Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš o zrušení webu k EET: Udávat se bude dál. A tu SMS jsem nepsal já

Autor: Tomáš Belica - 
7. ledna 2017
05:21

Do běla rozžhavil ministra financí Andreje Babiše (62, ANO) páteční článek Blesku. Chtěli jsme mu v něm osvěžit paměť. A připomenout mu, že se o existenci „udavačského“ webu k elektronické evidenci tržeb (EET) nedozvěděl až „před Vánoci z Twitteru“, jak tvrdí. O možnosti oznámit nepoctivé hostinské věděl už dříve. Přečtěte si rozhovor s Andrejem Babišem i plné znění toho, co nám 8. prosince přišlo z jeho mobilu jeho jménem.

Osmého prosince jste mi poslal SMS, kde uvádíte, že Finanční správa zavedla formulář pro oznamování porušování zákona o EET. To dokazuje, že jste o webu, minimálně už toho dne, věděl. Je to tak?

Dobře, možná jsem o něm věděl, ale nikdy jsem ho předtím neviděl, a hlavně jsem nevěděl, že byl anonymní. A když jsem mluvil o 700 upozorněních, mluvil jsem o celkovém čísle upozornění, která tam chodí, a statistika je, že 60 procent tam chodí přes formulář. Ale zpochybňuji to, že jsem o něm věděl od začátku. Já jsem se o něm dozvěděl, ale nebyl jsem při tom, když ho někdo inicioval, jak o tom lže Kalousek. Vy mě stavíte do role, že já jsem ho navrhl, že jsem to inicioval, ale já o tom nevěděl v průběhu prosince. Dobře, fajn, tak osmého prosince, já si to nepamatuju, kdy to bylo, ale určitě jsem nebyl ten, kdo ho inicioval, a nevěděl jsem o něm od začátku.

Proč jste nakonec nařídil web zrušit? Proto, že byl anonymní, nebo že těch udání chodilo až příliš?

Impulzem bylo to, že celý projekt EET se scvrkl jen na ten formulář, který byl špatný, nešťastný, a ještě ke všemu anonymní. A o tom jsem taky určitě nevěděl, to jsem se dokonce dozvěděl až tento týden. Jsem si myslel, že lidi, když to píšou, tak se tam podepisují. A celý ten projekt byl poškozen tímto formulářem. Že se z toho udělalo to, že pobízíme lidi, aby udávali. Nepobízíme. Vlastně úředník chtěl nějakou formou lidem ulehčit to posílání, to se samozřejmě nepovedlo, a já to poslouchal ze všech stran, dokonce i od lidí, které EET podporují. Tak jsem to řešil s Finanční správou, která se tomu bránila. Ale samozřejmě lidi budou psát dál, jen jinou formou.

Nemyslíte si tedy, že s koncem webu přestanou ta udání na EET chodit?

No to si nemyslím. Chodily i bez formuláře. Podstata je ale v tom, že jsem o tom nevěděl, jak mi podsouvá Kalousek. Je to kravina, to prostě není podstata toho projektu. Podstata je, že jsme projekt zavedli, snížili jsme DPH, že to fungovalo měsíc jako pilot a samozřejmě klasicky média z toho vytáhla jen ta negativa. Podsouváte mi, že jsem lhal.

Já jsem nelhal. Nevěděl jsem o tom. Dobře, 8. prosince jsem možná o tom věděl, když říkáte, že jsem vám to napsal, ale do té doby jsem ani ten formulář neviděl. Poprvé v životě jsem ho viděl až v pondělí, kdy jsem si ho nechal ukázat a v úterý jsem to nechal zrušit.

Říkáte, že zrušení webu se Finanční správa bránila?

Ano, protože jim to samozřejmě ulehčuje práci, jako že to mají v jedné formě. Ale lidé psali v různé formě. Finanční správa chtěla poskytnout nějaký komfort, ale vyznělo to velice špatně. My neříkáme lidem, aby udávali. Oni i tak to budou dělat. Je tu nějaký zákon, ten bychom měli dodržovat, a pokud někdo bude chtít hlásit, tak bude hlásit. My ho nebudeme ani pobízet, ani to zakazovat.

Uvažujete o nějaké jiné formě oznamování, třeba neanonymní?

Neuvažuji. Pane redaktore, lidi udávali a udávat budou. V Bruselu jsme na prvním místě. Tam udávají europoslanci. Pan Zdechovský (lidovecký europoslanec) udává Faltýnka (šéf poslaneckého klubu ANO, pozn. red.), že někde sedí, a on už dávno nikde nesedí. Mě tam udávají, chodí anonymní trestní oznámení.

Já jsem ten formulář zrušil a mohu prohlásit na svou čest a na zdraví mých dětí, že jsem o něm nevěděl, neinicioval jsem to, že to udělali úředníci. a je to úplně podružná věc. Já už jsem měl toho plné brejle, protože to byl od rána do večera udavačský web. Já jsem si to ani neuvědomil, posílám denně sto nebo 200 SMS a určitě to byla nějaká SMS přeposlaná z Finanční správy, určitě jsem ji ani já nepsal. Takže mi nepodsouvejte, že lžu, na to jsem alergický. Já nelžu!

Já vám tedy přepošlu tu SMS z vašeho čísla, pod kterou jste také vy podepsaný, ano?

Jo, tak mi ji někdo poslal z Finanční správy, já znovu opakuji, že jsem nebyl iniciátorem, nebyl jsem u toho a dozvěděl jsem se to až následně až poté, co to začalo fungovat. A po čase jsem uznal, že je to kravina, i když tam byl dobrý úmysl, ale vznikla z toho aféra, že my tady vyzýváme k udávání.

Blesk SMS přeposlal Babišovi, ten řekl, že tuto zprávu přeposlal od Finanční správy. Prý takto dlouhé SMS ani nepíše.

Úplné znění SMS z 8. prosince 2016 z Babišova čísla

„Dobrý den, to číslo mě nijak neznepokojuje ani nepřekvapuje. Finanční správa zavedla formulář pro oznamování porušování zákona o EET, protože by tato podání na FS chodila různými kanály jako jsou e-maily, stížnosti atd. stejně. Když dáte do poměru počet vydaných účtenek, kterých je k dnešnímu dni více než 19 milionů, oproti 700 upozorněním od občanů, jde o zanedbatelné číslo. Navíc Finanční správa opakovaně deklarovala, že že oznámení samo o sobě nepovedete k zahájení kontroly nebo správního řízení za účelem uložení sankce. Tím budou až výsledky analytické činnosti finanční správy ze kterých případně vyplynou důvody pro zahájení těchto řízení nebo postupů. Takže nikdo se nemusí bát, že doplatí na závist nebo konkurenční boj. Andrej Babiš.

jundrov5 ( 8. ledna 2017 10:51 )

Dříve bude Babiš v kriminále. Už má na krku dva kriminální případy...

jundrov5 ( 8. ledna 2017 10:45 )

Tak vypadá vyjádření debilní lůzy, která se nikdy sama život nemusela a vždy čekala až jí někdo práci sežene a pak natáhne ruku pro výplatu. Debilní balika....

Hunt ( 7. ledna 2017 21:16 )

carmin:Češi se naučili krást za socialismu podle hesla:Kdo neokrádá stát,okrádá svojí rodinu"!

ladic-kalic ( 7. ledna 2017 15:32 )

 Člověk, který na korunových dluhopisech Agrofertu vydělává ročně 90 miliónů, ze kterých neplatí ani korunu na dani, nám má kázat o tom, že daně se platit mají???

adorator ( 7. ledna 2017 12:05 )

a to ti řekl udavač Bureš, že všichni živnostníci a hospodští zvlášť neplatí daně? Každý, kdo tu vyřvává, jak musí platit daně si může jít zkusit dělat sám na sebe. Ono je jednodušší odsedět si pár hodin v práci a nadávat na zaměstnavatele. A ještě nejlíp ho někde udat. A k Burešovi: Hlavně, že jen za loňský rok on sám odpustil jen Agrofertu daně ve výši 3,5 miliardy. Tak kdo tu nejvíc okrádá stát. Není to zrovna on? A to že hospodářství kvete není jeho zásluha. Je to celosvětová situace.A dluhů nás zatím žádných nezbavil. Státní rozpočet je stále s obrovským schodkem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa