Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišovo úřednické sídliště v praxi: Dopravní kolaps i bezpečnostní Pentagon

Autor: zst, idh - 
28. prosince 2016
19:03

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce před volbami příští rok představit záměr vybudovat vládní superkomplex na okraji Prahy. Do Letňan nedaleko konečné linky C pražského metra a vojenského letiště ve Kbelích by ale podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) museli úředníci dojíždět metrem, auta by totiž byla komplikací. Podle bývalého šéfa vojenské rozvědky by se zase musel areál dobře zabezpečit, pak by jeho výstavba nebyla problémem ani v blízkosti vojenského letiště. Z nedalekých ranvejí totiž létá na služební cesty prezident i členové české vlády.

Kolem 11 tisíc lidí především z ministerstva financí a jemu podřízených úřadů a organizací by chtěl šéf rezortu Andrej Babiš přestěhovat do velkého vládního komplexu u stanice metra Letňany. Holé pláně v okolí zatím zpestřuje pouze tamní výstaviště, komplex by měl vyrůst v jeho blízkosti.

Linka C pražského metra, která do Letňan vede, je přitom na svém maximu. Kratší intervaly mezi jednotlivými spoji už nejsou možné. Přesto náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) v lokalitě problém nevidí.

V metru by to problémy nezpůsobilo, naopak. Šlo by to tu část linky C, která není tolik vytížena a kde platí zatím pásmový provoz. Ten bychom mohli v takovém případě zrušit, ale bavíme se o horizontu minimálně několika let a může se stát, že bude zrušen už dříve. Počet obyvatel v této části města roste,“ vysvětlil Blesk.cz. Aktuálně linky končí střídavě v Letňanech, poslední stanici linky C, a na Proseku, bývalé konečné.

„Co se týká automobilové dopravy, ta je v těch místech přetížena především při vjezdu do hlavního města. Tlačili bychom na to, aby jezdili úředníci metrem,“ dodal Dolínek s tím, že úředníci nejsou naštěstí příliš zvyklí využívat auta, protože většina úřadů je na Praze 1, kde není možnost parkování. „Už dnes jezdí například z Jižního Města a přesedají v centru,“ poznamenal.

Nápad prodat lukrativní nemovitosti v centru metropole a úředníkům najít nové místo měl Andrej Babiš už před časem. „Stát by si nechal historické budovy, které by mohl využít jako prostor pro muzea nebo galerie a zpřístupnit veřejnosti,“ řekl Blesku Babiš. „Zbytek budov by prodal a z toho by financoval výstavbu komplexu.“ Nový administrativní komplex budov Letňany by pojal 10 tisíc zaměstnanců, což znamená kromě Ministerstva financí prostor pro další 3 až 4 ministerstva.

Projekt by stál zhruba 7,5 miliardy korun, přičemž podle Babiše by stát usetřil na plánovaných investicích do svých budov 1,9 miliardy korun a ročně pak 500 milionů korun na najemném a provozu. „Doufám, že se nám tento rok podaří vytvořit předběžnou studii projektu, je na příští vládě, jestli projekt zrealizuje. Byla by to i příležitost uvažovat o snížení počtu ministerstev,“ dodal Babiš.

Možné je i propojení s letištěm, míní expert

Z bezpečnostního hlediska je 11 tisíc lidí na Česko poměrně velké množství. Andor Šándor, bezpečnostní expert a bývalý první muž vojenské rozvědky, ale poukazuje například na existenci justičních areálů. „Když se udělá jeden areál, který se dobře ochrání fyzicky nebo jakkoliv, tak se nic neděje. Jsme menší stát, tak tady není tolik lidí, ale podívejte se třeba na Pentagon. Nemyslím, že to je problém, když to bude dobře udělané,“ komentoval Babišovu vizi Šándor, podle nějž se nedá vyloučit, že by se areál spojil i s nedalekým vojenským letištěm ve Kbelích.

Nedá se vyloučit, že celá ta oblast bude propojena a třeba rozdělena bezpečnostními zónami. Neviděl bych v tom problém,“ dodal generál v záloze. „Samozřejmě je to veliké, ale pokud se to bude dělat na ‚zelené louce‘, bude možno tam vytvořit bezpečnostní perimetr a všechno. Nebudou tam turisté, nebudou tam jezdit Pražané ani obchodní zóny... Zkrátka tam nebude velký výskyt lidí, který je téměř nekontrolovatelný. To může být i výhoda,“ zakončil Šándor.

Hlídka před vojenským letištěm Kbely... Hlídka před vojenským letištěm Kbely... | Blesk.cz - Zbyněk Pecák/Ladislav Křivan

Úředníků je dvakrát tolik

Kdyby chtěl ale Andrej Babiš dostat na jedno místo úředníky všech ministerstev, musel by postavit komplex zhruba dvakrát tak velký. Když odečteme zaměstnance, jako jsou například policisté, hasiči nebo celníci, kteří by v budovách zcela jistě nesídlili, stále by bylo třeba vystavět kanceláře pro zhruba 20 tisíc lidí.

Ministerstvo financí by přitom bylo jedním z největších „dodavatelů“ úředníků společně s ministerstvem vnitra a zahraničí. Babiš aktuálně sídlí v Letenské ulici nedaleko Poslanecké sněmovny. Ve 12. století sídlil v areálu pražský biskup, v roce 1921 pořídila vláda první republiky budovy dnešního ministerstva financí za 7 milionů tehdejších korun. V té době už se jednalo o Ústav anglických panen.

V roce 1928 se po dlouhých jednáních začalo v areálu dokonce přistavovat. Přibyly dva dlouhé trakty – jeden z nich směrem do Letenské ulice. Ten je nyní hlavní budovou Babišova úřadu. V jeho útrobách lze najít státní rozpočty zpětně až do roku 1919.

Jel Babiš někdy metrem? Další Čapí hnízdo, vtipkují lidé

Kvůli množství úředníků směřujících na jedno místo už se do Babiše pustili někteří odpůrci představy jednotného komplexu. „Boží, 6 500 finance, ostatní po 4–5 tisících, tedy do Letňan ráno pojede na jedno místo +15 000 lidí, třetina auty, takže 5 000 aut navíc obchvatem, co neexistuje,“ napsal na sociální síti například Tomas Wte Hnilica.

„MF oprášilo návrh známý pod názvem „Kulový blesk“, který připravovala už vláda Mirka Topolánka,“ poznamenal Pavel Vlček. „Čapí hnízdo 2.0,“ dodal také na Facebooku Jakub Dlohoš. Babiš ale našel i zastánce: „Co je na tom špatně? Efektivita a hospodárnost v praxi?“ napsal Petr Linhart. „Nápad dobrý, ale efekt to nejspíš mít nebude,“ obává se Vítězslav Otahal Jr.

Kalousek: Bude to prostor pro korupci

Z nápadu není nadšena opozice. Předseda ODS Petr Fiala tleská myšlence společné budovy, ostatně ODS v minulosti prahla po podobném projektu, už méně je ale nadšený z lokality. „Vzhledem k tomu, že vláda nabrala spoustu nových úředníků, je třeba je někde umístit,“ rýpl si.

Podle Miroslava Kalouska by měla vláda upínat své síly jinam a neprodávat část státní historie. „Ten nápad byl v posledních 20 letech frekventován několikrát. Já tomu nejsem nakloněn ze tří důvodů. Za prvé si myslím, že supersídlo pro úředníky není hlavní investiční prioritou ČR, za druhé si myslím, že by se stát neměl zbavovat svých historických budov, které souvisí s jeho historií, což budova ministerstva financí je. Ale je to třeba také Invalidovna,“ míní předseda opoziční TOP 09.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek z výsledku voleb nemohl být nadšený. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek z výsledku voleb nemohl být nadšený. | Blesk/David Malík

Třetím důvodem je podle Kalouska možnost, že by si někdo na výstavbě obřího projektu „přivydělal“. „Taková transakce vytváří obrovské korupční prostředí a při současném konfliktu zájmů, který existuje v české vládě, bych něco takového nedoporučoval,“ dodal Kalousek pro Blesk.cz s tím, že otázku bezpečnosti musí vyhodnotit experti.

dzery ( 29. prosince 2016 09:33 )

Ovce ty magore volí právě ty vaše vyčuránky.Co dovedete akorát vybrat prachy,přerozdělit,prožrat a zadlužovat.

jajanene ( 29. prosince 2016 00:26 )

A co třeba omezit nadbytečný počet úředníků, nechat je pracovat ve standardních podmínkách, tedy evropských a ne v luxusu, kde náklady na jedno místo úředníka na krajském úřadě jsou vyšší, než na místo na ARO v nemocnici... Ať přestanou krást a hrát si na bohy a všechno půjde mnohem snáz. Koncentrovat úředníky takovým způsobem je neskutečná pitomost, ale na to už jsme zvyklí.

agfor ( 28. prosince 2016 20:58 )

Ať si ty svý darmožrouty ubytuje v Čapím hnízdě, na které ukradl z dotací EU tolik peněz.

nezadat1 ( 28. prosince 2016 19:45 )

Potrefený *** jsou proti,žádný šetřeni naší kapsy,ale okrádat nás dál.ODS skončila a na řadě teď prasata zlodějský s ČČssD.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa