Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přítel Čecha vězněného v Súdánu: Petr není fanatik. Má velké srdce

Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. ledna 2017
06:10

Misionář a humanitární pracovník Petr Jašek strávil přelom roku v súdánském vězení. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová věří, že se nyní věci hýbou správným směrem. A má prý indicie, že by soud nemusel trvat dlouho. Rodinný přítel Jaškovy rodiny Daniel Raus se přitom ohradil proti tvrzení, že by byl Jašek „náboženský fanatik“. V rozhovoru pro Blesk.cz přiblížil, jak rodina snáší to, že Petr strávil už druhé Vánoce za mřížemi.

Vyvíjí se věci v případu Čecha Petra Jaška, zadrženého v Súdánu, konečně dobrý směrem? V posledních měsících proběhlo hned několik soudních stání, avšak i několik jejich odročení.

„Teď bylo stání 19. prosince, stále to ještě bude probíhat, ale máme nějaké indicie, že by ten soud už nemusel trvat moc dlouhou dobu. Stoprocentní jistotu ale nemáme,“ řekla Blesk.cz Michaela Lagronová, mluvčí resortu Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Petr Jašek je obviněn mimo jiné z „vedení války proti státu“ a z „protistátní špionáže“, za které je v Súdánu trest smrti, upozorňuje přitom Amnesty International. Hrozící trest smrti však odmítá jak Lagronová, tak velvyslankyně v Káhiře Veronika Kuchyňová-Šmigolová.

Za Jaškem dochází pravidelně pracovníci káhirské ambasády i švýcarský velvyslanec v Chartúmu. „Podle všech těchto informací, které máme, je pan Jašek v celkem dobré kondici – vzhledem k té situaci, pochopitelně. Pro nikoho není příjemné sedět poměrně dlouhou dobu ve vězení, je to i stresová věc. Vzhledem k okolnostem je ale stav dobrý. Jde o poslední informace od paní velvyslankyně Šmigolové, která tam byla a viděla ho. A to je zhruba 14 dní,“ uvedla mluvčí resortu zahraničních věcí.

S rodinou se Jašek neviděl, ale volají si

Do případu Petra Jaška se osobně vložil i ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se sešel se súdánským protějškem. A další jednání díky české velvyslankyni pokračují přímo na místě. „Doufejme, že máme příslib, že soud skončí v nějaké brzké době,“ uvedla Lagronová.

Jaškovi se mezitím snaží pomáhat, jak mohou. „My mu i některé věci – prášky či vitaminy – vozíme z ČR. Ambasáda mu to tam poté distribuuje. Má umožněn kontakt i s rodinou v ČR – telefonický,“ dodala mluvčí ministerstva.

Vedle toho se do případu na politické úrovni zapojují i čeští europoslanci – jak ti z KDU-ČSL (Tomáš Zdechovský, Michaela Šojdrová a Pavel Svoboda), tak z ANO (Pavel Telička), kteří již kvůli Jaškovi psali i vysoké komisařce OSN Federice Mogheriniové, aby vytvořila tlak na súdánskou vládu, který by vedl k Jaškově propuštění.

V úspěch tohoto tlaku věří i Jaškova rodina. Blesk.cz poskytl rozhovor rodinný přítel Daniel Raus, povoláním novinář, který se s Jaškovou rodinou zná už dlouhá léta. Z doby studií, kdy poznal sestru vězněného Čecha. Ten uvedl, že k osobnímu kontaktu Jaška a jeho rodiny nedochází, vše se řeší přes diplomaty a právníky.

Ohradil se však také proti slovům nevlastního bratra ministra Pelikána – arabista Petr Pelikán tvrdil, že je Jašek „náboženský fanatik“ a nebýt toho mohl být již zpět v Česku.

Rodinný přítel: Trestu smrti nevěřím, ale hrozí

Blesk.cz: Odkud se s rodinou Petra Jaška přesně znáte?

Daniel Raus: Už od studentských let, kdy jsem chodil na střední školu. Znám se z té doby se sestrou Petra Jaška. Znám i jeho rodinu. Jeho otec byl evangelický farář v jižních Čechách, s Petrem se od studentských let známe také, ale dlouho jsme se neviděli. Známe se i přes naše přátele – já jsem mnoho let bydlel v Bratislavě, kde moje dobrá kamarádka je sestřenice Petra Jaška. Takovými zvláštními kanály jsme se k sobě po mnoha letech dostali.

Co říkáte na jeho obvinění ze špionáže či podvratné protistátní činnosti?

Je evidentní, že jsou vykonstruovaná. Zřejmě to nějakým způsobem souvisí s jakousi vnitřní politikou Súdánu a tím stavem věcí, jaký tam je. Súdán není svobodná země a velmi těžko se odhaduje, co se uvnitř systému děje. Petr Jašek je samozřejmě nevinný, my to tak vidíme. Spolu s ním jsou souzeni tři Súdánci – dva pastoři a jeden student. Hrozí jim podobné nebezpečí jako jemu.

Objevily se i zvěsti o trestu smrti, který Petru Jaškovi může hrozit. Je takový trest reálný?

Já si nemyslím, že by dostal trest smrti. Je to můj osobní názor, vysoce laický. Ale tím bych vůbec nesnižoval vážnost situace. Ta obvinění, která jsou proti němu vznesena a kterých je celkem sedm, přitom trest smrti zahrnují. Není to tedy zcela nereálná věc, je to jako když u nás někdo spáchá zločin a řekne se, že mu hrozí až sedm let vězení. V tomto případě skutečně ten trest smrti za jejich verzi podvracení republiky je. Osobně si nemyslím, že by reálně hrozil, i proto, že se ho případu ujaly Amnesty International a různé organizace, které za Petra bojují. Myslím, že by se toho ten režim neodvážil.

Petr Jašek strávil v súdánském vězení už druhé Vánoce. V jakých podmínkách?

Obecně jsou těžké, stav věcí v té zemi je daleko horší než u nás. Faktem je, že podmínky ve vězení Al Huda, kde je teď, jsou lepší než v předchozím vězení. I teď jsou to ale podmínky náročné. Je tam mnohem víc vězňů, než na kolik je dimenzovaná místnost, psychicky je to těžké a vyčerpávající, vleče se to již více jak rok, kdy 10. prosince to byl rok od jeho zatčení. 

I když jsou podmínky těžké, Petr se chová hrdinsky a snaží se to snášet a nekomunikovat těžkosti. Trochu se snaží i chránit rodinu před vědomím toho, jaké to tam je. Nestěžuje si. Může ho alespoň někdo občas navštívit a netrpí nouzí, že by neměl co jíst, a léky, které nutně potřebuje. Ale to neznamená, že by ty podmínky byly lehké. 

Jak tohle dlouhé odloučení a vlekoucí se případ snáší jeho rodina? 

Je to pro ni velmi vyčerpávající. Nejtěžší byla ze začátku nejistota, protože několik týdnů oni vůbec nevěděli, co se s ním stalo. Jestli je naživu, není naživu. Neměli absolutně žádnou zprávu. Nebyl ani v kontaktu s naším zastupitelstvem. To bylo nejtěžší, nicméně teď, když bylo to výročí, jsou Vánoce, tak je rok dlouhá doba a je to pro ně velmi, velmi těžké.

Jsou ale i povzbuzující momenty. Jako třeba petice, kterou na jeho podporu podepsalo již přes 374 tisíc lidí, což je fantastická věc. Ujali se toho už i evropští politici, je to případ, který přesahuje hranice ČR. To, že je vězněm svědomí v téhle zemi český občan, je vážná věc.

Může Petra Jaška ve vězení navštěvovat?

Schůzky probíhají jen přes diplomaty a právníky. Obhájce má súdánského, vše ale probíhá jen zprostředkovaně. Celou dobu se neviděli.

Co říkáte na slova arabisty Petra Pelikána, že je Jašek „náboženský fanatik“?

Vyjádření nevlastního bratra ministra Pelikána považuji za velmi nešťastné a nepravdivé. Petr Jašek není žádný fanatik, tohle slovo v žádném případě se na něj nehodí. On je prostě člověk, který má velké srdce. Kdysi šéfoval nemocnici v Počátkách u Pelhřimova a potom začal spolupracovat s organizací, která si říká Voice of Martyrs (Hlas mučedníků).

U nás je poměrně neznámá, v Americe je velmi známá a má poměrně velké renomé. Jsou v kontaktu s mnoha kongresmany apod. a sledují případy pronásledovaných křesťanů různě ve světě, kterých je samozřejmě pronásledovaných spousta. V tom je Petr Jašek jedním z mnoha.

Jak byste čtenáři přiblížil, kým je Petr Jašek?

Petr Jašek je člověk, který má velké srdce, je to člověk, který chce pomáhat těm, kteří jsou postiženi.

Když s Hlasem mučedníků začal spolupracovat, tak se rozhodl, že odejde z nemocnice a začal pro ně pracovat na plný úvazek. Současný případ nastal proto, že on byl na konferenci, kde se dozvěděl o studentovi, které utrpěl těžké popáleniny na demonstraci v Súdánu. Tak těžké, že je znetvořen i ve tváři. Petr nato sehnal pět tisíc dolarů na jeho léčbu a ty vezl do Súdánu. Říct, že je to fanatický člověk? Je to velmi odvážný a obdivuhodný čin, ale rozhodně ne fanatický.

Věříte, že o vzhledem k tomu, že se do případu vkládají diplomaté a politici, by se mohl po Novém roce případ trochu rozhýbat?

Je to tak, že každé pondělí je stání a oni to vždy odročí o týden. Příští stání by mělo být zase v pondělí. Už to udělali mnohokrát, pořád se to odkládá z pondělí na pondělí. Prognóza je nejasná, je otázka, jak dlouho to budou takto odkládat. Je to skutečně monstrproces, kde fakt nevíte, co za tím je, proč to tak protahují.

Ale pevně věřím, že se to rozhýbe. Myslím, že se tak již stalo. Mezinárodní tlak je asi jedna z nejdůležitějších věcí, které v těchto případech pomáhají. Že je to velmi potřebná věc, potvrzují i experti, které já znám v Americe a kteří se zabývají případy pronásledovaných lidí kvůli náboženství. Ale ta situace v Súdánu je pro nás stále velká neznámá, tak trochu černá skříňka.

Video se připravuje ...
Další videa