Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vojna se má vrátit: Robejškovci chtějí pro všechny armádní výcvik

Autor: Václav Lang - 
21. prosince 2016
05:22

Budou zase mladí muži odváděni k povinnému vojenskému výcviku? Strana Realisté politologa a ekonoma Petra Robejška se o to chce pokusit. Tvrdí, že v dnešní době je taková nadstavba k profesionální armádě nezbytná. A do parlamentních voleb chce jít s návrhem na zavedení několikaměsíčního intenzivního výcviku.

„Po skončení studené války začal v celé Evropě, tedy i u nás, převládat pocit absolutního bezpečí. I my jsme této atmosféře podlehli. Byla zrušena povinná vojenská službu a přešli jsme na profesionální armádu. A s časem, jak jsme postupně omezovali výdaje na obranu, tak se zmenšovaly naše vojenské síly až na samou hranici jejich funkčnosti,“ napsal na webu Realistů, kteří jsou zatím registrováni jako Strana regionů, jejich bezpečnostní expert Jiří Hynek.

V textu upozorňuje na zhoršující se bezpečnostní situaci a houstnoucí atmosféru strachu. Stávající situaci, kdy český obranný systém stojí na členství v NATO, profesionální armádě a dobrovolných aktivních zálohách, je podle něj nutné doplnit branci.

Několikaměsíční intenzivní kurz

„Určitě nechceme obnovit základní vojenskou službu v té podobě, jak byla u nás v době studené války. Jde o to, uvést v život fungující systém přípravy každého mladého občana na situaci, která by mohla nastat v případě závažné krize nebo vojenského konfliktu. Jde o relativně krátký, zato velmi intenzivní výcvik, během něhož by jeho účastník získal základní vojenské znalosti,“ naznačil.

Stát by pak takové rekruty mohl v případě potřeby povolat k dalšímu výcviku. Z uvedeného lze vyčíst i to, že by se kurzy týkaly nejen mužů, ale i žen. Další podrobnosti ale Realisté neuvedli a jejich mluvčí Jana Malíková na dotaz Blesk.cz nereagovala.

Podrobnosti lze tedy čekat zřejmě až později, Hynek hovoří o jaru: „Obnovení základní vojenské služby v podobě několikaměsíčního intenzivního výcviku bude v každém případě součástí volebního programu Realistů a jedním z našich základních požadavků pro případné povolební vyjednávání. To můžeme konstatovat již dnes. Přesné parametry představíme veřejnosti na jaře.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fizulka ( 27. května 2017 12:33 )

Mamenec- správná přezdívka. Politická hloupost je nemít žádný výcvik. Třeba je mít kvalitní civilní obranu, která je nutná i v dobách míru, třeba při různých přírodních neštěstích.

fizulka ( 27. května 2017 12:28 )

Pane Robejšku, to je krok správným směrem. Kdo se má dívat na ty obtloustlé mladíky, kteří se chodí dívat na sportovní klání nebo sedí v hospodách spolu se svými dívkami.

Hunt ( 21. prosince 2016 13:55 )

krakos 00:Ejakuláte,tobě už přišlo zamítnutí?"Blahopřeji" ...

Hunt ( 21. prosince 2016 13:52 )

partyzanka ...:Tak já bych mu zbraň klidně dal,ale bodákem zapíchnutou do krakonošího panděra!

Hunt ( 21. prosince 2016 13:49 )

kozomrd..:Jo tak proto jsi byl hned druhý den uznán za zeleného k.r.i.p.l.a. a přesunut na pozici štábního leštiče bagančat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa