Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš dělá změny ve svém byznysu: Jakou funkci dostala Monika?

Autor: bru/ČTK - 
7. ledna 2017
14:00

Ministr financí a podnikatel Andrej Babiš (ANO) loni v prosinci transformoval dosud neaktivní firmu Kostelecké maso uzeniny. Společnost změnila název na AGABSY a do statutárních orgánů usedla Babišova životní partnerka Monika a lidé spojení s holdingem Agrofert. Dnes to píše web HlídacíPes.org. Podle něj může firma sehrát významnou roli v transformaci ministrových podnikatelských aktivit, pokud bude přijat takzvaný „lex Babiš“. Mluvčí Agrofertu nechtěl pro server změny komentovat.

Akciová společnost AGABSY má jako předmět podnikání v obchodním rejstříku zapsanou správu vlastního majetku. Jediným akcionářem firmy je vicepremiér Babiš. Krátce před Vánoci firma změnila mimo jiné způsob jednání za společnost. „Zároveň došlo k omezení převodu akcií, ten je možný pouze se souhlasem představenstva,“ uvádí web.

Monika Babišová v představenstvu

Obměnou prošly také statutární orgány firmy. Do představenstva usedla Babišova životní partnerka Monika, místopředsedou se stal šéf představenstva Agrofertu Zbyněk Průša a předsedou Alexej Bílek, který vede právní divizi Agrofertu, píše HlídacíPes.org. V dozorčí radě společnosti AGABSY podle něj zasedli tři „dvorní“ právníci, kteří stáli po Babišově boku u všech jeho významných podnikatelských kroků.

Vzhledem ke koncentraci pro Babiše tak klíčových postav ve firmě, která dosud de facto nevyvíjela žádnou činnost, se lze domnívat, že tato společnost může sehrát významnou roli v transformaci Babišovy podnikatelské skupiny,“ uvádí HlídacíPes.org.

Lex Babiš

Podnikání ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by mohla ovlivnit novela zákona o střetu zájmů, přezdívaná „lex Babiš“. Firmy, ve kterých drží členové vlády nejméně čtvrtinový podíl, by podle ní neměly přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Novelu v listopadu schválil parlament, ale následně vetoval prezident Miloš Zeman.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka nechtěl pro HlídacíPes.org změny ve firmě AGABSY komentovat. „Veškeré kroky navazující na novelizaci zákona oznámí přímo akcionář, pan Andrej Babiš,“ řekl webu Hanzelka.

pfoto1 ( 8. ledna 2017 10:11 )

„Byl jsem v šoku.“ Tmavý model a muslim z letáku Lidlu promluvil o Češích Jsem také v "šoku"! Blesk začíná připomínat Otázky Václava Moravce a jeho pověstnou větu o čem se po dnešních Otázkách bude mluvit!? Bohužel v případě Blesku modifikovanou na: o čem dnes Blesk dovolí mluvit!? K výchově čtenářů používá několik možností. V případě, že se jedná o článek typu: kde se která hvězda jak opila a co tomu říkají sousedi, tak s diskusí není problém a nechá čtenáře (s prominutím) "vyblít" do sytosti. Ovšem k tématům, které čtenářům dokáží pohnout žlučí diskusi zásadně neotvírají, nebo jen na malou chvíli. Případně ji přepnou pouze na FB, který spousta lidí ze zásady nepoužívá, ale budiž diskuse by mohla běžet. To by ovšem nesmělo docházet k (jistě náhodné) technické poruše, kdy při rolování na stránce a pročítání diskuse se stránka sama přepne na hlavní článek Blesku. Tento jev je dlouhodobý a zaznamenal jsem jej již před zřízením "ministerstva pravdy", takže odtud vítr jistě nefouká. Poslední co mě napadá je, že se mě Blesk snaží ve své přehnané servilní (vůči komu?) horlivosti vychovávat. O to opravdu nestojím a žádám, aby jste svůj přístup přehodnotili. Děkuji Omlouvám se za tapetování v diskusi, se kterou příspěvek nesouvisí, ale nemám na vybranou.

noacojezase ( 7. ledna 2017 22:02 )

To říká ten pravý, u tebe by to musel být hovnocuc, protože na něj nemáš,tak ze závisti neustále řveš a blbneš nahlas.

noacojezase ( 7. ledna 2017 21:29 )

Určitě lépe, než dotace na odbahnění rybníků.

noacojezase ( 7. ledna 2017 20:37 )

Dnešní menu, nejdražší oběd treska 390, když bafnu nějakou babu na romantickou večeři o čtyřech chodech, utratím 6000 a 1000 za víno běžně a nemusí to být pětihvězdičkový hotel.

noacojezase ( 7. ledna 2017 20:04 )

Dotace jsou nárokové, to budeš rozhodovat ty, kdo je dostane a kdo ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa