Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pět let od smrti Havla: Havlovou doprovodila na Dukovu mši dcera Nina

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. prosince 2016
10:20

Smrt prezidenta Václava Havla z 18. prosince 2011 si Dagmar Havlová a řada dalších lidí připomenuli ve svatovítské katedrále při bohoslužbě, kterou sloužil arcibiskup Dominik Duka. Havlovou doprovodila na mši dcera Nina, někdejší první dáma tradičně přečetla i část evangelia. Duka během své řeči upozorňoval, že lidé projevují nespokojenost s vývojem po roce 1989. Vyzval k tomu, aby však u Havla nehledali „chyby a selhání“.

Zádušní mše odstartovala v neděli již v 10 hodin. Tentokrát nebyla svolána na Pražskou křižovatku, arcibiskup Dominik Duka ji sloužil v katedrále sv. Víta. Chybět nemohla někdejší první dáma Dagmar Havlová, před oltářem pak postavili vedle adventního věnce i velkou fotku Václava Havla, který zemřel v neděli 18. prosince 2011 ve věku 75 let na Hrádečku.

Havlovou doprovodila opět dcera Nina

Na Pražském hradě proběhla vzpomínková akce vůbec poprvé. Havlová ani v jednom z předchozích případů nechyběla, měnil se však její doprovod – od řádových sester boromejek, přes dceru Ninu po ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL).

Právě dcera Nina doprovodila Havlovou i tentokrát. „Především bych zde chtěl přivítat rodinu Václava Havla na prvním místě,“ zahájil svou řeč Duka. Sama Havlová pak v průběhu mše přečetla evangelické proroctví ze svitku proroka Izajáše.

Foto: 

Duka: Lesk a bída současného politického života

K pultíku se postavila při dalším čtení svatých textů mj. i herečka Simona Postlerová„Dnes o čtvrté neděli adventní si připomínáme onu čtvrtou adventní neděli téhož dne před pěti lety, kdy jsme zde ve stínu katedrály obdrželi zprávu o smrti prezidenta Václava Havla,“ uvedl Duka

Na Havla vzpomínal i jako na přítele a spoluvězně. Arcibiskup však ve své řeči připomněl, že si řada Čechů stěžuje na polistopadový vývoj. „Velmi často můžeme také slyšet, co všechno se na cestě do svobody, do které nás (Václav Havel) přivedl, nepovedlo... Ptejme se každý z nás, co jsme mohli, ale neudělali,“ upozornil Duka.

V katedrále vítal i české politiky, mezi kterými nechyběli ministryně Karla Šlechtová (ANO) či exministr Karel Schwarzenberg (TOP 09). Zavzpomínat na Havla přišel i rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Duka mluvil však i o „lesku a bídě současného politického života, kdy všichni mluví o zmatcích a chaosu“. Zavzpomínal i na dobu minulého režimu. „V adventě roku 1989 přišel pád věčné a historické říše, chcete-li říše zla, jejímiž jsme byli vazaly,“ připomněl.

Vzpomínka na Havlova slova o dalajlamovi i pravdě a lásce

Duka vzpomněl i na Havlova slova, která mu říkal o vánoční noci 1989 po půlnoční bohoslužbě. „Budu-li zvolen prezidentem, navážu diplomatické styky s Izraelem a Vatikánem – uvažte obsah slov po tom, co jsme četli a poslouchali – pozvu papeže a dalajlamu a budu usilovat o neutralitu naší republiky,“ citoval arcibiskup zesnulého Havla.

Zádušní mše za Václava Havla (18. 12. 2016) Zádušní mše za Václava Havla (18. 12. 2016) | Reprofoto ČT 2

„Láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí, to není fráze, to jsou slova, která převzal z Ježíšova poselství, z poselství svatého Pavla, poselství svatého Cyrila a Metoděje, svatého Václava a chcete-li, od Mistra Jana Husa a Jiřího z Poděbrad. To jsou slova, která vztyčil nad sídlem hlavy státu Tomáš Garrigue Masaryk,“ pokračoval Duka.

„Nemylme se však, nebyli bychom následovníky Václava Havla, kdybychom nenáviděli a pomlouvali své protivníky. Nepřineseme žádnou nápravu, kdybychom heslo roku 89 zesměšňovali a snažili se hledat chyby a selhání u toho, který nám otevřel dveře svobody a důstojnosti, který získal našemu národu po tolika letech úpadku celosvětový respekt,“ dodal arcibiskup a vzpomenul, že Havel by se letos dožil 80 let.

Fotogalerie Česko vzpomíná na Václava Havla. Oslavil by 80 let 108 fotografií

Svíčka pro Havla i krátké kalhoty

K příležitosti pětiletého výročí úmrtí Václava Havla však byla (nejen) v Praze připravena řada dalších vzpomínkových akcí.

Například Svíčka pro Václava Havla, která v neděli dopoledne odstartovala na Jungmannově náměstí, do čtení textů Havlových her se tam pustili mj. Havlův někdejší tajemník Vladimír Hanzel, herečka Jitka Smutná či herec Tomáš Hanák. Po šesté hodině odpolední je pak v plánu pochod Srdce na Hrad, který zamíří na Hradčanské náměstí.

Iniciativa Kalhoty pro Václava Havla pak na sociální síti vyzvala připomenout si někdejšího prezidenta i jinak – krátkými kalhotami, kterými Havel zaujal při své inauguraci

suov ( 19. prosince 2016 13:05 )

berlin781: tak to máš pravdu, raději Zemanovi, než jezdit jako ty do USA a kloktáš Obamuv průjem, a když nemůžeš, jezdi tam za tebe idiotos -zdenekk-, proto vám smrdí z huby,,,

suov ( 19. prosince 2016 13:00 )

suov ( 19. prosince 2016 12:58 )

ivoadler- nedělej z občanů blbce, my víme jak se choval, také nám to řekli jeho chlastovi kamarádi, /Landovský/, no ono někoho ošetřovat když je mu blbě, to uvede do lítostí každého, ale to už bylo pozdě, většina národa ví, jak hnusně se choval právě do ty doby, kdy mu začlo být zle, udělej si za něj motlitbu, ale nechtěj to po občanech,,,

suov ( 19. prosince 2016 12:51 )

Buďme rádi, že už tady není, žádna škoda, lhář a opilec, jinak nic-pusto,,,,

Zorka ( 18. prosince 2016 23:04 )

Za lidskou zrůdu a vlastizrádce zrzavýho ožralce se dělá mše?Konečně se ten zmetek dostal tam kam patří!Do pekla!Za to jak ožebračil obyčejný Český národ a zmařil tisíce nevinných lidských životů!Za hříchy které napáchal at se v tom pekle smaží na věky věků!Dobytek jeden!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa