniciativy Islám v ČR nechceme.

Schapiro je stejně jako zhruba třetina amerických ambasadorů takzvaným politickým velvyslancem. To znamená, že ho do úřadu vyslal přímo prezident Barack Obama na základě osobního vztahu. Podle bývalého velvyslance v USA Alexandra Vondry je obvyklé, že tito političtí velvyslanci zpravidla na funkci s příchodem nového prezidenta rezignují.

Krátce po Trumpově zvolení prezidentem se začalo mluvit o tom, že by Schapira mohla nahradit bývalá žena nastupujícího prezidenta Ivana Trumpová, rozená Zelníčková, která pochází ze Zlína. Přimlouval se za ni u Trumpa i český prezident Miloš Zeman. Trumpová zájem stát se velvyslankyní v Česku potvrdila.

salto ( 16. ledna 2017 15:34 )

Dobvý den pvapove hvězd a pvuhů...

milda47 ( 15. ledna 2017 15:24 )

bodejť,prvníby být nemohli,to bys byl ty pepene chápeš?

milda47 ( 15. ledna 2017 15:18 )

za to už žold nedostanou hujeři

milda47 ( 15. ledna 2017 15:15 )

Tak co vy kavárnická smečko šéf Šapiro vás už nepotřebuje tak vám ukázal zadek,tak hurá za Horáčkem

milda47 ( 15. ledna 2017 15:02 )

socan68:- až bude pan Zeman po skončení druhého mandátu odcházet z hradu,tak si ty tvoje červený trencle nezapomeň vyprat,prej na nich nemáš kapsičku a ta tvoje fichtle říkala že si je oblíkáš další dny tím posraným dozadu,tak abys potom neměl ostudu jak ten pán poser plína o měl pochcaný kalhoty v rozkroku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa