Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman do vedení ČNB jmenuje Dědka a Moru. Babiše podpoří u Ústavního soudu

Autor: vei, ČTK - 
10. ledna 2017
12:40

Prezident Miloš Zeman jmenuje nové členy rady České národní banky 31. ledna. Stanou se jimi Oldřich Dědek a Marek Mora. Nahradí stávající členy rady Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala. Na úterní tiskové konferenci to oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Doplnil, že prezident je i nadále připravený obrátit se kvůli zákonu o střetu zájmů, takzvanému lex Babiš, na Ústavní soud. 

Rada České národní banky bude mít nové dva členy. Na konci ledna jmenuje prezident Miloš Zeman Oldřicha Dědka a Marka Moru. Dědek už v ČNB v minulosti působil. V letech 1999 až 2005 byl viceguvernérem. Marek Mora přijde do ČNB z pozice ředitele Generálního sekretariátu Rady EU.

Pavlu Řežábkovi končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Lubomír Lízal byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 13. únoru 2011. Zeman už na konci loňského května uvedl, že bude jmenovat do bankovní rady právě Dědka.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. Bankovní rada je sedmičlenná.

„lex Babiš“ Zeman nechce stůj co stůj

Poslanci by se na nadcházející schůzi měli také zabývat zákonem o střetu zájmu. Ten má omezit ministry v jejich podnikání. Nesměli by na příště vlastnit média a jejich podniky budou mít omezený přístup ke státním dotacím. Prezident Miloš Zeman zákon vetoval. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček zopakoval, že pokud poslanci Zemana přehlasují, prezident počítá s tím, že se obrátí na Ústavní soud. 

„V případě, že Poslanecká sněmovna přehlasuje veto pana prezidenta, je pan prezident připraven obrátit se na Ústavní soud, aby definitivně rozhodl o případném nesouladu novely zákona o střetu zájmu s Ústavou České republiky,“ uvedl.

Video  O teroru, Chartě 77 i odchodu Forejta: Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech  - Blesk
Video se připravuje ...

Chovanec, Lány i Plzeň. Prezident má plný diář

Už v úterý odpoledne se na Pražském hradě Miloš Zeman potká na jeho žádost s ministrem vnitra Milanem Chovancem  (ČSSD). Hlavním tématem jednání má být podle Ovčáčka především nové Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Jeho vznik prezident i část veřejnosti od počátku kritizuje. Zeman má prý připravené podrobné podklady o fungování Centra – podle Ovčáčka formální i neformální.

Video  Hrad kritizuje vnitro za vyvracení falešných zpráv. Ovčáček pak sám naletěl.  - Jakub Veinlich, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

V sobotu přijede za prezidentem a jeho expertním týmem do Lán ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jednání se bude účastnit také jeho předchůdce v úřadu Jan Kohout. Hlavním tématem sobotního jednání bude podle Ovčáčka ekonomická diplomacie a také koordinace zahraniční politiky. 

Tak jako každý rok v lednu i letos Miloš Zeman poobědvá s předsedy Senátu i Poslanecké sněmovny. Milan Štěch i Jan Hamáček (oba z ČSSD) mají pozvání na Pražský hrad ke slavnostní tabuli ve čtvrtek 19. ledna v půl jedné.

V úterý 24. ledna pak prezident vyrazí podle mluvčího na svou první letošní cestu po regionech. Tentokrát do Plzeňského kraje.

Hunt ( 10. ledna 2017 20:11 )

ivoadller:Ale copak,stěhuješ se do Ruska?

deep_ass_flsting ( 10. ledna 2017 17:02 )

Jsem rád, že jsi v mém příspěvku opět našel, špindíro asociální!

deep_ass_flsting ( 10. ledna 2017 16:59 )

A jak to asociální hovado zdenekk pode nou hned zaregovalo.

deep_ass_flsting ( 10. ledna 2017 15:02 )

honza

ivoadller ( 10. ledna 2017 14:52 )

Tak si tady nadávejte beze mě, chlapci a děvčata.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa