Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skandální video s drogami zkoumá policie. Připraví Forejta o prověrku?

Autor: simao, ČTK - 
21. prosince 2016
09:30

Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt může mít další problém. Podle deníku Právo totiž řeší Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) jeho prověrku na stupni „tajné“, která mu byla obnovena teprve nedávno. Kvůli kompromitujícímu videu, jež bylo na Forejta pořízeno, se přitom může údajně stát, že o prověrku přijde.

Bývalý Zemanův protokolář Forejt má bezpečnostní prověrku na druhý nejvyšší stupeň. Platná má být ještě několik let, podle zdroje Práva ale nyní reálně hrozí, že o ni přijde.

NBÚ totiž údajně zkoumá i video, ve kterém se měl Forejt objevit. Roli tam sehrály údajně i drogy. Úřad nekomentoval přímo Forejtův případ, drogy však ano.

„Obecně lze uvést, že takovou skutečností, která by mohla mít vliv na platnost vydaného osvědčení, jsou samozřejmě i případné informace o požívání drog,“ uvedl mluvčí NBÚ Radek Holý.

Kompro na Forejta prochází analýzou

Podle informací Práva přitom úřad vlastní kompro na Forejta, které mu měl osobně přinést jeden z autorů Miloslav R. Video má nyní procházet analýzou. Její výsledky by pak mohly výrazně ovlivnit jeho budoucí kariéru.

Otázkou je, nakolik je ještě reálná jeho šance stát se velvyslancem ve Vatikánu. Forejt má přitom podle listu prověrku na stupni „tajné“ obnovenou teprve nedávno – před několika měsíci.

Kompromitující video přitom již vyšetřují i kriminalisté. Dozoruje jej Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5. A to z podnětu Národní protidrogové centrály.

Prezident Zeman, který přijal Forejtovu rezignaci, k níž mělo dojít z osobních a zdravotních důvodů, uvedl, že video neviděl a ani ho vidět nechce. Lidi, kteří ho natočili, označil za špínu, stejně jako ty, kteří ho koupili. „Jestliže jsem tolerantní vůči soukromému životu svých spolupracovníků, tak to platí o každém včetně pana Forejta. Pokud tímto soukromým životem nepřekračuje zákon, tak mně do toho nic není,“ uvedl prezident.

Forejtův nástupce prověrku nemá. Zatím

Forejt už na Pražském hradě coby protokolář skončil. Jeho místo zaujal dlouholetý šéf protokolu Miroslav Sklenář, který naposledy pracoval u společnosti China Energy Company Limited.

I u něj se přitom mluví o tom, jak to má s bezpečnostní prověrkou. Sklenář totiž Českému rozhlasu Radiožurnál uvedl, že prověrku NBÚ momentálně nemá. V minulosti ji ale opakovaně získal.

„Samozřejmě o ni zažádám a nepředpokládám, že by s tím měl být nějaký problém,“ uvedl Sklenář, který na Hradě působil za předchozích prezidentů Václava Havla a Václava Klause. Výpověď dal v březnu 2015 a odešel pracovat do pobočky čínské firmy.

S nabídkou pracovat opět na Hradě ho oslovil kancléř Vratislav Mynář. I jeho působení je přitom spjaté s debatami kolem prověrky – Mynář totiž doposud nezískal prověrku na nejvyšším stupni „přísně tajné“.

VIDEO: Jindřich Forejt ještě coby šéf hradního protokolu – takhle vysvětloval kauzu Brady

Video  Šéf hradního protokolu ke kauze Brady: Kdo nemá dopis, není pozvaný.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

VIDEO: Jak Forejt ještě coby šéf protokolu krájel Zemanovi řízek

Video  Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nakrájel Zemanovi řízek na nudličky.  - Marek Pátek
Video se připravuje ...

dzambulka007 ( 23. prosince 2016 13:48 )

Sám sobě dáváš smajlíky?

standadriver ( 21. prosince 2016 21:23 )

...ani prověrku neměl pan Forejt vracet - chyba - v zaměstnání ačkoliv párkrát "chyboval", ale na takové plánování neměl být sám, jinak byl spolehlivý, a to se má především hodnotit, odepsat člověka z prestižní pozice je jednoduché

standadriver ( 21. prosince 2016 21:18 )

Ani to nečtu, skandál ???, ale určitě je to člověk, který přímo neohrožuje bezpečnost občanů, v zaměstnání excelentní, v soukromí ať si dělá co chce, Evropu ohrožuje terorismus, Islámský stát a my budeme stále vyhledávat a šťourat do soukromí lidí, které jsou pro bezpečnost Evropy nepodstatné

dzambulka007 ( 21. prosince 2016 20:00 )

Chacha, žere tě závist a nenávist, že jsi pouhá závistivá nula, zatímco Zeman je významný státník, kterého lidé obdivují a milují. No jo, máš pech, buzerante...

Hunt ( 21. prosince 2016 14:05 )

zdenekk:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa