Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump „převezme žezlo“ v lednu. Proč bude na obřadu chybět český velvyslanec?

Autor: vei - 
10. ledna 2017
06:26

Na inauguraci 45. amerického prezidenta bude chybět český velvyslanec. Nejedná se o protest nebo jiný políček nové americké administrativě, ale o procesní záležitost. Dosavadní šéf českého velvyslanectví ve Washingtonu Petr Gandalovič totiž končí. Na ceremonii ho proto podle informací Blesk.cz nahradí jeho dosavadní zástupce Zdeněk Beránek. 

Je to vždy velká sláva, které přihlížejí nejvyšší představitelé států, které mají v USA své velvyslanectví nebo jiné zastoupení. Český velvyslanec ale inauguraci Donalda Trumpa, v pořadí 45. amerického prezidenta, neuvidí. Tou dobou bude mít totiž Petr Gandalovič už sbalené kufry. Jako velvyslanec České republiky ve Washingtonu by měl totiž v polovině ledna skončit. Blesk.cz to potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

„Petr Gandalovič jako velvyslanec v USA končí,“ řekla Lagronová a dodala, že bývalý místopředseda ODS a ministr zemědělství bez práce rozhodně nezůstane. „Bude velvyslancem při OECD v Paříži,“ doplnila mluvčí pro Blesk.cz.

Inaugurace kontroverzního Trumpa – jediného prezidenta, který si mimo jiné zahrál například v reklamě, je v plánu 20. ledna. Za Českou republiku bude tedy velké slávě, ze které se omlouvají světové celebrity, přihlížet zástupce velvyslance Zdeněk Beránek.

Škatulata v úřadech

Petr Gandalovič byl českým velvyslancem v USA od roku 2011. Teď se tedy přesune do Paříže, kde bude zastupovat ČR v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Naopak do Washingtonu přímo z Pražského hradu zamíří Hynek Kmoníček, dosud jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana. Na Hradě Kmoníček dělá šéfa zahraničního odboru.

Kmoníček nechtěl své angažmá úplně potvrdit, už dřív ho ale vyzradil prezident Miloš Zeman. Podle informací Blesku už americká strana schválila takzvané agrément a čeká se už jen na podpis nového prezidenta Donalda Trumpa. „Bylo jasné, že Česká republika chce vyslat nového velvyslance tak, aby tam byl až s novou administrativou. Nový velvyslanec by měl být ve Spojených státech v době, aby mohl plnohodnotně připravovat cestu Miloše Zemana do Spojených států, která se chystá na konec dubna,“ řekl Kmoníček Blesk.cz

I za Kmoníčka už je náhrada. Do jeho hradní kanceláře se nastěhuje Rudolf Jindrák. Bývalý velvyslanec České republiky v Německu. Jeho nástup na Hrad podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka není zatím stanovený. Prý to ale bude pro Miloše Zemana za Kmoníčka dobrá náplast.

„Je mimořádným profesionálem s letitými zkušenostmi v diplomacii,“ dodal Ovčáček pro Blesk.cz

Vše o volbách v USA 2016 čtěte na Blesk.cz >>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yokky ( 10. ledna 2017 17:20 )

Good luck,Mr. Trump

TrojanSlovakia ( 10. ledna 2017 10:05 )

 Podľa Bábušky Vangy je čierny prezident posledný prezident USA. CIA asi Trumpa bude chcieť odstrániť ako tu urobili s Kennedym.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa