Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Polsko má novou předsedkyni Ústavního soudu. Je to protiústavní, hřímá opozice

Autor: ČTK, bog - 
21. prosince 2016
15:16

Polský prezident Andrzej Duda jmenoval soudkyni Julii Przylembskou předsedkyní Ústavního soudu, ve kterém získali převahu soudci vybraní současnou konzervativní vládou. Podle opozice jde o další porušení ústavy v dlouhodobém sporu o fungování nejvyšší soudní instituce v zemi.

Przylembská nahradila ve funkci dosavadního předsedu Andrzeje Rzeplińského, kterému vypršel mandát v úterý, a ještě tentýž den navrhla skupina soudců dvojici kandidátů na jeho nástupce.

Chtěl bych, aby paní předsedkyně dala do pořádku věci týkající se soudu. Chtěl bych, aby skončily stále vážnější spory v soudu i kolem něj,“ prohlásil Duda, který je někdejším členem vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Představitelé opozice označili středeční krok za neústavní, neboť se pro navržení soudkyně nevyslovila potřebná většina členů patnáctičlenného tribunálu. Prezident Duda se bez jakékoli reflexe stává vykonavatelem plánu Jaroslawa Kaczyńského na zničení soudu,“ řekl podle agentury PAP na adresu šéfa PiS bývalý ministr spravedlnosti Borys Budka z nejsilnější opoziční strany Občanská platforma (PO).



Konzervativci čelí kritice za zasahování do poměrů v tribunálu již od loňského výrazného vítězství v parlamentních volbách, po nichž zahájili personální změny v Ústavním soudu a rychle předložili novelu zákona posilující vliv PiS na jeho činnost. Znepokojení nad situací vyjádřila opakovaně Evropská unie i Spojené státy.

Podobné kritiky se dočkal již úterní Dudův krok, kterým bylo jmenování Przylembské dočasnou předsedkyní soudu. Podle právních expertů ani to nedovolovala ústava a funkci měl dočasně převzít místopředseda soudu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi