Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Očištěný úředník Mlíčko z kauzy ProMoPro: Na advokáty jsem si musel půjčit

Autor: Vera Renovica - 
12. ledna 2017
06:02

Ztratil jsem přátele, kariéru, a přitom jsem nic neprovedl. To říká v rozhovoru pro Blesk.cz právník David Mlíčko (39), který byl obžalován v kauze ProMoPro – firmy, která měla stát na předražených zakázkách za audiovizuální služby v době českého předsednictví EU obrat o 390 milionů korun. Nad Mlíčkem, který tehdy působil jako šéf odboru rozpočtu a veřejných zakázek, stejně jako nad dalšími dvěma obžalovanými úředníky, šest let viselo podezření mimo jiné ze zneužití pravomoci veřejného činitele a hrozba vězení. Soud je minulý týden očistil, naopak potrestal ty, co peníze inkasovali.

Když se celá kauza s ProMoPro rozjela roku 2011, tušil jste, že by se to mohlo týkat i vás?

Těžko říct. V podstatě asi ne. My jsme kladli velký důraz na to, aby ty věci probíhaly čistě a jasně. Nechali jsme po sobě kompletní auditní stopu a posílali do archivů obrovské množství beden s veškerými našimi spisy - ty jsme měli dobře zarchivovány. Čili představa, že já mám tendence někde něco schovávat a zatajovat, mi přišla absurdní.

Tedy nemyslel jste si, že byste do toho mohl být jakkoliv zatažen.

Ne z těch objektivních důvodů. To, co bylo trošku podivuhodné, byl začátek kauzy. Ona vypukla velmi výrazná mediální masáž a v těch článcích se objevovaly údaje z dokumentů, které byly interní a dostávaly se ven ještě drive, než je dostal do rukou vedoucí Úřadu vlády. My (spolu s dalšími později obviněnými úředníky, pozn. red.) jsme tápali, co se děje. Bylo jasné, že to velké divadlo chce někdo živit. A tam těžko můžete vědět, co se bude či nebude dít. Že to začala vyšetřovat policie, nebylo překvapivé, ale pořád mi to přišlo absurdní.

Tedy to, že jste byli ve finále obžalován jak vy, tak pan Karlík, tak paní Hendrichová, byl šok…

Ano, svým způsobem, protože zatímco od začátku kampaně jsme měli jen pocit, že jsme potenciální aktéři v nějakém absurdním dramatu, ale v momentu, kdy přišlo obvinění, jsme najednou měli jistotu.

Jak vás to zasáhlo osobně, profesně?

Já jsem po předsednictví odešel do advokacie. V kanceláři, kde jsem pracoval, pro ně kauza zpočáku nepředstavovala nějaký zásadní problém. Na konci roku 2012 to ale problém už byl a já jsem o tu práci přišel. Sice jsem předtím udělal advokátní zkoušky, ale v momentě, kdy máte takový »batoh« na zádech, tak to jsou důvody, pro které vás advokátní komora může nezapsat. A to jsem nemohl riskovat.

Proč s vámi jen tak mimochodem ta kancelář už nechtěla spolupracovat? Vy jste nebyl důvěryhodný pro klienty?

Úplně přesně mi to neřekli, prostě mi oznámili, že končím a nemělo smysl se s nimi nějak dohadovat. Ale uváděli, že chtějí certifikát od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a že mě v tomto ohledu považují za problém. Já jsem potom našel šťastnou shodou náhod práci jako řadový právník v České televizi a od té doby tam jsem.

Vyčíslil jste si, o kolik jste teoreticky přišel peněz kvůli tomuto kariérnímu pádu?

Zatím ne.

Chystáte se k tomu?

Možná, ale to se vyčísluje těžko. Těžko řeknete: touhle dobou jsem mohl být tam a tam a dělat to a to.

Jak si ale můžete celou situaci, kdy jste od roku 2013 byl obžalovaný a chodil k soudu, vykompenzovat?

Můžu žádat náhradu škody od státu. S jakýmkoliv soudním řízením, kdy máte povinné zastoupení advokátem, vznikají nějaké náklady. A ty byly velmi vysoké. To si pochopitelně nárokovat budu a očekávám, že pan Karlík a paní Hendrichová udělají totéž.

David Mlíčko David Mlíčko |  Blesk.cz Petr Novotný

Kolik to činí?

Popravdě řečeno jsem dosud neměl odvahu poskládat všechny účty na jednu hromadu, ale je to rozhodně částka přes půl milionu korun. Musel jsem si půjčit.

Co to udělalo s vaším osobním životem?

Tomu stresu neuniknete, ta nejistota je tam pořád. Je to nejistota existenciální, jak je možné, že se něco takového děje, když jsem nepáchal žádné zločiny. Pochopitelně je to i nejistota existenční. Tedy že celá ta věc stojí spoustu peněz a já mám manželku a dvě děti. A dost významné je poškození dobrého jména. Když jsem šel na Úřad vlády a i když jsem z něho odcházel, tak jsem měl dobré jméno v oboru. Vybudovat reputaci trvá dlouho, poškodí se ale rychle.

A strach z vězení? Státní zástupce navrhoval 4,5 roku.

Teoretická nejvyšší sazba tam byla až 10 let. Ale od začátku mi to přišlo naprosto nesmyslné. Jsem právník a mám možná výhodu, že se v takové situaci můžu zorientovat trochu líp. Jenže je těžké předvídat rozhodnutí soudu. Tedy sice jsem tomu nevěřil,ale jako realista jsem si musel připustit, že se to stát může.

Zlikvidované jméno se obnovuje těžko

Co takovýhle stav s člověkem udělá po psychické stránce? Musel jste chodit někam na terapii nebo to řešit jinak?

Naštěstí jsem nepropadl alkoholu, ani jsem do sebe nemusel sypat prášky. Každý má osobnost postavenou trošku jinak. Ale to, že žijete v permanentní nejistotě a stresu, osobnímu životu rozhodně nepřidává. Protřídí to sociální vazby. Přišel jsem o některé známé. Zase na druhou stranu pak víte, kdo jsou ti, kteří za to stojí. Uvědomíte si, že opravdu spolehnout se můžete jen na svou rodinu a pár dobrých přátel.

Vy jste za evropského předsednictví působil jako šéf odboru rozpočtu a veřejných zakázek. Vám částky, které si ProMoPro účtovalo za některé služby, nepřipadaly vysoké?

Většinou ne. My jsme měli představu o tom, jak ty částky mohou vypadat i jak vypadaly na zasedání Mezinárodního měnového fondu a NATO, které byly typově podobné, byť rozměr akce byl nesrovnatelně menší. Měli jsme i obecnou představu, kolik stály ty věci u jiných předsednictví. Nebylo tam nic, co by nám říkalo: tohle je celé úplně špatně.

Objednali jste si ale audit, podle kterého byla smlouva s ProMoPro špatně sestavená; nebylo jasné, za jaké služby a v jakém rozsahu se platí…

Měli jsme pochybnosti o dvou balících nějakých částek, celkově šlo o 170 milionů, a zadržovali jsme je, dokud nám externí advokáti neřekli, že je vhodnější peníze vyplatit, než se třeba soudit. Tento postup schválil i Úřad vlády. Další námi zadaný audit sice měl nějaké výhrady ke smlouvě, ale auditu se primárně nezdálo, že smlouva neměla strop. Ten ale nemohla mít, protože my jsme dopředu nevěděli, kolik přesně bude v rámci předsednictví akcí a jak budou vypadat. Uvědomte si, že to bylo v roce 2009 poté, co vypukla finanční krize. Najednou se vynořila řada summitů, se kterými se nepočítalo. Byl tady i obrovský summit s prezidentem USA.

Kolik se tedy firmě ProMoPro souhrnně vyplatilo? Co je ta finální částka?

Pokud se dobře pamatuji, bylo to okolo 550 milionů.

Z toho diskutabilních je dle obžaloby zhruba 390 milionů. Jak se vůbec stalo, že ProMoPro k té zakázce přišlo bez výběrového řízení? Slyšela jsem pár verzí, ráda bych znala tu vaši.

My jsme původně počítali s tím, že to bude v běžném otevřeném řízení. Jenže postupně jsme zjistili, že nemáme jinou možnost. Základ všech akcí probíhal v Kongresovém centru a fakt byl, že ti tenkrát měli smlouvu s ProMoPro, které vlastnilo podstatnou část zabudované techniky. Teoreticky šlo třeba na nějakou menší jednotlivou akci vzít jiného dodavatele, ale neslo to s sebou další organizační a finanční problémy, protože ProMoPro stejně část prací dodávat muselo a trvalo by to celé déle i technicky, musel by být delší nájem prostor. Nikdo zkrátka nedisponoval takovým zázemím ani zkušenostmi, aby mohl zabezpečovat půlroční maratón akcí.

Tedy znovu: vám žádné ty částky účtované firmou ProMoPro nepřipadaly jako přehnané s výjimkou těch dvou momentů zaváhání. Přitom i rozsudek konstatuje, že ty služby byl předražené o stovky milionů korun. Jak tohle jde dohromady?

To, že to bylo předražené, neznamená, že my jsme to mohli odhalit. To říká druhá část rozsudku. Dva soudy se shodly na tom, že se dodavatelská strana dopustila podvodu. Pokud na vás někdo spáchá podvod, tak selský rozum dá, že vy jako podvedený nemůžete být zároveň podvodníkem.

To je pochopitelné. Nicméně měl jste zhruba 6 let na to přemýšlet, jestli jste někde neudělal špatné rozhodnutí, něco nepřehlédl. Přišel jste na něco?

Vždycky máte pochybnosti o tom, jestli svoji práci můžete dělat jinak, lépe. Ale pokaždé, když jsem si to přehrával zpětně - ne z pozice toho, co vím teď, ale z pozice toho, co jsem věděl tenkrát - jsem nikdy nedošel k jinému řešení. Už tehdy nás vědomí toho, že zadáváme zakázku jedné společnosti, nutilo dávat si pozor, vše dopodrobna konzultovat. Náš postup ostatně nijak nezpochybnil ani antimonopolní úřad, když se jím zabýval už v roce 2009.

Spekuluje se, že spouštěčem celé té kauzy byl Miroslav Kalousek (TOP 09), v době vypuknutí skandálu šéf státní kasy, který si vyřizoval účty s Alexandrem Vondrou (ODS, v době evropského předsednictví místopředsedou vlády pro evropské záležitosti, v době vypuknutí skandálu ministrem obrany, pozn.).

Jsou tady nějaké spekulace. Chápu, že když se podíváte na posloupnost událostí, tak to k nim vybízí, nemám k tomu však co říct.

Jste ještě v kontaktu s Vondrou? Ten nakonec v kauze figuroval jenom jako svědek, ačkoliv ho v podstatě stála post ministra obrany.

Výjimečně. Třeba minulý týden pogratuloval k pravomocnému rozsudku.

Oslavil jste pravomocné rozhodnutí soudu ve váš prospěch? Jaké to bylo?

Jestli se ptáte, jestli přišla nějaká vlna úlevy, tak nepřišla. Bylo to celé příliš dlouhé. K té oslavě: zašli jsme si na panáka a na pivo a tím jsem se tak unavil na celé odpoledne, že to stačilo.

Myslíte si, že se vám někdy podaří očistit úplně i v očích veřejnosti, nejen soudu? Ať je verdikt nad člověkem jakýkoliv, důvěra v justici je tak nízká, že to v podstatě znamená pramálo.

Neřekl bych, že výrok soudu je pramálo. Je to dobrá zpráva o tom, že spravedlnost vítězí i dnes, i když je to někdy za vysokou osobní cenu. Poškozené jméno se asi dá tvrdou prací obnovit, ale jak rychle to půjde, to nevím. Ale mrzí mě, že to celé vrhlo stín i na zbytek týmu, který během toho českého předsednictví pracoval, jak nejlépe mohl a uměl a měl výsledky.

Vondra hovořil také o kauze ProMoPro ve studiu Blesk.cz:

Video  Vondra o rozsudku v kauze ProMoPro: Říkal jsem to od začátku.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

deep_ass_flsting ( 12. ledna 2017 06:51 )

Mlíčko je od pohledu poctivec, něco jako prase Vondra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa