Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Poslanci potvrdili bič na Babiše. „Sobotka mě podrazil jako Zemana“

Autor: val - 
11. ledna 2017
11:40

Sněmovna ve středu v poledne prohlasovala zákon o střetu zájmů, tzv. lex Babiš přes veto prezidenta Miloše Zemana. Předseda hnutí ANO a majitel společnosti Agrofert si tak bude muset vybrat mezi členstvím ve vládě a podnikáním. Prezident a členové hnutí ANO mluví o stížnosti u Ústavního soudu.

Zákon stanoví, že firma, v které má alespoň 25procentní podíl člen vlády, ztrácí nárok na státní dotace, investiční pobídky a nesmí se ucházet o státní zakázky. Andrej Babiš by se také musel zbavit svých médií z vydavatelství Mafra, tedy MF Dnes, Lidových novin a dalších. 

Pro zákon hlasovalo 129 poslanců ze 185 přítomných. Proti jich bylo 49.

Anketa
Souhlasíte s tím, že poslanci zákonem odstřihli Andreje Babiše od podnikání?
počet hlasujících: 2402
Anketa
Souhlasíte s tím, že poslanci zákonem odstřihli Andreje Babiše od podnikání?
Ne.
86 %
Ano.
14 %
počet hlasujících: 2402

Babiš se jednání nezúčastnil, protože prý nechtěl vyvolávat vášně a číst seznam poslanců, kteří v minulosti převedli svůj majetek na rodiny. Krátce před závěrečným hlasováním ale dorazil mezi novináře a zkritizoval zákon jako protiústavní, stejně jako některé řečníky na plénu. „Po dnešní rozpravě musím říct, že tam sedí několik lhářů a na prvním místě jsou to poslanci Kalousek, Kučera (oba TOP 09) a Birke (ČSSD),“ prohlásil.

Babiš: Sobotka mě podrazil stejně jako dřív Zemana

Ostře se pustil také do premiéra Sobotky, který se prý proti němu spojil s šéfem TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Vyčetl mu, že stejně jako „podrazil prezidenta Zemana při prezidentské volbě, tak podrazil i mě“. Na mysli měl prezidentskou volbu v roce 2003, kdy Sobotka a dalších několik členů ČSSD nezvolili kandidáta soc. dem. na prezidenta Miloše Zemana.

Babiš také odmítl jako sprostou lež, že by kdy někomu odpustil nějaké daně nebo že by si sám přihrál dotace. „Není pravda, že mám vliv na nějaké peníze pro svoje firmy,“ řekl. Nikdy prý své funkce nezneužil pro své fungování. Naopak vyzdvihl, že státu šetří peníze, když na rozdíl od jiných létá na jednání do Bruselu ekonomickou třídou. Kdyby ho prý nechtěli zavraždit, neměl by ani státní ochranku.

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) po schválení novely zákona o střetu zájmů Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) po schválení novely zákona o střetu zájmů | ČTK

Prezident Miloš Zeman, který zákon vetoval jako údajně protiústavní, prohlásil, že v případě přehlasování podá ústavní stížnost. Pokud tak neučiní, podají ji zřejmě členové ANO. Babiš nechtěl blíže specifikovat, jak bude postupovat při zbavování se Agrofertu, neboť je to prý velmi složité. „Víc vám k tomu neřeknu, protože v tuto chvíli k tomu víc nevím,“ řekl.

Zeman normu pošle k Ústavnímu soudu

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka stále platí záměr prezidenta Miloše Zemana, že se po přehlasování svého veta zákona o střetu zájmů obrátí na Ústavní soud. Ovčáček to sdělil ČTK po středečním hlasování v Poslanecké sněmovně.

Zeman zákon vetoval 19. prosince, je podle něj v rozporu s ústavním pořádkem a mezinárodními smlouvami. Ve stejný den oznámil, že pokud poslanci veto přehlasují, podá ústavní stížnost. Kdy se tak stane, Ovčáček nepřiblížil. „O konkrétních krocích budeme informovat, až nastanou,“ uvedl.

Sobotka: Ať se Babiš soustředí na vládní program

Premiér Bohuslav Sobotka v reakci pro Blesk.cz přijetí zákona ocenil a Babišovi vzkázal, aby koalici nezatěžoval svými problémy se střetem zájmů. „Za ty opravdu ČSSD nemůže,“ uvedl s tím, že by se měl soustředit na plnění vládního programu a zajištění fungování ministerstva financí.

„Ministři mají ve vládě hájit veřejný zájem, nemají podnikat, získávat dotace nebo se ucházet o veřejné zakázky. ČSSD se dlouhodobě staví proti prorůstání ekonomických a politických zájmů. Proto pokládáme za důležité nastavit jasná zákonná pravidla, která pomohou lépe oddělit politickou, ekonomickou a mediální moc. Koalici s ANO jsme nevytvářeli proto, abychom kryli střet zájmů miliardáře Babiše, ale abychom ve vládě prosadili program, který pomůže zlepšit život našich občanů,“ dodal.

Vše o „lex Babiš“ čtěte ZDE >>

amgal ( 12. ledna 2017 09:33 )

http://zpravy.idnes.cz/poslanci-nahrady-cerpani-asistenti-telefon-ubytovani-ppd-/domaci.aspx?c=A1701 06_163935_domaci_jav přečtěte si, jak poslanci čerpají náhrady a kolik Babiš a to ještě ministerský plat nepobírá. uzákonila bych jim plat trojnásobek průměrné mzdy v čr a žádné náhrady, stejně si víc nezaslouží.

majdulka ( 11. ledna 2017 19:05 )

To víme všichni že Sobotka a ČSSD JSOU PODRAZÁCI. A spojí se třeba s ďáblem jen aby se udrželi u moci.

panda82 ( 11. ledna 2017 18:47 )

Ale nepodrazil, jenom ukázal svoji debilitu, že na vás nemá, teď ho nechte ať se bojí, nemyslí na lidi,

ivopatta ( 11. ledna 2017 18:17 )

Nepřeji si nic jiného. Důkazů je dost.

marmat ( 11. ledna 2017 14:08 )

carmin: POSEDLOST HAVLEM JE JAKO SOUČASNÁ POSEDLOST BABIŠEM...kdo ho má rád/akceptuje je zticha, kdo je VZTEKY BEZ SEBE hystericky ječííííííí, iuntrikuje, lže až je mu mdlo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa