Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotka ordinuje vládě píli až do voleb. Opozice: Nemá vizi a nevyužívá růst

Autor: ČTK, uni - 
21. prosince 2016
13:55

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby vláda pracovala naplno a neztratila energii do konce svého funkčního období i před podzimními volbami do Sněmovny v příštím roce. Novinářům na bilanční tiskové konferenci představil deset hlavních priorit příštího roku. Patří mezi ně úspěšné čerpání z evropských fondů, zahájení klíčových dopravních staveb, zvyšování mezd či prosazení zákonů o sociálním bydlení a neziskových nemocnicích.

Sobotka už dříve řekl, že ČSSD s ANO a KDU-ČSL zvládne dotáhnout do konce plnění vládního programu, i když se proti sobě koaliční partneři budou před volbami vymezovat. Dnes řekl, že chce, aby vláda naplno fungovala až do konce. „Chci, aby vládní koalice využila svůj mandát maximálně ve prospěch občanů. Dotáhněme do konce, co už je rozdělané a na čem jsme strávili řadu měsíců,“ řekl ve středu novinářům.

Za klíčovou prioritu považuje premiér čerpání evropských fondů. „Rok 2017 rozhodne o tom, jak budeme celkově úspěšní v čerpání. Pro všechny členy vlády, kteří mají evropské fondy, to musí být jednoznačná priorita,“ řekl. Jde podle něj o pracovní místa, ekonomický růst i modernizaci země. Kabinet by měl každý měsíc vyhodnocovat, jak se čerpání daří.

Dálnice, nemocnice i matky samoživitelky

Sobotka si přeje také to, aby u klíčových staveb byla po letech přípravných prací vydána stavební povolení. Zmínil úseky D11, D35 či D3. „Rok 2017 by měl být rokem, kdy se kopne do země a začne stavět,“ uvedl.

Prosadit by chtěl i zákon o sociálním bydlení a řešit situaci samoživitelek. „Chci, aby vláda udělala konkrétní kroky, které pomohou samoživitelkám, kterým jejich partner neplatí na děti,“ uvedl Sobotka. Projít parlamentem by měl také zákon o neziskových nemocnicích, který před týdnem kvůli řadě rozporů stáhl z jednání vlády ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), či norma o bezplatné právní pomoci.

Platům ve zdravotnictví by měla pomoci pravidelná valorizace plateb za státní pojištěnce. Zvýšit by se měly podle Sobotky dávky nemocenského pro dlouhodobě nemocné. Kabinet by měl také k začátku roku 2018 zvýšit minimální mzdu, což by mělo vyvinout tlak na obecné zvyšování mezd, řekl Sobotka. Růst by měly i platy zaměstnanců ve veřejném sektoru.

Kalousek vytáhl heslo „Po nás potopa“

Šéf ODS Petr Fiala ve vystoupení předsedy vlády postrádal představení směru a vize, kterou by chtěl v příštím roce naplňovat. „Vláda růst nevyužívá ke zlepšení našeho vzdělávání, zkvalitnění fungování veřejné správy a odstranění zbytečné byrokracie,“ uvedl v tiskovém prohlášení. Vláda podle něj peníze vybrané na daních jen utrácí a zvětšuje stát nabíráním úředníků. „Občané žádné zlepšení služeb necítí,“ dodal Fiala.

Šéf ODS Petr Fiala ve své kanceláři Šéf ODS Petr Fiala ve své kanceláři | Foto CNC - Jakub Poláček

Také předseda TOP 09 Kalousek si myslí, že vláda nevyužila dobrou ekonomickou situaci k zásadním změnám, aby zajistila dlouhodobou udržitelnost a konkurenceschopnost ekonomiky. „Všichni víme, že bez zásadních změn ve zdravotním pojištění není dlouhodobě udržitelná úroveň zdravotního systému, na kterou jsme zvyklí,“ řekl. Vláda se podle něj dívá jen do října 2017, kdy by se měly konat volby. „Prostě po nás potopa,“ řekl Kalousek.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek | ČTK

hejhej ( 22. prosince 2016 11:05 )

Sobotka ať si " ordinuje" co chce, po vobách ma útrum. Kdo by volil stranu, která jde proti vlastním lidem , především pracujícím, kdy z našich daní rozdává především sobě a nemakačenkům, kteří se rozmnožují jako potkani, takže přibývá nepřizpůsobivývh, závislých ,na u nás štědrých sociálních dávkách, na úkor nemocných, důchodců a rodin , kteří vychovájí řádně své děti. ČSSD stejně jako ODS, TOP09, KDUČSL jsou nevolitelné strany !!!!!

jarypadlo ( 22. prosince 2016 08:45 )

Ha-ha,píli až do voleb které jsou už teď prohrané.Akorát si zase přidáte odměny a možná i sváteční příplatky,že? PS.Kam jste schovali Dienstbiera a odkud se zase vynoří?

joudajoudovy ( 22. prosince 2016 07:43 )

vizionar sobotka dale bude tahat penize ze statni kasy na sve megalomanske projekty, ktere mu maji zajistit hlasy volicu. bohuzel ma smulu, narod jiz neni tupou ovci a z minulosti vi, co za jedne vlady platilo, to nastupujici vlada i poslanci zrusili. s timto ksindlem rychle pryc, az nas zavlecou do sparu eura, i stredni vrstva se stane socialne slabou a bafunar sobotka si bude pasinkovat z nasetrenych nahrad ve strezenem objektu, jeho dcerky budou navstevovat british school a na stara kolena si otevre advokatni kancelar. socan kazdym coulem - rovnost a bratrstvi vsem! at zije bakaluv chlebodarce!!! nechce-li nastoupit pozemnska spravedlnost, nastoupi vyssi moc, krete ma slabost pro kristalove ciste zlodeje.

hejhej ( 21. prosince 2016 19:49 )

Žvanílek si pustil zase hubu na špacír. Koho chce ještě po těch chronických lžích oblbnout - chudák.

nezadat1 ( 21. prosince 2016 14:40 )

Tak nějak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa