Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ruský novinář promluvil pro Blesk.cz: O zatýkání, Krymu i tricích tajné služby

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. prosince 2016
05:02

Ačkoliv na Ukrajině oficiálně panuje klid zbraní, byť velmi křehký, bitvy o Krym se vedou jinde. V soudních síních. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl nezávislý ruský novinář Anton Naumljuk, který se zabývá procesy s krymskými Tatary na anektovaném Krymu, ale i s Ukrajinci protiprávně zadržovanými v Rusku. To je příklad Nadiji Savčenkové. V Rusku prý Naumljuk aktuálně kvůli své práci problémy nemá.

Co vás přimělo věnovat se zrovna tomuto typu soudních procesů?

V lednu 2015 jsem odjel na Donbas, nějakou dobu jsem tam pracoval, než začal soudní proces s režisérem Olegem Sencovem. V té době začalo platit příměří, které platí v nějaké míře dodnes, i když je dost nestabilní. Od té doby se všechny aktivity přesunuly do soudních síní. Zatímco na Donbasu byli zadržováni především příslušníci armády, tak oběťmi v těch soudních případech byli náhodní lidé, kteří se dostali do rukou tajných služeb. Režiséři, aktivisté a tak dále. Tyhle soudní procesy jsou jakýmsi pokračováním bojů.

(Pozn.: Oleg Sencov je ukrajinský režisér a aktivista, odpůrce připojení Krymu k Rusku. Ruská FSB ho zatkla v květnu 2014 kvůli členství v nacionalistické straně Pravý sektor, ta je v Rusku považována za teroristickou, z údajné přípravy teroristických útoků či plánování výbuchu památníku Lenina. Podle samotného Sencova byla všechna obvinění smyšlená. Rozsudek padl v srpnu 2015, Sencov dostal 20 let. V průběhu roku 2016 se začaly objevovat návrhy, že by Sencov mohl být vyměněn za Rusy v ukrajinském zajet. Zatím se tak nestalo.)

Ruský novinář Anton Naumljuk se zabývá soudy s nepohodlnými lidmi, které ruské tajné služby zatýkají na Krymu. Stačí vyvěsit vlajku nebo nesouhlasit s anexí poloostrova. Ruský novinář Anton Naumljuk se zabývá soudy s nepohodlnými lidmi, které ruské tajné služby zatýkají na Krymu. Stačí vyvěsit vlajku nebo nesouhlasit s anexí poloostrova. | Blesk / Zuzana Štíchová

V Rusku ale vaše práce asi není příliš populární…

V Rusku se ve skutečnosti dnes soudní žurnalistika poměrně aktivně vyvíjí, protože hlavními tématy pro média je válka a právě soudní procesy. Když mluvíme o válce – to jsou konflikty na Donbasu, v Sýrii nebo předtím v Gruzii. Co se týká soudů, nejde jen o procesy aktuální, ale i korupční kauzy, které soudy řešily v souvislosti s Navalným nebo Chodorskovským. Soudy a válka jsou dvěma hlavními tématy pro ruská média.

Nemáte kvůli tomu, co děláte, v Rusku problémy?

Nyní nemám, protože ty soudy monitoruji sám. Pracuji na tom sám. A vzhledem k tomu, jaký zájem vyvolávají tyto soudy mezinárodně, ať už jde o procesy související s Krymem nebo třeba aktivisty, soudy s Olegem Sencovem nebo Nadijou Savčenkovou, soudy, které probíhaly v Čečensku, že pro ruské úřady a státní moc nemá cenu mi klást příliš nějaké překážky. Navíc když to dělám jako jednotlivec. Alespoň takto se uklidňuji.

Je nějaký proces, který vás osobně zasáhl? Nebo je to pro vás čistě práce?

To není práce. A není to ani velká radost trávit čas v soudních síních, setkávat se s rodinami těch zadržovaných, plačícími matkami, dětmi… Kolem 90 dětí momentálně přišlo, doufejme dočasně, o své otce, rodiny o své živitele. Není to vůbec příjemné. Nicméně když mluvíme o Krymu, tak bych zdůraznil dvě osobnosti, které je zajímavé sledovat, i když jsou za mřížemi. Jedním z nich je Achtem Čijgoz. Je obviněn z organizace masových nepokojů v únoru 2014, kdy byla uspořádána demonstrace, které se účastnilo několik tisíc krymských Tatarů. Ti protestovali proti anexi. Další den ruské speciální složky obsadili krymské úřady a tento člověk je víc jak 9 měsíců ve vazbě. Chová se velmi statečně.

A tím druhým?

Druhým takovým člověkem je lidsko-právní aktivista Emir Usein Kuku, kterého se ruské tajné služby nejprve pokoušely naverbovat. Když se jim to nepodařilo, tak se ho snažili unést v dubnu roku 2015. Jen díky jeho sousedům, kteří ho fyzicky ubránili, se to nepovedlo. V jeho domě ale proběhla domovní prohlídka, on byl zadržen a od té doby je ve vazbě. Obvinili ho z účasti v teroristické organizaci, což je absurdní u člověka, který sám bránil lidská práva. Chová se ve vazbě jako hrdina, je to člověk, kterému je radost pomáhat. Nebo se o to alespoň snažit. Má doma 2 děti, které takto přicházejí o otce… Je to člověk, díky kterému mám neustálou motivaci psát a jehož případ považuji za velmi důležitý.

Jaké tresty hrozí nejen jim, ale třeba i zcela obyčejným lidem, kteří se dostali do spárů ruských tajných služeb? Teď nemyslím třeba jen počet let, ale vůbec podmínky, ve kterých by museli žít...

Co se týká trestu, tak jim hrozí do pěti let odnětí svobody. Teď aktuálně nesmějí nikam vycestovat. Pokud chtějí, musí informovat úřady. Pokud opravdu dostanou trest a budou muset do vězení, tak jim hrozí pobyt v tzv. kolonii, což je zařízení na způsob pracovního tábora. Kde by to bylo, to se neví, protože na území Krymu nejsou taková zařízení. Byli by umístěni jinde v Rusku. Neví se přesně kde, tedy ani za jakých podmínek. Dnes jsou na relativní svobodě, nejsou ve vazbě, protože jde o poměrně starší lidi a jsou pochybnosti, jak by se na jejich zdraví projevila vazba. Jinak by tam zřejmě skončili, protože vazební věznice v Simferopolu je a podmínky v ní jsou dost hrozivé.

Kolik takových procesů tajné služby zařídí?

Jen co se týká krymských Tatarů, tak jde zhruba o dvě desítky případů, včetně jejich vůdců. To je ale jen jedna část těch pronásledovaných lidí. Další jsou třeba muslimové, kteří žijí na Krymu dnes.

Na Krymu nejsou vždy nejlepší podmínky:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anka ( 17. prosince 2016 14:34 )

 koukam, ze se to nasim ruskym kapitalistum nehodi do kramu....

tgbg ( 17. prosince 2016 12:06 )

denně máme v havlokomunistických masmediích hitlerovskou propagandu FSB a RUSKA jsou pohrobci nacistického Německa a komunistického SSSR se vším všudy,čistí vrazi okupanti a proteristi

karel ( 17. prosince 2016 11:07 )

Nezávislý novinář.... větší lež snad ani neexistuje

dzery ( 17. prosince 2016 10:21 )

dzery ( 17. prosince 2016 10:19 )

Carmin se asi narodil bez mozku,jinak to snad ani není možné co vždycky vyzvrací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa