Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pospíšil o teroru v Berlíně: Lidem nesmíme lhát, že tomu lze zcela zabránit

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. prosince 2016
11:55

Nesmíme lidem lhát, že je takové riziko možné zcela eliminovat. Tak se o teroru v Berlíně na vánočních trzích vyjádřil v rozhovoru pro Blesk.cz europoslanec za TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Současné dění dle něj potvrzuje, že se Evropa nachází v situaci, kdy se útoky stávají naší realitou. A bude nás to stát více peněz – především na vnitřní bezpečnost. Pospíšil zároveň popisuje situaci ve Štrasburku a kolem tamních vánočních trhů. Navíc upozorňuje, že ani útok v Česku nelze vyloučit.

Co říkáte na incident v Berlíně, kde útočník najel do davu lidí kamionem?

Je to obrovská tragédie, chci nejprve vyjádřit soustrast pozůstalým po obětech tohoto teroristického činu. Potvrzuje to bohužel, že se Evropa nachází v situaci, kdy se teroristické útoky stávají naší realitou. Budeme muset do budoucna dávat mnohem více peněz na vnitřní bezpečnost a práci tajných služeb, které by o takovýchto potenciálních útocích měly sbírat informace. 

A měli bychom se poučit ze situace v Izraeli, kde jsou každodenní realitou možné teroristické útoky. Izrael se naučil s tímto rizikem žít, bránit se proti tomuto nebezpečí a snižovat míru pravděpodobnosti útoků. Je to příklad toho, jak je možné v takovéto složité situaci fungovat a reagovat na ni. 

Teror nás tedy bude více stát?

Ano, ale bohužel musíme říci, že i přes vyšší peníze na vnitřní bezpečnost a tajné složky se nám nikdy nepodaří úplně eliminovat nebezpečí teroristických útoků. Stát může toto riziko snížit tím, že jeho jednotlivé složky budou fungovat lépe a dá se na ně více peněz. Bylo by ale populistické lhát lidem, že je možné toto riziko úplně eliminovat.

Ve světle těchto incidentů je velmi špatný návrh EU, který permanentně kritizuji – zakázat legálně držené zbraně. Je zjevné, že lidé mají právo, pokud splní zákonné podmínky, držet zbraň, aby se i v těchto případech byli schopni a mohli bránit.

Vzít zbraň a zasáhnout?

To je ten příklad Izraele, kde mnoho útočníků je odstraněno v průběhu přípravy, pokusu a samotného útoku samotnými civilisty, kteří jsou náhodou na místě, jsou ozbrojeni, zadrží či zastřelí pachatele teroristického útoku. Tato izraelská zkušenost, která je pro nás důležitá. Aktivní obyvatelstvo hraje při snižování rizika teroristického útoku velmi výraznou roli.

Já nevolám po militarizaci společnosti, to v žádném případě. Ale nemyslím si, že je třeba společnost odzbrojovat a těm, kteří dnes legálně drží střelné zbraně, je do budoucna zakazovat. To je naprostý nesmysl. Zvlášť když jsme svědky dalších a dalších teroristických útoků.

VIDEO: Vrah najel do davu lidí v Berlíně

Video  Stejně jako v Nice: Kamion v Berlíně vjel do davu lidí a zabíjel.  - Blesk.cz, Reuters, hudba: Klaus Garternicht, Studio Fontána
Video se připravuje ...

Cítíte se bezpečně v současném Bruselu či Štrasburku, kde pracujete?

Byl jsem v Bruselu kousek od místa, kde došlo k teroristickému útoku. Beru to ale jako svoji práci, za kterou jsem placen. Mojí povinností je pracovat v Bruselu nebo ve Štrasburku, jestli se cítím bezpečně, anebo ne, tak neuvažuji. Jsem tam vyslán jako zástupce českých občanů, snažím se v maximální kvalitě pracovat.

Když jsem teď byl na zasedání Evropského parlamentu, tak ve Štrasburku je obrovské vánoční tržiště – bylo plné policistů, kontrolovali osoby, tašky. To je správné. Šel jsem tam, stejně tak jsem šel po Bruselu, když tam došlo k útokům. Ale nebyl jsem a nejsem žádný hrdina. Považuji však za svou povinnost pracovat, a nikoli pracovat méně a odvolávat se na to, že se cítím nebezpečně. Kdybych byl civilista, který tam jede na výlet, tak je to trošku něco jiného. 

Když je řeč o civilistech – padají výzvy bezpečnostních expertů, že se lidé mají chovat tak, jako dřív. Neměnit své zvyky, být obezřetnější. Co na ně říkáte?

Není dobré, abychom ustupovali teroru a měnili svůj životní styl. To přesně teroristé chtějí – destabilizovat naši evropskou společnost, oslabit nás, poškodit a v konečném důsledku výrazně omezit evropskou společnost. Ta symbolika toho, že se dál budeme chovat stejně, je strašně důležitá.

Vítězství teroristů je, že se na základě jejich útoku budeme chovat jiným způsobem. Na druhou stranu bychom měli být všichni více obezřetní – to je přirozená a správná reakce. Ukáže-li se podezřelá osoba, je-li někdo podezřelý, místu se vyhnout, případně to nahlásit policii. Do budoucna bude muset stát na veřejná prostranství, jako jsou vánoční trhy, dát více policistů, zvýšit bezpečnostní opatření.

To je dnes ve Francii běžná situace a do budoucna podobná opatření, byť třeba méně razantní – Francie je dnes země, kde je v zásadě výjimečný stav – budou nutná i v dalších zemí EU. Zaznamenal jsem, že o tom uvažuje česká vláda a je to správné opatření.

VIDEO: Jak reagovali státníci na teror v Berlíně?

Video  Výroky státníků k útokům v Berlíně: Zlý večer pro Německo i Evropu  - Reuters, Blesk, Hudební banka
Video se připravuje ...

Když zmiňujete situaci v Česku – rok 2016 končí tak, jak probíhal – teror v Bruselu, v Mnichově, nyní opět v Německu. Česko naštěstí zůstává od útoků poněkud stranou. Je však z vašeho pohledu také v ohrožení?

Na tuto otázku neumí nikdo s jistotou odpovědět. Bezpečnostní experti a tajné služby mohou s jistou mírou pravděpodobnosti říci, jak pravděpodobné je riziko teroristického útoku. Ale nikdo to neumí vyloučit. Útoky se dnes dějí po celé Evropě, byť primárně v Německu a ve Francii. My jsme zemí menší, i riziko je pravděpodobně menší.

Fotogalerie Útočník v kamionu zabíjel na vánočních trzích v Berlíně 109 fotografií
Nemáme tady velkou muslimskou komunitu, nemáme tu uprchlíky, ale přesto bychom měli být ve střehu a neměli bychom to riziko úplně podceňovat. Může nastat doba, kdy takovýto teroristický útok se může stát v ČR a my bychom na to měli být připraveni. A ne tvrdit, že jsme země mimo to „staré jádro“ EU a u nás to nehrozí. Kdybychom toto říkali, bylo by to krátkozraké.

Na druhou stranu nechci lidi strašit a říkat, že takovýto útok u nás bude v řádu následujících měsíců. Ani jedna pozice není správná. Přiměřená obezřetnost a hlavně zvýšená práce tajné služby a policie mohou dát odpověď na to, co se stalo včera v Berlíně.

VŠE O ÚTOKU V BERLÍNĚ ČTĚTE ZDE >>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 21. prosince 2016 08:15 )

Už by aspoň mohl říct kdo stojí za požárem plzeňského exekučního úřadu a proč za to sedí nevinný chlap. YouTube.com,kausa Ředina.

pavel215_klafunda ( 20. prosince 2016 15:24 )

Jak? Úplně stejně jako o tobě, homosexuelní buserante!

gabreta ( 20. prosince 2016 14:26 )

Co to ten Pospíšil mele, že nesmí lidem lhát? Vždyť lžou celý léta, přesně podle diktátu EU a jejich šéfů za mořem!! A ti naši předposránkové jen a jen na všechno přitakávají a plní pokyny. Do Klause se všichni naváželi, když nechtěl podepsat Lisabonskou smlouvu. A on věděl proč nechce. Na rovinu řek, že ztratíme poslední zbytek státnosti, svébytnosti a rozhodování sami za sebe! A samozřejmě měl pravdu! Všichni měli na programu jen pero a podstatná část jim unikala, když říkal, že to bude horší než RVHP. A horší to je!! A ti naši blbečkové mají představu, že pár policajtů se samopalama v pár městech něčemu zabrání? Ani ze srandy! Němci posílili na svátky policejní dohled a mají výsledek politiky Merkelový a celé slavné EU pěkně na talíři. Teď jim zbejvá jen krátkej čas, aby vymysleli, jak zmanipulovat volby, aby vyhrála zase ta kravka!!

pavel215_klafunda ( 20. prosince 2016 13:22 )

Zalez ty homosexuelní buserante, vole!

agfor ( 20. prosince 2016 12:59 )

Dále lhát netřeba. Lidi stejně ví jakou sebranku jste vy, zaprodaní politici, pustili do Evropy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa