Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ČT přepojila do jiné galaxie: Do Jílkové s Kratochvílovou si rýpl i Kalousek

Autor: simao - 
13. ledna 2017
12:40

Obzvlášť výživné bylo vysílání pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Řeč byla totiž o jídle, které škodí zdraví. Za peníze daňových poplatníků se ve čtvrtek večer ve studiu České televize představili jako hosté odborníci na výživu, ale i zpěvačka a veganka Jana Kratochvílová. Ta nasadila vesmírný klobouk a zapojila i teorie o kanibalech. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) to ukázalo, že „nejblbější diskuse nejsou ve Sněmovně“.

„Nesprávnou výživou si způsobujeme až tři čtvrtiny všech nemocí, tedy většinu. Jenomže jak jíst zdravě, abychom se nepřipravili o radost z jídla nebo se neploužili bez energie jako chodící mrtvoly?“ Takovou otázku nadhodila ve čtvrtek večer někdejší „kotelnice“, dnes moderátorka Máte slovo Michaela Jílková.

Kalousek: Nejblbější diskuze nejsou ve Sněmovně

V pořadu veřejnoprávní České televize, který dává prostor odborníkům i lidem z ulice, to tradičně vřelo. Lid měla zastupovat mj. zpěvačka a veganka Jana Uriel Kratochvílová, která klasicky a už na první pohled zaujala svým „vesmírným“ převlekem. O chvíli později pak i názory na to, jestli se má, či nemá jíst maso, jestli je škodlivé mléko a další kontroverze.

A vášnivé diskuse na sociálních sítích se rozhořely. Na druhou stranu ukázaly, že pořad nezůstává stranou pozornosti ani u politiků či politických komentátorů. „Na závěr pořadu Jana Kratochvílová všechny ve studiu promění v kedlubny,“ vtipkoval spisovatel Jiří Padevět.

„Pořad ČT ‚Máte slovo‘ posiluje úctu k demokratickým institucím. Dokazuje v přímém přenosu, že nejblbější diskuse nejsou ve Sněmovně,“ napsal na Twitteru Miroslav Kalousek (TOP 09).

Jsou lidi všežravci, či býložravci?

Čím Kratochvílová v divoké debatě u Jílkové - kromě vlastního dlouhodobého a osobitého stylu - zaujala? „Jako lidé jsme býložravci a nevím, proč bysme se měli sápat na maso,“ říkala. Podle ní ti, co to dělají, jsou dinosauři v lidské podobě.

„Můžete si udělat jednoduchý test – dejte malému dítěti, které je hladové, do jedné ruky banán a do druhé ruky malého králíčka, po čem se to hladové dítě vrhne?“ perlila Kratochvílová.

Kromě sporu o to, zda jsme býložravci, či všežravci, došlo i na další problémy. „Tomu, že člověk je všežravec, odpovídá stavba trávicího ústrojí i stavba chrupu,“ snažila se oponovat profesorka Jana Dostálová z VŠCHT, konkrétně Ústavu analýzy potravin a výživy. „Nemáme žádné tesáky, tesáky mají třeba lev nebo tygr,“ odmítala Kratochvílová argumenty.

VIDEO: Veganské UFO. Podívejte se na rozhovor s Janou Kratochvílovou

Video  Šílený rozhovor s Janou Kratochvílovou  - Jan Jedlička, Kristýna Léblová
Video se připravuje ...

U Jílkové však byl zastoupen i druhý tábor s krajním názorem. „Rozhodně nedoporučuju, paní Jílková, být vegetariánem,“ říkal pediatr a gastroenterolog Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu.

Důchodkyně masařka a narážka na Zemana a bůček

O mase pak hovořila i další pozvaná zástupkyně lidu, důchodkyně Eva Košařová, která nemá dobré zkušenosti s dietami. „Už moje maminka mi říkala, že jsem masařka... Já se za to nikterak nestydím, já mám maso ráda, nepřeháním to, nejím každý den půl kila bůčku,“ přinesla paní Košařová další názor do třeskuté diskuze.

„Tato dáma má třeba gen, jako má pan prezident. To je ApoE2 a vy můžete jíst tuky, vy můžete pít tvrdý alkohol a bude vám to dělat dobře,“ říkal jeden z diváků, načež ho důchodkyně opravila, že v životě nikdy tvrdý alkohol nepila. Narážka na Miloše Zemana, který se nevyhýbá ani tvrdému alkoholu ani bůčku, však byla více než patrná.

Kratochvílová „vytáhla“ kanibaly

A show pokračovala. Jedla jste někdy tatarský biftek? „To víte, že ne, takovou hrůzu, nejsem kanibal,“ čertila se při jednom z dotazů Kratochvílová, která přinesla do debaty zcela nový a netušený rozměr. „Jakmile jíte maso a obsahuje vaše tělo maso, tak jste kanibal,“ stála si však zpěvačka za svým. A prozradila mj. to, že 39 dní držela půst.

„Maminka mi řekla: Nebudeš tři dny jíst a umřeš. Tak já jsem řekla: Mami, víš co, tak já to vyzkouším. A začala jsem nejíst, nepít, pila jsem jenom šťávu a vodu teplou, pak už jsem měla jen studenou a vydržela jsem to 39 dní v naprostém zdraví na koncertním turné... Měla jsem neuvěřitelnou energii, měla jsem pocit, že se vznáším. Po týdnu jsem pochopila, že jídlo je úplně zbytečné. Že to je návyk lidstva, že to nepotřebujete,“ míní Kratochvílová.

Podle ní by se lidé raději než jedení měli věnovat rozvinutí schopností jako telepatie, intuice či teleportace. A „neplnit si žaludky nějakýma nesmyslama“.

„Snědla byste svýho pejska?“ A hádky o vibrace

Jídlo a pití je dle ní „něco navíc“. „Prakticky sex je taky vyloženě zábava a je to otázka výběru. My se tak zabýváme tím jídlem a pitím, že naše smysly zůstaly ve středověku,“ říkala Kratochvílová, podle které jsou lidé posedlí tím, co je drží dole.

Na argument, že z masa lidé získávají třeba železo či zinek, doporučila držet se hřebíku, což prý k zisku železa postačí. „Vstřebáte vibrace železa,“ doporučuje zpěvačka. Vitamín B12 pak doporučila získávat jiným způsobem. „B12 má vibrace, tu si můžete zazpívat,“ prozradila.

„Snědla byste svýho pejska, jako třeba v Číně se jedí pejsci?“ tázala se také Kratochvílová. Pozvání Kratochvílové však vyvolalo nejen údiv, ale i nesouhlas. Podle některých reakcí chyběl dílu ještě vysmátý zpěvák Daniel Nekonečný, podle jiných však Kratochvílová nezastávala myšlenky veganů a vegetariánů nejlépe a od ČT šlo při jejím pozvání do pořadu o šlápnutí vedle.

taktone ( 1. března 2017 22:11 )

Kratochvílová je pohlupavá blábolivá 3,14-ča

taktone ( 1. března 2017 22:08 )

Se divím, že tu Kratochvilku ještě nezavřeli do blázince, já bych ji mezi normální lidi vůbec nepouštěla, ta se opravdu umí vymustrovat jak maškara asi chce být časem strašák v zelí. Hehledě na to, že ty její bláboly jsou opravdu asi z jiného světa

vojjaksvejk ( 20. ledna 2017 14:56 )

Kvůli nedostatku vody bude svět bez masa? Žrouti masa a živočišných produktů v neúměrném množství zapláčou jako první? Jsme již za bodem zlomu ? Klimatická katastrofa bude neodvratná ? Světová rada pro vodu udává spotřebu vody na produkci různých zemědělských komodit (příkladně na 1 kilogram obilí je třeba 1 000 litrů na 1 kg masa 15 000 litrů http://www.rozvojovka.cz/clanky/1257-kvuli-nedostatku-vody-bude-svet-bez-masa.htm

vojjaksvejk ( 20. ledna 2017 14:37 )

Proč tam nezazněl třeba arbument v neprospěch nadměrné komzumace živočišných produktů Vodní a potravinový zlom a migrace jako důsledek rabování zdrojů a neúměrné konzumace masa a žívočišných produktů jejichž výroba je 20 x náročnější na spotřebu vody a energie a produkuje ji skleníkový plyn metan a to v nmožtví daleko vyším než průmysl z fosilních paliv? .Klimatolog Cílek: čeká nás daleko masivnější vlna migrace z důvodu rychle se zhoršujících klimatických podmínek sucha ,zvyšování hladiny oceánů a nedostatku potravy v některých částech planety a to daleko dříve než se to čekalo . Je to teprve začátek. Zdá se, že jestli se v blízké době nestane nějaký zázrak, tak to má starý náš kontinent, v podobě jak ho známe dnes, spočítané! Do pohybu se mohou dát stamilióny lidí a to vlivem klimatických změn jakým je zejména sucho v Africe a na blízkém východě.Množství lidí, kterých se týká sucho a kteří se můžou dát na cestu, je podle UNESCO miliarda.http://www.novinky.cz/domaci/385720-klimatolog-cilek-je-to-teprve-zacatek-do-pohybu-se-moho u-dat-stamiliony.html?source=FBS

rozkvet.cz ( 15. ledna 2017 00:14 )

V pořadu se před milionem diváků zviditelnila ČESKÁ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU A VEGETARIÁNSTVÍ (ČSVV - založena již v roce 1999). Sdružuje odborníky z oblasti výživy, gastronomie, kvality potravin a výživových směrů. V PRAZE funguje její INFORMAČNÍ BOD ČSVV PRAHA, zde více info http://rozkvet.cz/texty/infobod.htm

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa