Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rath „šije“ do Pelikána: Za Gottwalda by byl zdatným ministrem. A to není vše

Autor: simao, vr - 
21. prosince 2016
11:20

Kvůli nezákonným odposlechům zrušil soud rozsudek v kauze Davida Ratha. Na to si však stěžuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). A svou stížnost sepisuje i oficiálně – zamíří s ní k Nejvyššímu soudu. Exministr a bývalý hejtman Středočeského kraje Rath si Pelikánovy výtky líbit nenechal. V reakci pro Blesk se Rath do Pelikána navezl, že by byl dobrým ministrem, ale za Klementa Gottwalda a v éře vykonstruovaných procesů.

Pro Davida Ratha to byla dobrá zpráva. Pražský Vrchní soud zrušil v jeho korupční kauze rozsudek. Odposlechy, které Rathovi přitížily, prý byly pořízeny nezákonně. A tak je státní zástupce nebude moci použít jako důkaz.

Pelikán chystá stížnost

Samotné odposlechy navíc vedly i k zisku dalších důkazů. Ty by se nyní musely sehnat jiným způsobem.  

Rath, odsouzený nepravomocně na osm a půl roku vězení kvůli údajnému přijímání úplatků, však optimismus mírní. „Odůvodnění rozsudku je napsáno velmi odborně a musím ho prodiskutovat s obhájci. Myslím si, že komentář je spíš na právnících,“ sdělil Blesku. 

Kdo však s komentářem nijak neváhal, byl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který se chystá podat stížnost k Nejvyššímu soudu.

Ministr totiž s odůvodněním Vrchního soudu nesouhlasí. Podle něj také nelze použít teorii, že když je vadný první důkaz (odposlechy), jsou vadné i další. „Pokud bychom ji měli použít, tak ji nemůžeme použít absolutně a říci, že jakmile je nějaký důkaz postižený vadou a procesně nepoužitelný, tak to vždycky znamená, že to ‚otravuje‘ všechny další důkazy,“ řekl Pelikán Lidovým novinám.

Stížnost se buď podaří dopracovat do konce roku, případně se ji chystá podat v prvních týdnech roku 2017. „Cílem je, aby se o této věci, která je důležitá pro praxi tam, kde se s odposlechy běžně pracuje, rozhodlo rychle,“ vysvětluje ministr.

VIDEO: David Rath v doktorském plášti před svou ordinací vysvětloval, proč si nepřišel pro rozsudek

Video  David Rath: Proč jsem nepřišel na rozsudek.  - Lukáš Červený, Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

Rath: Pelikán si to ani nestihl přečíst

Rychlá reakce ministra Pelikána však Davida Ratha překvapila. „Velmi zajímavé bylo okamžité vyjádření ministra Pelikána, který chce podat stížnost pro porušení zákona a to v situaci, kdy si rozsudek nemohl ani stihnout přečíst,“ míní Rath.

„Moji obhájci dostali do datové schránky rozsudek 19. 12. ve 12:31 hodin. Ministr Pelikán o stížnosti informoval Lidové noviny 19. 12. v 17:28. Ministr není ten, kdo dostává rozsudek – jak se k němu dostal? Rozsáhlý a složitý právní text stačil přečíst za pět hodin a seznámil se se 100 000 stranami spisu? To jsme tady ještě nezažili,“ táže se dál Rath.

Pelikána proto nepravomocně odsouzený bývalý politik nešetří. „Svojí zbrklostí jen demaskoval, že jde o politický proces a on je aktivně zapojen do nátlaku na soudce a soudy,“ řekl Rath Blesk.cz.

Podle něj zneužil svou funkci k nátlaku na soudy či státní zástupce ministr Pelikán opakovaně. „Jen vzpomeňte jak v okamžiku podezření, že dotace na Čapí hnízdo byla získána podvodem, opět hned prohlašoval, že se o podvod nejedná a to v situaci, kdy ani nezačalo vyšetřování,“ připomněl Rath, že Pelikán je ministrem za hnutí ANO Andreje Babiše, kterému Čapí hnízdo patří.

Z Pelikánovy stížnosti tak Rath těžkou hlavu nemá. „Myslím si, že bude dobře, když stížnost podá, bude z toho mezinárodní ostuda – ministr podává stížnost na porušení zákona a nezná ani podklady… Byl by zdatným ministrem za Klementa Gottwalda – ví, co po něm doba a šéf strany žádá…,“ dodal Rath.

Proti rozsudku se postavila i Bradáčová

Pelikán však není jediným, kdo rozhodnutí soudu kritizuje. Proti se postavila i vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. S důvody rozhodnutí Vrchního soudu, který zrušil rozsudek nad Rathem a vrátil vše k novému rozhodnutí, nesouhlasí.  

„Důvody, které vedly jeden ze senátů Vrchního soudu v Praze ke zrušení rozhodnutí, jsou s ohledem na dosavadní rozhodovací praxi soustavy obecných soudů i soudu ústavního jen stěží odborně akceptovatelné. Odůvodnění nejen, že popírá i dosavadní rozhodovací praxi samotného Vrchního soudu v Praze, ale významně vybočilo z principu základní předvídatelnosti aplikace práva a soudních rozhodnutí,“ míní Bradáčová. 

Poukazování na údajné formální nedostatky v příkazech k odposlechu a povolení ke sledování považuje Bradáčová také za zcela neobvyklé. Vrchní státní zastupitelství tak připravuje podnět k podání stížnosti pro porušení zákona, který předloží právě Pelikánovi.

VIDEO: David Rath ve studiu Blesku mluvil o vězení

Video  David Rath o vězení: Jako bych byl nemocný a čekal na smrt!  - Vera Renovica, David Vaníček
Video se připravuje ...

hejhej ( 22. prosince 2016 11:08 )

sores: Teď narcis Ráth vyskakuje, ale kradl stejně jako opilec Kott a Pancová. Už by nám ten jeho odporný ksicht nemuseli ukazovat. Za Gottwalda při jeho zlodějně by se houpal na šibenici.

oldedek ( 21. prosince 2016 19:07 )

"V reakci pro Blesk se Rath do Pelikána navezl, že by byl dobrým ministrem, ale za Klementa Gottwalda..." Zato ty by jsi byl a jseš kripl a "maminka od selátek" za každého režimu

tgbg ( 21. prosince 2016 16:34 )

Za Gottwalda by Rath určitě už visel.

sores ( 21. prosince 2016 14:41 )

Rath unikl díky svým mega base! Raději je propuštěn než aby promluvil a prozradil co na koho ví!!! Je v tom politika a spousty špíny.

agfor ( 21. prosince 2016 13:19 )

Rath může být jen potichu. Za Gottwalda by seděl v lochu,protože komunisti si setsakra dobře hlídali, aby někdo nekradl víc než oni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa