Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Poprvé mě StB zatkla v osmi letech,“ říká nálezce Havlovy reportáže

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. ledna 2017
19:02

David Dušek, vnuk Zdeňka Urbánka, objevil v pozůstalosti první fragment reportáže Václava Havla pojednávající o vzniku Charty 77 i o dramatikově zatčení. Urbánek byl blízkým přítelem a „prvním čtenářem“ Václava Havla. Dušek pro Blesk.cz popsal nedávný nález i své vlastní zážitky s Chartou, kdy byl jako malý kluk zatčen StB.

Stovky a tisíce stránek písemností spisovatele a překladatele Zdeňka Urbánka, který zemřel v roce 2008. To je pozůstalost, kterou se prokousává jeho vnuk David Dušek a která zřejmě skrývá mnohé poklady. Protože u dědy vyrůstal, jeho smrt ho velmi zasáhla.

Pro mě bylo strašně složité se do té pozůstalosti vůbec podívat. Byl jsem donucen prodat byt, ve kterém bydlel, a veškeré jeho písemnosti jsem zabalil do krabic a odtáhl jsem si to do garáže. Ve volném čase jsem ty krabice procházel a najednou jsem zjistil, že tam jsou dokumenty, které jsou úhledněji psané než dědečkovy. Pak jsem pochopil, že to je Václavovo,“ popsal pro Blesk.cz objev dosud ztraceného díla. „Teď už mě to hrozně baví. Ve svém volném čase nedělám téměř nic jiného,“ poznamenal.

Podívejte se na celý rozhovor s Davidem Duškem: Co ho dojalo tak, že musel na moment utéct kameře? A kdo mu rozmluvil podpis Charty?

Projít rozsáhlý archiv bude ale trvat ještě řadu let, překladatel, pedagog a signatář Charty 77 Urbánek byl totiž spisovatelsky velmi plodný. „Myslím, že tam budou ještě nějaká další překvapení. Z dědečkova archivu jsem prošel tak 10 procent. Jestli tam budou další písemnosti z pera Václava Havla, to nedokážu říct,“ prozradil svůj pokrok Dušek.

„Po desetiletí jsem své texty dával před jejich zveřejněním k posouzení svému celoživotnímu příteli spisovateli Zdeňku Urbánkovi,“ napsal o překladateli svého času Václav Havel. „Zdeněk před časem umřel. Bude-li vám to, co jsem tu napsal, připadat naivní, ne-li přímo hloupé, pak vězte, že za to může ten, kdo Zdeňka povolal do ráje a mne nechal ve světě bez Zdeňka,“ vysekl svému příteli poklonu.

40 let od Charty i zatčení. „Bylo mi osm let, vytáhli mě z družiny.“

Dušek také zavzpomínal, jak on osobně coby malý chlapec prožíval dny kolem vzniku dokumentu, který kritizoval politickou i společenskou situaci v tehdejším Československu.

Je to přesně 40 let, co jsem byl poprvé zatčen. Tenkrát mi bylo osm let a do školní družiny mě přišel vyzvednout zástupce StB, kterému bez jakéhokoliv rozhodnutí soudu nebo podobně družinářka vydala osmileté dítě. Zároveň někdo vydal také mého bratra ze školky a byly mu 4 roky,“ popsal vnuk Zdeňka Urbánka zážitek, jehož hrůzu si v tu chvíli neuvědomoval.

„Ne, mě to hrozně bavilo. Já jsem s tím estébákem potom tady sáňkoval na kopci, protože jsme čekali na tátu, který byl na služební cestě, aby ho mohli následně zatknout. Byl jsem překvapený, že má pistoli, že jo, ale pro mě to bylo velké vzrůšo. Z dětského pohledu to vypadá trochu jinak,“ vzpomínal Dušek a optimisticky dodal: „Měli bychom si uvědomit, že žijeme v době, kdy policie naštěstí nemá takovou moc, aby mohla děti rodičům nelegálně vytahovat ze škol a družin. Buďme rádi za to, v čem žijeme.“

Dušek také popsal dobu, kdy byl dramatik a pozdější prezident Václav Havel ve vězení. „Václav a Olga byli v těch 70. a 80. letech nejbližší mého dědy. Václav byl u nás doma furt. A ve chvíli, kdy byl ve vězení na tom delším pobytu, tak já jsem venčil jeho psy. Takže jsem to prožíval velmi osobně,“ uzavřel rozhovor dojatý nálezce Havlovy reportáže.

Chartisté se o víkendu po 40 letech setkali v Lucerně:

Video se připravuje ...
Další videa