Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Uklizený“ Drulák: Velvyslancem v Paříži nejsem za odměnu

Autor: Václav Lang - 
23. prosince 2016
06:01

Nepohodlný akademik Petr Drulák se pomalu stěhuje do Paříže, kde začne vykonávat funkci velvyslance. Jeho nominaci ale provázely ostré spory a i v době, kdy působil jako první náměstek ministra zahraničí, budila jeho postava rozporuplné emoce. V rozhovoru pro Blesk.cz ale odmítl, že by jmenování dostal od Hradu odměnou za svou protihavlovskou rétoriku vstřícnou naopak Číně.

Vysokoškolský profesor a dlouholetý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů nastoupil počátkem roku 2014 na ministerstvo zahraničí jako první náměstek šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka. Později se ale údajně s ministrem rozkmotřil, z pozice náměstka se stal politickým tajemníkem resortu.

Nejvíce mu uškodil jeho komentář, v kterém zkritizoval „havlovské“ pojetí zahraniční politiky ve vztahu k vnímání lidských práv. Tím si znepřátelil i premiéra Sobotku a začalo se mluvit o jeho „uklizení“ právě do Francie. To však pohořelo při prvním projednávání na vládě, kdy jeho nominaci odmítl vicepremiér Andrej Babiš – který prý kritizoval, že se introvertní akademik Drulák mezi živelné Francouze nehodí – a ministr kultury Daniel Herman, podle něhož je Drulák antisemita.

Petr Drulák s ministrem Zaorálkem Petr Drulák s ministrem Zaorálkem | ČTK

Na první pokus tedy Drulák jako nový velvyslanec neprošel. Podle médií ale zapracoval Hrad, kterému imponovalo jeho pročínské směřování, takže se za Druláka přimluvil. Výsledkem je, že si mnohými zatracovaný muž teď pomalu balí kufry do země galského kohouta. Odmítá ale, že by velvyslanecký post dostal odměnou za svou rétoriku. Řekl to v rozhovoru pro Blesk.cz, který poskytl ve středu večer po debatě o Donaldu Trumpovi

Drulák: Je to velký úkol

S jakým posláním jdete do Paříže?

Teď připravuji koncepci, kterou budu předkládat na ministerstvo zahraničí. U Paříže jsou zřejmé tři úkoly: politika, obchod a kultura. Silná je kulturní stránka, protože Francie je kulturní velmoc a ČR v tom má co nabídnout. Vedle politiky a ekonomiky, která patří ke každému velvyslanci, tak kulturu považuji za důležitou.

Vaše jmenování mnozí kritizovali jako odměnu za nastavení nového kurzu směřování české zahraniční politiky...

Já to vůbec jako nějakou odměnu nevnímám, to je docela velký úkol. Vnímám to jako úkol, a ne jako odměnu.

Budova české ambasády v Paříži Budova české ambasády v Paříži | Ministerstvo zahraničních věcí

A co říkáte na tu kritiku?

Já jsem se s ministrem Zaorálkem podílel na české zahraniční politice a některé věci jsme změnili, ale že by se dalo mluvit o nějaké změně kurzu, to bych asi neřekl.

Na dnešní diskusi se mluvilo o vztahu EU vzhledem k Donaldu Trumpovi. Jak vy vnímáte, že se tyto role posunou?

Teď budeme čekat na Trumpovu administrativu, až nám řekne, jak si Evropu představuje a co od nás čeká. Myslím si, že bychom se tady v Evropě měli dívat na Trumpa trochu otevřeněji, než jak ukázali někteří evropští představitelé, kteří říkali, že Trump se bude muset učit, a až se něco naučí, tak bude mít smysl s ním dělat politiku. To jsou trochu zbytečné výroky, je to prostě představitel USA, USA jsou důležitým partnerem a my s ním musíme najít nějakou dobrou spolupráci.

Bude podle vás přínosem pro Evropu?

Já se na to dívám tak, že je to prostě představitel USA, transatlantické vztahy jsou pro nás důležité a to, jakým bude přínosem, záleží na tom, s čím přijde. To ještě nevíme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa