Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stávka pošťáků za vyšší platy se blíží a Babiš hřímá: Ředitel bere 300 tisíc

Autor: simao, ČTK - 
16. prosince 2016
18:04

Malé odbory České pošty premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který jednal s vedením pošty o přidání jejím zaměstnancům, neuchlácholil. Stávku, která se chystá na pondělí, neodvrátil. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pak míní, že by pošta měla svým zaměstnancům přidat. Ale tím, že si na platy sáhne její management.

Zatímco pošťáci se hádají o každou stokorunu, jejich vedení se má více než dobře – na to upozorňoval v pátek ministr financí Andrej Babiš (ANO).  

„Bohužel je to pro mě podnik, který hospodaří velice netransparentně. Za skandální považuji, že generální ředitel má 300 tisíc korun plat a ještě 300 tisíc bonus. Takže jestli se poště nedaří, tak by si měli snížit příjmy,“ uvedl Babiš a rýpl si tak do ředitele Martina Elkána.

Česká pošta by podle Babiše měla vyhovět oprávněným požadavkům na růst platů a dále by měl státní podnik rozkrýt své netransparentní hospodaření.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), vedením České pošty a zástupci odborů jednal o mzdové situaci v podniku.

Menšinové poštovní odbory totiž vyhlásily na pondělí dvouhodinovou výstražnou stávku na podporu svého požadavku zvýšit mzdy o 2500 korun. Vedení pošty, Sobotka i Chovanec požadavek odmítli jako ekonomicky nereálný.

Sobotka však po jednání uvedl, že stát by mohl na začátku příštího roku uvolnit pro Českou poštu zhruba 1,4 až 1,5 miliardy korun jako kompenzaci za poskytování základních služeb v letech 2013 a 2014. Třetina z toho půjde na růst platů, což představuje 1200 až 1400 Kč na zaměstnance měsíčně.

Odboráře příslib peněz od stávky neodvrátil

Malé odbory České pošty, které na pondělí chystají stávku, však příslib rozdělení peněz z kompenzace univerzální služby mezi zaměstnance neuspokojil a stávku uskuteční. ČTK to po jednání u premiéra Sobotky řekl předseda stávkového výboru Evžen Dvorský.

„Stávka v pondělí bude a podle výsledku pak rozhodneme i o konání protestu ve čtvrtek,“ řekl Dvorský ČTK. Použití peněz z kompenzace odboráři s vedením projednávali již koncem listopadu. Podle Dvorského by ale mělo jít o formu odměny ke mzdě, a nikoliv zvýšení tarifní mzdy, což je rozdíl například pro výpočet úhrady za dovolenou a podobně.

Stávka má trvat od 17:00 do 19:00 hodin a podle předběžných odhadů by se jí mělo zúčastnit kolem 6200 lidí, tedy pětina zaměstnanců podniku. Chovanec upozornil, že již samotné vyhlášení stávky stojí poštu tři až pět milionů korun denně na nižších tržbách z doručování balíků, protože lidé se obávají, že je pošta nedoručí včas.

Ředitel České pošty: Dárky dodáme včas

„My jsme připraveni za Českou poštu vánoční nápor zvládnout, ať se bude dít, co se bude dít... Chci ubezpečit naše zákazníky, že uděláme maximum pro to, aby vánoční dárky a balíky, které máme doručit a zásilky, aby dorazily včas a v pořádku,“ uvedl na tiskovce po boku Sobotky a Chovance ředitel České pošty Martin Elkán. „Na základě těchto požadavků nelze Českou poštu a její vedení vydírat,“ dodal Elkán.

handgood ( 19. prosince 2016 09:22 )

jeden sral-botka plešatý, druhý albín-podrazák šedivý a třetí ču-rák pošťák odbarvený...

rudyptak48 ( 19. prosince 2016 09:18 )

Hezká fotka! Tři mafiáni z ČSSD stojí hrdě u mikrofonu...... Můj otec měl povolání, splnil svému otci přání. Kudy chodil, tudy krad, byl sociální demokrat.

suov ( 19. prosince 2016 08:30 )

Pan ředitel pošt by měl jít příkladem a snížit si plat o 50% i tak bude přeplacen, totéž ti další vedle něho, nebo ať si zkusí, dejte mu vozíček, a ať jde rozvážet poštu v dešti, sněhu, a mrazu, a hádat se s lidmi,uvidíme, jak dlouho to vydrží, a přestane kecat nesmysly,,,

alenam ( 17. prosince 2016 21:42 )

Babiš je nenažraný hovado To si chce těch 39,5 miliard z dividend vzít do hrobu nebo si chce tenhle stát skutečně komplet koupit, nebo jede v nadnárodní mafii?

alenam ( 17. prosince 2016 21:37 )

Aha, takže jsi jen ubohý bezcharakterní placený troll Jen někdo takový dokáže lanařit pro nejhoršího zloděje, podvodníka a tuneláře a ještě i pro neschopné populistické hovado

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa