Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Exministr Tlustý se nalodil k Pirátům. Má jim pomoci se mzdou pro nezaměstnané

Autor: val - 
30. prosince 2016
12:40

Takové spojení by čekal asi málokdo. Exministr financí Vlastimil Tlustý, bývalá tvář ODS s kontroverzí pověstí, má spolupracovat s nonkomformní Českou pirátskou stranou. Jednu schůzku už mají za sebou a předseda Pirátů Ivan Bartoš se pokračování nebrání. Tlustý by měl posloužit při formování myšlenky základního nepodmíněného příjmu, uvedly páteční Lidové noviny.

„Pan Tlustý byl vytipován jako odborník, který by dodal ekonomický model k financování nepodmíněného základního příjmu, který je pro nás zajímavý,“ řekl deníku šéf Pirátů Bartoš.

Bývalý ministr financí Tlustý se tématu věnoval už před lety v dresu ODS. „Požádali mě a já slíbil roli externího poradce,“ uvedl pro LN.

Mezi Piráty ale budí rozporuplné reakce. Za svou dlouholetou politickou kariéru se totiž proslavil nejen svým členstvím v KSČ, ale také nejasnostmi kolem půjčky na stavbu domu. Bartoš ale argumentuje, že Tlustý má být jen jedním z více ekonomických konzultantů a na spolupráci s ním nevidí nic závadného.

Bartoš: Je jedním z mnoha

Koncept, s kterým by mohl Tlustý Pirátům pomoci, má garantovat základní příjem pro všechny lidi, včetně těch bez zaměstnání. Podle Bartoše bude brzy potřeba takto pomáhat lidem, kteří se stanou nepotřebnými pro pracovní trh.

Vlastimil Tlustý vstoupil do ODS v roce 1991 a následující rok zasedl poprvé ve Sněmovně. Její lavice opustil až po 18 letech. Mezi roky 2006 a 2007 byl také ministrem financí. V roce 2009 ho ODS vyloučila ze svého poslaneckého klubu, neboť svým hlasem pomohl svrhnout druhou vládu Mirka Topolánka.

BertaTaber ( 31. prosince 2016 00:50 )

 a co budou dělat všichni ti úředníci, co teď přerozdělujou všechny ty dávky?

noacojezase ( 30. prosince 2016 18:16 )

Myšlenka nepodmíněného základního příjmu, není zas tak hloupý nápad a má svou logiku.

agfor ( 30. prosince 2016 14:39 )

Ne všichni nezaměstnaní nechtějí pracovat. Kolegovi je 59 a "zaměsnavatelé" o něj nemají zájem - ze zdravotních důvodů nemůže dělat na směny, stará se o svoji 90ti letou matku, dávky žádné nedostává (na rozdíl od cikánů).

alumno ( 30. prosince 2016 13:11 )

No to tady ještě chybělo! Nikde jinde na světě nemají líná nemakačenka takové výhody jako v ČR, a ještě jim dáme stálý plat za nic! Tímhle si pod sebou doufám Piráti před volbami podříznou větev.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud