Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Temná vize egyptologa Bárty: Jsme na začátku dlouhé krize. Ale pád skončí

Autor: val - 
31. prosince 2016
14:10

Jsme na začátku dlouhé krize, ale tak jako žádný vzestup není věčný, tak každý pád jednou skončí. Takové poselství řekl v rozhovoru pro sobotní Právo přední český egyptolog, šéf Českého egyptologického ústavu UK Miroslav Bárta. Civilizace se podle něj musí vyrovnat s řadou problémů. Přesto nabádá k optimismu.

„Domnívám se, že jsme na začátku dlouhé krize. Z pohledu vnitřní dynamiky je to vidět na přebujelé byrokracii, přerostlých mandatorních výdajích a selhávání elit. Z pohledu vnějšího je to měnící se přírodní prostředí, což se projevuje klimatickou změnou,“ řekl Bárta s tím, že tak jako neexistuje věčný vzestup, i každá krize jednou skončí.

Poukázal do minulosti a zmínil, že každá civilizace procházela vzestupy i pády, které jde chápat jako obrodný proces, během kterého se nefunkční části vyměňují za funkční. „Stále se máme velice dobře a musíme se snažit dělat vše, aby náš účet za restart byl co nejnižší,“ uvedl v rozhovoru Bárta, který – jak Právo upozornilo – nedávno vstoupil do hnutí Starostové a nezávislí.

Přední český egyptolog Miroslav Bárta Přední český egyptolog Miroslav Bárta | Blesk/Martin Hurda

Klíčem je nový zdroj energie

Jako jeden ze zásadních skoků pro budoucnost jmenoval nutnost objevit nový a efektivnější zdroj energie. „Například doba stavitelů pyramid Staré říše zašla na úbytě proto, že ho (Egypt – pozn. red.) nakonec přerostla přebujelá byrokracie, nesmyslné výdaje a měnící se přírodní prostředí, sucho,“ poznamenal.

Přesto ale vyzval k optimismu a varoval před panikou. „Žijeme v době na rozhraní, v době, kdy se svět zásadně mění. To ale neznamená, že bude horší, bude prostě jiný,“ odpověděl na dotaz ohledně aktuálních teroristických útoků. „Máme být na co pyšní a není možné se za náš způsob života omlouvat či z něj ustupovat,“ dodal.

sensadrak ( 1. ledna 2017 00:56 )

Debil jsi ty - "egIptologové"

bizon_pepa ( 31. prosince 2016 20:23 )

Ty jsi z Konga nebo Senegalu?

prycsnima ( 31. prosince 2016 18:52 )

 Egiptologové!Běžte makat a vyse rte se na tu přemnožující se zem primitivů .celá Afrika plná moslemáků je mi u pr dele.Afrika je kolébka debilů a divochů.

naidka ( 31. prosince 2016 16:29 )

Egyptolog by měl své vize směrovat do starého Egypta a ne do současnosti o nějakém rozhraní a jiném světě. Co asi myslí tou nutností objevit nový a efektivnější zdroj energie, snad ne čmoudy.

ivoadler ( 31. prosince 2016 15:47 )

Končí doba euroatlantických nafoukanců, kteří si myslí, že můžou řídit svět. Nekončí sice tak rychle, jak bych si přál, ale končí. Mají plnou hubu slov o demokracii, ale že se musí demokraticky chovat i ke státům mimo jejich okruh, k tomu dospívají jen velice těžko. "Musíme jednat z pozice síly". Přes drž ku a kopnout do prd ele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa