Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš vytáhl žaloby i vládní analfabety. Štve ho „komplot Kalouska se Sobotkou“

Autor: simao - 
11. ledna 2017
18:10

Zachmuřený, naštvaný, udivený. Andrej Babiš (ANO) ve svém obsáhlém komentáři k tomu, že Sněmovna přehlasovala Zemanovo veto k zákonu o střetu zájmů, nešetřil emocemi. V souvislosti s lex Babiš nazval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) lhářem, vytáhl však i své děti a to, že nyní přemýšlí, co bude s jeho firmou, až on sám tu nebude. To vše v přímém přenosu na své internetové televizi.

„Je to komplot pana Kalouska s panem Sobotkou, je to politické zadání mě poškodit, vyhnat mě z politiky,“ čertil se Adrej Babiš v pořadu Rozstřel na iDnes.cz.

A nechal volný průchod svému naštvání na svého koaličního partnera, ale i rivala ve volebách do Poslanecké sněmovny Bohuslava Sobotku. „Je tam s Kalouskem 20 let, proto si tak dobře rozumí. Oni teď udělali zákon, aby Babiš nebyl v politice. A opakuji – u pana premiéra mě to mrzí,“ prohodil o předsedovi ČSSD, na jehož adresu však přidal i ráznější slova. 

Babiš se zostra pustil do Sobotky

Babiš v pořadu uvedl, že byl ze středeční rozpravy ve Sněmovně „totálně vytočený“. „Já zvážím, jestli nebudu dávat nějakou žalobu,“ vzkázal Babiš. Šéf ANO, druhý nejbohatší Čech, vicepremiér a ministr financí v jedné osobě byl prý doslova šokovaný, jak uvedl předtím na Facebooku.

„Jsem šokován z přístupu ČSSD a pana premiéra. Vždyť se mnou v roce 2013 vyjednával o koalici. Pan premiér podrazil Miloše Zemana i prezidentské volby – a teď podrazil i mě,“ postěžoval si Babiš na sociální síti.

V pořadu na iDnes.cz Babiš zopakoval, že Sobotkovo chování chápe jako podraz. „Beru to jako podraz, jako lež. Pan premiér říkal, že se to týká příštích členů vlády,“ stěžoval si dál Babiš. „On to říkal veřejně, on to nesplnil. Takže lhal,“ šil dál šéf ANO do svého konkurenta. 

Babiš ostatně citoval i prezidenta Miloše Zemana, který ho u lex Babiš podpořil a vyjádřil zákonu své veto – podle Babiše to vypadá, jak Zeman říká, že největší nepřítel je skutečně koaliční partner. Sobotkovi pak vmetl i údajnou podivnou privatizaci OKD.

ČSSD i Sobotkovi Babiš vytýká, že změnila rétoriku. Což se prý projevuje i na vládě. Shodu s prezidentem Zemanem našel Babiš ještě jednou – u ekonomických analfabetů právě ve vládě. To když se dostal k přebytku rozpočtu 61,8 milionů korun. Podle Babiše platí Zemanova slova z pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech, že někteří ministři jsou ekonomičtí analfabeti, když chtěli přebytek dávat na investice.

Samotný zákon, namířený proti němu, považuje Babiš za protiústavní. „Ten zákon, tzv. lex Babiš, má plno nelogičností,“ uvedl. Obrovská nelogičnost je podle něj v tom, že pokud po příštích parlamentních volbách skončí v opozici jako řadový poslanec, může si firmu převzít zpět.

„Kolik poslanců převedlo firmy na manželky, na různé rodinné příslušníky? Kolik jich podniká?“ tázal se dál Babiš. A do opozičního lídra Miroslava Kalouska (TOP 09) si rýpl, že neví, kde má ukryté peníze on. Jako jednu z možností, co nyní dělat, uvedl Babiš rezignaci. Vzápětí ale bojovně dodal: „Takovou radost jim neudělám“.

Přemýšlí, co bude s firmou, až on sám nebude

Pohled do nitra Babišovy rozervané duše však poodhalil i to, že se vicepremiér považuje za nejvíce sledovanou osobu v zemi. „Mám se zastřelit? Nebo firmu rozdat? Nebo darovat opozici? Já nevím, co už mám dělat,“ říkal dál emotivně.

„Já jsem si za mojí politickou kariéru nenahrál nic a pokud to někdo tvrdí, tak jsou to sprosté lži. A to je něco, na co si neumím zvyknout,“ tvrdil Babiš, aby to o chvíli později opět emotivně zopakoval s drobnou obměnou. „Já jsem od vstupu do politiky a jak jsem ministr financí nezískal žádnou výhodu, naopak, na moje firmy to má negativní dopad,“ uvedl.

Babiš však také přiznal, že ho lex Babiš přiměl přemýšlet, co bude s firmou, až tu on sám nebude. „Žádné z mých dětí nepracuje ve firmě,“ připustil miliardář Babiš. On sám osobně prý žádné velké finanční potřeby nemá, aby si užíval požitků ze své firmy, nemá třeba jachtu, ani nic podobného.

Na chvíli však připustil, že na výhradách proti situaci, kdy vicepremiér vlastní velkou firmu či média, něco být může. „Uznávám, že není ideální, aby politik vlastnil takovou obrovskou firmu,“ dodal.

Babiš si však nyní stěžuje na to, že má nyní dva týdny na realizaci dalších opatření. Potvrdil přitom, že by firma měla přejít do svěřenského fondu. „Ano, pokud vím, tak je to připravováno tímto směrem,“ říkal Babiš. Správce fondu už má vytipovaného, jeho jméno však neprozradil.

Sobotka: Babiš by měl přestat zatěžovat koalici

A co na to Sobotka? „Je dobře, že Poslanecká sněmovna navzdory odporu ANO zpřísnila zákon o střetu zájmů a omezila podnikání členů vlády. Ministři mají ve vládě hájit veřejný zájem, nemají podnikat, získávat dotace nebo se ucházet o veřejné zakázky,“ napsal na Facebooku.

„Koalici s ANO jsme nevytvářeli proto, abychom kryli střet zájmů miliardáře Babiše, ale abychom ve vládě prosadili program, který pomůže zlepšit život našich občanů,“ tvrdí nyní premiér. 

„Nemůžeme ignorovat problém, který vzniká tím, že bohatí lidé vstupují do politiky, chtějí zastávat veřejné funkce a přitom se odmítají vzdát často velmi rozsáhlých podnikatelských aktivit. Je potřeba ho řešit a novela zákona o střetu zájmů jde správnou cestou. Předseda ANO Babiš by měl přestat zatěžovat koalici svými problémy se střetem zájmů, za ty opravdu ČSSD nemůže,“ dodal Sobotka.

kosmonaut ( 26. února 2017 09:56 )

Sobotka s vládou se hodlá starat o blaho občanů,ale neřekl jak!Jen opakuje dávno vypelichané fráze.Nebo jeho "starost" je to,že mladé rodiny mívají jedno,max.dvě děti jelikož odměnou za to že pracují nemají nárok na rodičovské příspěvky,platí děrem stravu ve školkách a školách doplatky za léky a řádně vychovávají děti a posílají je pravideně doškoly,zatím co naši "spoluobčané",kteří se "snaží" už 300 let o asimilaci do Evropy jen natahují ruce a volají:Státe postarej se!A stát se stará,ale nevychovává.Platí z našich daní nemakačenka formou různých sociálních podpor až doživotně!Přiděluje byty,po vybydlení další,k tomu přemrštěné nájemné,léky bez doplatku a další příspěvky!No a další problém.Ekonomičtí migranti.Do zahraničí se posílají miliony kč,aby se pomohlo "uprchlíkům"kteří k nám přicházejí ve značkovém ohozu ,o telefonech ani nemluvě.ubytovny se jim uklízejí,vaří se jim podle požadavků a chutí,zatím co se u nás navrhuje platba za den v nemocnici 100 kč,přitom platíme zdravotní a soc.daně.Na naše těžce zdravotně postižené se konají občanské sbírky,děcka sbírají víčka od PET lahví a vládní speciály létají do ciziny pro jiné a ti se léčí mnohdy ve fakultních nemocnicích,kam se obyčejný český občan,pokud nemá tlačenku,mnohdy nedostane z kapacitních důvodů.Ano vládo pomáhej cizincům,ale nejprve se postarej o vlastní občany,kteří platí daně zvednout životní úroveň a platy na průměr EU.V koaličně-opozičních výpadech poukazujete proti sobě statistikou,kolik našich rodin žije na pokraji nouze a níže a která strana to způsobila (to tvrdíváte),ale nic z toho nevzejde,leda že při zvýšení důchodů o cca 300 kč si zvednete,politici základní platy o 7 000 kč a více!HOWK.

ji-ri ( 4. února 2017 11:39 )

Miloš Zeman,musel podpořit Babiše V prosinci 2001 Zemanův kabinet prodal Agrofertu státní podnik Unipetrol za směšnou cenu a transakce nebyla splacena.Babiš začal své podvody už na Slovensku u firmy Profera na kterou si půjčil 50 miliard od IPB která po špatných úvěrech zkrachovala.Nakonec Proferu vytuneloval a utekl do české republiky. Nikdy nevrátil peníze půjčené od IPB. A tomuto člověku tleskáte.

krupan10 ( 12. ledna 2017 12:35 )

to se divím, že si kavárna platí takovýho debila, jako jsi ty

kupredu-leva ( 12. ledna 2017 11:07 )

Pravicoví opičáci se rádobyvtipně obveselují nad hypotézou, že denně umře asi 16 starých komunistů, má to ale jeden vakl, ti lidé si prožili krásný život ve svém milovaném socializmu, ale my komunisté se zase ohýbáme smíchy, že denně umře 32 starých politických vězňů, kteří olizovali mísy ve své kopce. Ha, ha ha., kdo je na tom lépe? Komunisté byli dobře situovaní a tak závěr života si užili s velkým důchodem, ale muklové živoří dodnes, ha, ha , ha. Čest práci!

salto ( 12. ledna 2017 10:32 )

Chceš říci - slušný člověk=pražská kavárna?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa