Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Roboti musí mít zničující tlačítko, pojištění a platit daně. Chce to Brusel

Autor: Alexandr Božilov - 
13. ledna 2017
13:31

Scénu jako ze sci-fi snímku připomínalo čtvrteční jednání v Evropském parlamentu. Výbor pro právní záležitosti tam schválil návrh, který upravuje výrobu a chování robotů. Pokud ho podpoří i Evropská komise, neobejdou se roboti v budoucnu bez „sebedestruktivního tlačítka“. Zástupci umělé inteligence budou také potřebovat pojištění a jejich majitelé za ně budou muset platit daně.

„Neustále se rozrůstá počet míst, která každý den ovlivňuje přítomnost robotů. K zajištění jistoty, aby roboti nadále sloužili lidem, potřebujeme neprodleně vytvořit obsáhlý právní rámec,“ uvedla podle stanice CNN lucemburská europoslankyně Mady Delvauxová, která je zároveň autorkou novinky.

Europoslanci se inspirují u velikána sci-fi

Návrh obsahuje několik zásadních změn. Nově by výbava robotů měla obsahovat také „sebedestruktivní tlačítko“, kterým by se dal robot v případě nouze zcela vypnout. Návrháři, prodejci a provozovatelé robotů by se při programování měli řídit „zákony robotiky“, se kterými přišel už známý autor vědeckofantastických románů Isaac Asimov:

  1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.
  2. Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem.
  3. Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

Dále pak musí robot zůstat vždy jen mechanickým stvořením. „Nikdy si nesmíte myslet, že je robot člověk a že k vám něco cítí,“ varuje Delvauxová před možností rozvíjení emocionálních prvků u umělé inteligence.

Pro roboty bude vytvořen speciální právní rámec. Pro roboty bude vytvořen speciální právní rámec. | AP

Členové výboru se také shodli na tom, že sofistikovaní roboti, kteří budou schopni dělat autonomní rozhodnutí, jako je například nezávislá komunikace s lidmi, by měli mít právo požívat status „elektronická osoba“. K právům se vážou ale také povinnosti.

Po majitelích robotů tak bude vyžadováno, aby měli svého „elektronického miláčka“ pojištěného pro případ, že by způsobil nějaké škody. Případní zájemci by se také měli připravit na skutečnost, že pokud jejich robot bude pracovat, zaplatí za něj daně a možná i příspěvek do sociálního pojištění.

Desterz ( 13. ledna 2017 17:37 )

Pokud budou roboti platit daně, měli by mít rovnost před zákonem jako ostatní plátci, vybrané opravy hrazené zdravotními pojištovnami, právo na 40tihodinový pracovní týden a max. 150 hodin neplacených přesčasů ročně, právo vlastnit majetek, dědit majetek, volit a být volen, po složení vojenské přísahy právo bránit svou rodnou výrobnu se zbraní v ruce, anebo službu odmítnout. Také zakládat registrované svazky, osvojovat si děti, mixéry a pračky, a mít svého ombudsmana který zajistí aby nebyli dyškrymynovaný těma rasistickejma lidma, co v plechovkách vidí jen svoje podřízené otroky

prem ( 13. ledna 2017 14:38 )

Také by měly platit sociální a zdravotní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa