Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotku v čele ČSSD chtějí i na Ústecku. Obviněná exhejtmanka ve straně zůstává

Autor: simao, ČTK - 
17. prosince 2016
16:50

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dočkal podpory, aby pokračoval coby šéf sociální demokracie, i v problematickém Ústeckém kraji. Právě tamní krajskou buňku ČSSD zasáhla kauza ROP Severozápad. A obviněna je tu i bývalá hejtmanka za ČSSD Jana Vaňhová, která vede sociální demokraty v Chomutově. Na sobotní konferenci nedorazila, ve straně však zůstává.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka si přijel do Teplic pro další nominaci na šéfa strany. Před březnovým celostátním sjezdem se dočkal jednoznačné podpory. Krajská konference přitom vyjádřila podporu i Sobotkově stranické pravé ruce – statutárnímu místopředsedovi Milanu Chovancovi.

Ministra vnitra chce na souboj vyzvat někdejší lánský pučista Jeroným Tejc. Na dnešní konferenci nechyběli ani ministři za ČSSD Michaela Marksová a Lubomír Zaorálek.

„Bylo to prakticky jednomyslné, nikdo nebyl proti, zdrželi se asi jen dva tři lidé,“ uvedl k Sobotkově podpoře předseda krajské ČSSD Miroslav Andrt. Vysílá však i vlastního „koně“ do souboje o křesla v čele celostátního vedení strany.

Ústecká ČSSD: Foldyna má tah na bránu, patří do vedení

Ústecká ČSSD by jako řadového místopředsedu ráda viděla poslance Jaroslava Foldynu, který by podle Andrta mohl přinést do vedení oživení. „Nejlépe adresuje problémy Ústeckého kraje coby strukturálně postiženého regionu právě on. Má poměrně dobrý tah na branku v tom jít po příčinách problémů a společně potom máme možnost něco změnit,“ vysvětlil Andrt.

Jiná nominace se na sjezdu neurodila a stejně tak nedošlo ani k „palácovému převratu“ – potvrzen byl ve své funkci i Andrt, politik z Litoměřicka, který je od krajských voleb 2016 nově i radním Ústeckého kraje.

Vaňhová ve straně zůstává. I přes obvinění

Samotný Sobotka má doposud podporu všech krajů, kde již konference proběhly. Stejně tak je úspěšný i Chovanec. Co však ČSSD na severu poněkud straší, je aktuální dotační kauza ROP Severozápad, která míří i mezi členy ČSSD v Ústeckém a také Karlovarském kraji. Ve straně již skončil jeden z vlivných členů sociální demokracie na Ústecku Arno Fišera, bývalý náměstek hejtmanky. 

Sama bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, někdejší partnerka zastřeleného Romana Housky, je také mezi 24 obviněnými z poškozování zájmů EU a dalších přečinů. V ČSSD ale zůstává. Podle Andrta členství zatím nezrušila ani nepozastavila.

Jak premiér Sobotka komentoval ve Sněmovně problémy některých členů ČSSD v kauze ROP Severozápad? Podívejte se:

Sobotka v Teplicích zopakoval, že obvinění lidé by neměli zastávat veřejné ani stranické funkce v ČSSD. „Myslím si, že lidé, kteří procházejí policejním vyšetřováním, tak by neměli zastávat žádné veřejné a stranické funkce. Prostě musí si vyřešit své problémy,“ uvedl v sobotu premiér, který je přesvědčen, že nejde o problém současné ČSSD, ale jednotlivců. 

Podle Sobotky však udělala ústecká ČSSD po krajských volbách v roce 2008 chybu, když pokračovala ve spolupráci s ODS. Kandidátku ČSSD tehdy vedl Jaroslav Foldyna a přestože získal bezkonkurenčně nejvyšší počet preferenčních hlasů, hejtmankou se stala Vaňhová.

Vyřeší problém přerušení členství?

Vaňhová je nyní předsedkyní ČSSD v Chomutově, kde je i zastupitelkou. Na dnešní konferenci nedorazila. Před sjezdem se přitom sešel krajský výkonný výbor ČSSD, který se právě Vaňhovou zabýval. Podle Andrta ale kvůli lhůtám daným stanovami rozhodnout o pozastavení členství nemohl. „Kdybychom dnes rozhodli, tak by to mohlo být soudně napadnutelné,“ podotkl Andrt.

Situaci by měl řešit ve čtvrtek okresní výkonný výbor chomutovské ČSSD. Podle Andrta může Vaňhová využít přerušení členství. „A pak, když se prokáže, že jsou nevinni, tak se automaticky do strany vrací. Myslím, že je to velmi férový institut. A kdyby ten signál vyslala nebo tady alespoň byla přítomna, tak to mohlo být pro dnešek vyřešené,“ dodal Andrt.

nezadat1 ( 17. prosince 2016 17:14 )

A co je na tom divného,že zůstává.Kdyby měli odejít všichni ti co mají máslo na hlavě,tak v ČSSD jich zůstane tak z bídou na lízaný mariáš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa