Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Buranství,“ naštval Kalouska Horáčkův útok na knížete. Ovčáček si přisadil

Autor: simao - 
18. prosince 2016
12:05

Hradní adept Michal Horáček zkritizoval prezidenta Miloše Zemana, což u něj není novinka. Jenže neméně ostře se vymezil i proti čestnému šéfovi TOP 09 Karlovi Schwarzenbergovi - a ne zrovna vybíravě, kdy vytáhl „jazyky“ a vzdělání. Popudil tím řadu lidí, ozvali se jak hradní mluvčí Jiří Ovčáček, tak i Miroslav Kalousek a Markéta Adamová (oba TOP 09) či politolog Jiří Pehe, který varuje před tím, aby brzy Horáček nebyl za „nafoukaného blba“.

Michal Horáček upozorňuje na sílu kontaktní kampaně - vyjíždění mezi lidi po českých, moravských a slezských luzích a hájích. Že se však povede před prezidentskými volbami kampaň i na sociálních sítích, je jasné. Facebook i Twitter nyní žijí Horáčkovým rozhovorem, který dal webu Deník.cz. Horáček v něm u řady lidí ztratil politické body.

Kalousek: Horáček se rozhodl porazit Zemana v buranství

Horáček nešetřil oba rivaly z 2. kola zatím jediné přímé volby prezidenta. A schytává to nyní především za své výtky ke Karlu Schwarzenbergovi. Čestného předsedu TOP 09 se jal hájit současný šéf strany Miroslav Kalousek.

„Tohle by slušný člověk neřekl, ani kdyby to byla pravda. Navíc to prokazatelně pravda není. MH (Michal Horáček) se zjevně rozhodl porazit Zemana v buranství,“ rozčílil se na Twitteru Kalousek. Proč?

Textař Horáček v rozhovoru pro Deník.cz čelil i dotazu, v čem bude jiný než Schwarzenberg, pokud by se v dalším prezidentském klání uskutečnil duel Zeman vs. Horáček. „Jsem jiný naprosto ve všem. Naprosto. Umím jazyky, mám vzdělání a mám za sebou nějaké v Česku dobře známé dílo. Nic z toho Karel Schwarzenberg za sebou nemá,“ odpověděl.

Na výtku redaktorky, že minimálně jazyky Schwarzenberg umí, Horáček reagoval slovy: „Umí německy. Důležitější ale je, že Karel Schwarzenberg a jeho lidé dodnes nepochopili, v čem udělali fatální chybu: že se snažili obstarat, jak se z jejich kruhu doslova ozývalo, ′plebsappeal′. Už jen použitím slova plebs naznačili svoji domýšlivost a naprosté nepochopení situace.“

Adamová: Horáček zbytečně „přestřelil“

Schwarzenbergovi Horáček také vytkl, že nevyjel na „důraznou, energickou, dlouhodobou tour za voliči v naší vlasti“. „Dodnes ho nenapadlo, že to udělat měl,“ uvedl Horáček. Kritici mu nyní vytýkají především slova o tom, že na rozdíl od Schwarzenberga umí jazyky a má vzdělání.

Do Horáčka si rýpla i místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. „Pan Horáček zřejmě ve veškeré snaze uspět u voličů Miloše Zemana přestřelil. Nejen, že to není pravda, ale je to navíc naprosto zbytečné. Trochu pokory a úcty by neuškodila,“ uvedla pro Blesk.cz. 

A členka výkonného výboru TOP 09 Jana Speckhorstová v den připomínky pátého výročí úmrtí Václava Havla ironicky dodala: „Očekávám, že dnes Horáček vystoupí a poví nám, kde udělal Václav Havel chybu.“

Horáček se částečně za svá slova na sociální síti omluvil. „Za poslední měsíc jsem dal desítky rozhovorů. Teď se hodně mluví o jedné odpovědi v jednom z nich. Řekl jsem, že pan Karel Schwarzenberg nemluví mnoha cizími jazyky. Byl jsem upozorněn, že KS je ovládá. Byla to tedy ode mne chyba, za níž se cítím povinen omluvit. Jinak si za svými slovy, uvedenými v určitém kontextu, stojím,“ vzkázal Horáček.

Jak je to přitom s formálním vzděláním Michala Horáčka a Karla Schwarzenberga? Horáček má tituly Mgr. a Ph. D., Schwarzenberg nikoli, což má své vysvětlení.

Horáček pochází z rodiny, která si na vzdělání zakládala. Jeho prastrýc Jaroslav Heyrovský je nositelem Nobelovy ceny za chemii za objev polarografie. Jeho pradědeček Leopold Heyrovský byl profesorem a rektorem Univerzity Karlovy, jeho otec Vladimír Horáček byl divadelním dramaturgem, ale také překladatelem, ovládajícím 12 jazyků.

Horáček studoval na Fakultě sociálních věd a publicistiky UK, ze které byl za komunistů vyloučen. V roce 2007 dostudoval magisterský obor obecné antropologie na Fakultě humanitních studií UK, doktorský titul pak získal v roce 2011. Téma jeho disertační práce bylo: „Habitus hazardního hráče. Etnografická rekonstrukce radikální alternativy v období reálného socialismu.“ 

Exministr zahraničí a bývalý kancléř prezidenta Havla Karel Schwarzenberg se ve šlechtické rodině učil od mala řadě jazyků, včetně němčiny, francouzštiny i angličtiny, umí i italsky. „Ve Vídni a Štýrském Hradci studoval práva a v Mnichově lesnictví. Kvůli předčasné smrti svého adoptivního otce Jindřicha Schwarzenberga musel studia přerušit a začít hospodařit na rodinných statcích v Rakousku a Bavorsku,“ stojí v životopisu na Schwarzenbergových oficiálních stránkách.

VIDEO: Podívejte se, jak Michal Horáček oficiálně zahajoval svou prezidentskou kampaň

Video  Horáček chce být prezidentem: Podívejte se na jeho celý projev.  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Ovčáček: Horáček dřel jako kůň na valše

Michal Horáček však „šil“ i do Miloše Zemana. „Co paměť sahá, Miloš Zeman nikdy skutečně nepracoval. On nemá s normálním člověkem vůbec nic společného. To je kariérní politik, který si nechal všechno platit a jehož ekonomická doktrína se dá shrnout do jediné věty: Však on to někdo zaplatí,“ pronesl Horáček.

Že prezident Zeman nikdy nepracoval? „Jako pan Horáček, který dřel za normalizace jako kůň na dostizích a na valše, určitě nikdy,“ glosoval Horáčkův útok hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Připomněl tak Horáčkovy předrevoluční začátky, kdy při studiu na vysoké škole mimo jiné přijímal černé sázky na dostizích.

Poznámku přidal na Twitteru i politolog Jiří Pehe. „ Horáček: ′Jsem mnohem lepší než Schwarzenberg, umím jazyky.′ Pokud p. Horáček bude pronášet taková ′moudra′, brzy bude za nafoukaného blba,“ varoval.

VIDEO: Jak Michal Horáček odmítl spolupracovat s StB

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
salto ( 20. prosince 2016 10:41 )

Sluníčkář je to kvalitní

Judita ( 19. prosince 2016 13:47 )

Nejsem příznivcem ani p. Kalouska ani p.knížete,ale co si o sobě myslí pan Horáček,zůstává rozum stát. Začínal hazardem,pokračoval hazardem a dnes z toho žije.Umělecké sklony mu taky nikdo nebere,ať raději zůstane u své profese.

ivoadler ( 19. prosince 2016 10:12 )

Sázka antizemanovců na Schwarzenberga byl totální úlet. Teď se z toho vykrucují a pomlouvají ty, kteří s nimi nesouhlasí. Sch. byl senilní už před volbou, teď je senilní tuplem, ale antizemanovci si řekli - no a co, Češi to sežerou. Nesežrali. S výběrem kandidáta na prezidenta si budete muset dát větší práci, pánové. Malost našich poměrů dělá ze Zemana politického titána, kterým samozřejmě není, ale kde vzít někoho, kdo ho porazí?

salto ( 19. prosince 2016 08:19 )

Tak to vypadá, že se pražská kavárna a sluníčkáři budou muset poohlédnout po jiném kandidátovi

henryj ( 19. prosince 2016 06:58 )

Tady o těchto pitchusech se ani není proč ozývat.Jsou to lumpoví všichni. KALOUSEK a jeho nohsled KARL,k nim není třeba komentář

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa