Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nytrová: ČSSD jsem opustila řádně, homosexuálové za to nemohou

Autor: Václav Lang - 
10. ledna 2017
18:23

Poslankyně Pavlína Nytrová, která se dostala do povědomí veřejnosti hlavně kvůli ostrým názorům na homosexuály, opustila ČSSD. Pro Blesk.cz uvedla, že její kritika homosexuálních adopcí s tím nemá nic společného. Stojí si také za tím, že stranu opustila v souladu se stanovami, ačkoli předseda Bohuslav Sobotka i její kolegové poslanci se o rezignaci dozvěděli až s odstupem týdnů.

Když se poslanci ČSSD v úterý po poledni dozvěděli z médií, že se jejich kolegyně Nytrová už 15. prosince vzdala členství ve straně, nestačili se divit. Na tiskové konferenci pouze sdělili, že poslankyně ten den na jednání klubu ani nepromluvila. Nytrová ale ve svém postupu nevidí žádný problém.

Poslankyně Pavlína Nytrová ve Sněmovně Poslankyně Pavlína Nytrová ve Sněmovně | ČTK/Michal Doležal

„Své členství ve straně jsem ukončila řádně, dle jejich stanov. Mé písemné vystoupení ze strany s odůvodněním bylo předáno předsedovi Okresního výkonného výboru ve Frýdku-Místku. Žádnou jinou povinnost vystupující člen nemá. Vzhledem k tomu, že jsem poslankyní, chtěla jsem informovat předsedu strany, a to osobně. V průběhu prosince jsem se s ním neměla možnost setkat, a proto jsem to udělala dnes na konci jednání poslaneckého klubu,“ popsala pro Blesk.cz.

Premiér Bohuslav Sobotka na žádost o reakci neodpověděl.

Nytrová: Za kritiku gayů mě chválili

Poslankyně, která si i přes ukončení členství hodlá ponechat svůj mandát, informovala o svém kroku v tiskové zprávě. Zdůvodnila jej údajnou politickou korupcí, kterou má být strana prolezlá. „Hlavním důvodem jsou podivné způsoby, styl a nekalé praktiky, které v posledních letech bují v sociální demokracii,“ napsala. Ve straně je podle ní politická korupce na všech úrovních. Projevuje se prý například „trafikami“ i podporou lidí, kteří v zastupitelstvech hlasují v neprospěch voličů.

Na dotaz Blesk.cz odmítla, že by na její odchod měla vliv kritika za to, že varovala před snahou homosexuálů legalizovat sex s dětmi. Tehdy za to musela na kobereček k Sobotkovi a ministryně práce Michaela Marksová ji vyzvala k odchodu ze strany. „Většina kolegů mi po vystoupení k problematice homosexuálů vyjádřila podporu, vy novináři jste si však vybrali ty hlasy, které byly proti mně. Zajímá vás jen senzace, ne fakta,“ uvedla nyní Nytrová.

Podívejte se, co o poslankyni Nytrové řekl premiér Sobotka v rozhovoru pro Blesk.cz:

Video  Sobotka o Nytrové  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„V současné době neuvažuji o angažování se v žádné politické straně. Chci řádně dokončit poslanecký mandát a přemýšlet o své politické budoucnosti,“ uvedla. Třebaže je prý v tuto chvíli přesvědčena, že na podzim už do Sněmovny kandidovat nebude, zaštiťuje se tradičním „Nikdy neříkej nikdy“.

Video se připravuje ...
Další videa