Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf nemá lidi. Politici s novým úřadem na kontrolu stran zaspali

Autor: vei - 
4. ledna 2017
05:55

Měl fungovat od Nového roku, jenže zatím existuje jen formálně. Řeč je o novém Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a hnutí, který má řídit tým pěti lidí. Ve funkci je zatím jediný. Vojtěcha Weise navrženého ČSSD těsně před Vánocemi jmenoval prezident Miloš Zeman. Weis si jako hlavní kontrolor politiků přijde na víc než milion ročně.

Úřad, který má hlídat politické strany a jejich hospodaření, zatím existuje jen na papíře. Dohady politiků totiž ani v tomto případě neberou konce. Zvolit mají přitom ještě čtyři členy úřadu. Senátoři ale museli volbu podle místopředsedy horní komory parlamentu Jaroslava Kubery (ODS) odložit. Prý kvůli poslancům, kteří jména kandidátů poslali pozdě, a nebyl tedy čas na dodržení zákonných lhůt k projednání.

„Poslanecká sněmovna prostě jaksi zaspala a nedala Senátu šanci, aniž by porušil zákon, takže Senát musel odložit volbu až na leden,“ řekl Kubera pro Blesk.cz. Znovu by se k volbě měli senátoři vrátit na nadcházející schůzi – tedy 18. ledna.

Pochybnosti o nezávislosti předsedy

Nový úřad zavedl zákon o sdružování v politických stranách a politických hnutích (přečíst si ho můžete zde). Sídlo kontrolorů je v Brně, úřad zatím ale nemá ani webové stránky. Ručit za jeho chod bude předseda, kterým prezident Miloš Zeman jmenoval 20. prosince Vojtěcha Weise. V Poslanecké sněmovně ho navrhla ČSSD.

Weis za sociální demokraty kandidoval v roce 2006 neúspěšně do Poslanecké sněmovny. Byl také tajemníkem sněmovního zemědělského výboru. Později se stal náměstkem Státního pozemkového úřadu, kam ho navrhla také ČSSD. Ještě nedávno byl ředitelem Odboru právních činností Správy železniční a dopravní cesty.

Vojtěch Weis Vojtěch Weis | Státní pozemkový úřad

Podle iniciativy Rekonstrukce státu, která přijetí zákona o dohledu nad financováním politických stran prosazovala, Weis zřejmě nesplňuje kritéria pro to, aby mohl dle zákona vykonávat takovou funkci.

„Pan Weis je dlouhodobě svázán s ČSSD, která jej do funkce i navrhla. V oblasti financování politických stran je úplným nováčkem. Od začátku tedy bude muset čelit pochybnostem o jeho nadstranickosti a potřebné expertíze a můžeme mu jen přát, aby se s nimi úspěšně vypořádal a svojí prací případné kritiky umlčel,“ řekl Blesk.cz Vít Šimral za Rekonstrukci státu. 

Plat jako předseda poslaneckého výboru

Úřad má mít pět kmenových pracovníků. Jednoho předsedu a čtyři členy. Jejich platy budou stejné jako u předsedy a místopředsedů poslaneckých výborů. Plat předsedy se přitom od Nového roku zvedl o sedm a půl tisíce korun na rovných 100 tisíc měsíčně. Za šestileté funkční období si tak může Vojtěch Weis přijít na 7,2 milionu korun. Jmenovaný přitom může být dvakrát po sobě.

Členy úřadu, kteří mají kontrolovat hospodaření politických stran jak v kampaních, tak i mezi volbami, navrhují paradoxně sami politici. Senátoři tak budou hlasovat například o Lence Maštálkové, daňové poradkyni, kterou nominovala KSČM.

Sociální demokraté vedle Vojtěcha Weise navrhli do úřadu také Jiřího Navrátila – Odborného asistenta na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Občanští demokraté navrhli bývalého poslance a starostu Boskovic Františka Siveru.

Otazníky kolem Varhaníka

Kandidát hnutí ANO Zdeněk Varhaník podle Rekonstrukce státu nemusí splňovat kritéria zákona – nebo minimálně balancuje na hraně. Zákon totiž říká, že kandidát nesměl být v předchozích dvou letech členem politické strany.

Varhaník sice nebyl členem, ale v roce 2014 kandidoval za hnutí ANO do pardubického zastupitelstva. Do voleb promluvila také nominantka KSČM Hana Vykopalová. Za nezávislé kandidovala do zastupitelstva Olomouckého kraje. Senátor Václav Hampl navrhuje politoložku Vladimíru Dvořákovou, bývalou šéfku Akreditační komise ČR.

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera považuje nový úřad za zbytečný, strany prý budou tápat v tom, co vše dávat uvádět do financování a co ne. „Ten úřad je o ničem. To jsou nekonečné výmysly. Ty volby už nebudou o volbách, ale o nekonečné administrativě politických stran,“ míní.

zlymikes ( 26. srpna 2017 06:07 )

socani už budou kontrolovat vše - nebo ne? Weise prosadili oni a bude mu pomáhat Mgr Chovanec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa