Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na ozbrojování jsem změnil názor, přiznal Zeman. Souhlasí s návrhem Chovance

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. ledna 2017
11:23

Ochrana životů má být podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) nově podle ústavního práva důvodem k držení zbraní. Ačkoliv dříve prezident Miloš Zeman držení zbraní příliš nefandil, po útocích ve Francii podle svých slov změnil názor. Hlava státu to přiznala v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

„Já nejsem ústavní právník ani právník obecně. Víme, že někteří namítají, že toto právo existuje už teď. Nicméně připomínám, že po útoku v Bataclanu jsem sám změnil názor. Původně jsem byl odpůrce nějakého extenzivního nošení zbraní,“ řekl Zeman s tím, že někdo se zbraní mohl zmírnit tragédii například v Paříži. Proto nyní v návrhu na ozbrojování stojí za ministrem vnitra.

„Ať je to ústavní změna nebo ne, je třeba vyřešit jeden problém. Aby ta obrana proti potenciálním teroristům byla účinná, muselo by být povoleno nosit zbraně i tam, kam je to zatím zakázáno,“ poznamenal.

Chovancův návrh přitom obsahuje jediný nový odstavec: „Občané České republiky mají právo nabývat, držet a nosit zbraně a střelivo za účelem ochrany životů, zdraví a majetkových hodnot a podílet se tak na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti, svrchovanosti a demokratických základů České republiky. Podmínky a podrobnosti stanoví zákon.“

Návrh a chování českého ministra vnitra je ale trnem v oku v Německu. Německý list Die Welt ho označil za člověka, který se veze na vlně populismu. Zeman se západními sousedy ale nesouhlasí.

Podle bezpečnostního experta Lumíra Němce policie nezasahuje, dokud terorista nezačne vraždit. Podle bezpečnostního experta Lumíra Němce policie nezasahuje, dokud terorista nezačne vraždit. | Blesk / Mária Rušinová

Spor o integraci muslimů

V pořadu se Miloš Zeman přel s ředitelem Organizace pro pomoc uprchlíkům Martinem Rozumkem. Ten se prezidenta ptal, proč lže, když popírá možnost úspěšné integrace muslimských migrantů. Jako příklad uvedl Syřany, Iráčany a Bosňáky, kteří v Česku žijí desítky let.

„Chápu, že jako ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům hájíte svoje zájmy, respektive zájmy této organizace, ale porozhlédněte se po celé Evropě a přečtěte si, do jaké míry jsou konkrétně muslimští migranti integrovatelní. Přečtěte si o tzv. ‚no go areas‘ a vyloučených čtvrtích. Nepopírám, že najdete i pozitivní příklady. V České republice je muslimská komunita velmi velmi omezená. Jen varuji, aby u nás nezesílila. To není nic xenofobního. Uvítal jsem skvělou integraci vietnamské komunity, dobrou integraci ukrajinské komunity,“ bránil se Zeman.

Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech:
Video  S Prezidentem v Lánech  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kiwi65 ( 9. ledna 2017 15:50 )

 Nezbývá než souhlasit.Jen by taky měli vyřešit « přiměřenou obranu» jinak je to celý k ničemu.Případů kdy někdo chránil svůj majetek a pak skončil před soudem,nedejbože v krimu a pachateli ještě platil odškodný je spousta.

pfoto1 ( 8. ledna 2017 11:38 )

„Byl jsem v šoku.“ Tmavý model a muslim z letáku Lidlu promluvil o Češích Jsem také v "šoku"! Blesk začíná připomínat Otázky Václava Moravce a jeho pověstnou větu o čem se po dnešních Otázkách bude mluvit!? Bohužel v případě Blesku modifikovanou na: o čem dnes Blesk dovolí mluvit!? K výchově čtenářů používá několik možností. V případě, že se jedná o článek typu: kde se která hvězda jak opila a co tomu říkají sousedi, tak s diskusí není problém a nechá čtenáře (s prominutím) "vyblít" do sytosti. Ovšem k tématům, které čtenářům dokáží pohnout žlučí diskusi zásadně neotvírají, nebo jen na malou chvíli. Případně ji přepnou pouze na FB, který spousta lidí ze zásady nepoužívá, ale budiž diskuse by mohla běžet. To by ovšem nesmělo docházet k (jistě náhodné) technické poruše, kdy při rolování na stránce a pročítání diskuse se stránka sama přepne na hlavní článek Blesku. Tento jev je dlouhodobý a zaznamenal jsem jej již před zřízením "ministerstva pravdy", takže odtud vítr jistě nefouká. Poslední co mě napadá je, že se mě Blesk snaží ve své přehnané servilní (vůči komu?) horlivosti vychovávat. O to opravdu nestojím a žádám, aby jste svůj přístup přehodnotili. Děkuji Omlouvám se za tapetování v diskusi, se kterou příspěvek nesouvisí, ale nemám na vybranou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa