Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Britové končí v EU, Češi mají zálusk na „jejich“ banky a léky

Autor: Václav Lang - 
23. prosince 2016
20:28

Česká republika by se mohla stát evropským centrem pro lékovou politiku a bankovnictví. Bude se totiž ucházet o převzetí Evropské lékové agentury a Evropského orgánu pro bankovnictví, jejichž sídla se po brexitu mají stěhovat z Velké Británie. Jasno má být koncem příštího roku. 

Kvůli brexitu se budou muset „Ostrované“ vzdát některých svých prestižních výsad. Včetně hostitelství významných institucí ovlivňujících chod Evropské unie. Zbylé státy už si tak dělají na velké domy zálusk. Mezi nimi i Česká republika.  

Praha se bude příští rok ucházet o dvě instituce. První z nich je Evropská léková agentura (EMA), která dohlíží nad léčivy, hodnotí je a schvaluje pro evropský trh. Loni v lednu uplynulo od jejího vzniku 20 let a za tu dobu doporučila schválení celkem 975 lidských a 188 veterinárních přípravků. 

Druhá se jeví ještě jako významnější. Jedná se o Evropský orgán pro bankovnictví (EBA), který má na starosti vytváření jednotných pravidel pro bankovnictví a finanční instituce v EU. Obecně má být jeho cílem udržování finanční stability v rámci Unie. 
Sídlo Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) v centru Londýna Sídlo Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) v centru Londýna | EBA

„Pokud by se podařilo některou z agentur získat, byl by to hodně velký diplomatický úspěch, zájem mají skoro všichni, takže to bude hodně těžký boj,“ uvedl pro Blesk.cz státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). Ten se v týdnu sešel se zástupci jednotlivých českých stran, aby toto téma řešili. „Myslím, že podporu máme i u opozice, protože tady jde o posílení jména České republiky, o což mají zájem všichni napříč politickým spektrem,“ zhodnotil.  

Fyzické stěhování agentur očekává v roce 2019 nebo 2020. Záležet bude na průběhu „odcházení“ Velké Británie. Ta by měla své rozhodnutí oficiálně oznámit v březnu, teprve potom mohou začít další kroky. Finální dohoda o přesunu by pak prý měla padnout do konce příštího roku.  

„Rozhodnutí bude postaveno na atraktivitě nabídky – kancelářské prostory a různé výhody pro pracovníky agentur – ale také na kvalitě života v daném městě, což bude jedna z velmi silných stránek Prahy. Svou roli ale samozřejmě bude hrát i politické hledisko,“ uvedl Prouza. Oficiální termín pro podání nabídek zatím vyhlášen nebyl. 

Jaké bude mít brexit dopady, sdělil Prouza ve Studiu Blesk v červnu:

Video  Sobotkovy složky i důsledky brexitu. Eurotajemník Prouza rozebral odchod Britů.  - Václav Lang
Video se připravuje ...

Ve Velké Británii sídlí čtyři agentury EU, respektive jejich části. Kromě zmíněných dvou je to také Monitorovací bezpečnostní středisko Galileo a část Jednotného patentového soudu. „U Galilea je toto bezpečnostní středisko záměrně odděleno od sídla Galilea v Praze jako bezpečnostní opatření, u patentového soudu byl klíčem pro rozdělení počet patentových přihlášek, takže tato část patentového soudu bude zřejmě přesunuta do některé z dalších velkých zemí EU,“ vysvětlil Prouza, proč se Česko bude ucházet pouze o dvě výše zmíněné agentury. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa