Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Senátoři vrátili zákon o víně do Sněmovny. „Na pivo také žádný nemáme,“ soptil Kubera

I přes svou prostořekost si získal v Senátu i mimo něj řadu fanoušků.
I přes svou prostořekost si získal v Senátu i mimo něj řadu fanoušků.  (Autor: Blesk / Karel Kopáč)
Autor: Zuzana Štíchová - 
14. prosince 2016
16:41

Do svého finále dorazila vinařská novela, která vzbudila v posledních měsících velké emoce. Hrozil totiž úplný konec stáčeného vína v České republice. Ministerstvo zemědělství chtělo velmi razantně omezit jeho prodej kvůli častému falšování. Zákon ale dospěl ke kompromisu, se kterým souhlasí vinařské unie, nadšení už ale nejsou prodejci. Novela omezí místa, kde je možné sudové víno prodávat, stejně jako obaly, do nichž ho lze načepovat. Poslanci ale zákon k nevoli Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zpřísnili, ministr tak po senátorech chtěl opačný proces. Nakonec odcházel ze Senátu spokojen.

Novela zákona, který se týká především prodeje sudových vín má omezit místa, kde bude možné ho prodávat a také v jakých obalech. Sudové víno by se dalo podle normy koupit pouze u výrobců nebo dovozců s tím, že výrobcem bude i člověk či firma, která si nechá víno vyrobit.

„Pokud se vinotéka bude chtít stát sama příjemcem sudového vína ze zahraničí, tak si musí vybudovat vinařský závod. Jestli si poslanci a senátoři myslí, že si kvůli prodeji dvou tisíc litrů vína měsíčně budou budovat vlastní závody, tak to se mýlí,“ řekl ČTK místopředseda Vinařské asociace ČR Petr Marek.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), autora zákona, je norma důležitá pro boj s pančováním. „Má dva stěžejní cíle. Tím prvním je aplikování nařízení Evropské unie, druhým je pak boj proti různým formám černého trhu s vínem. Sudová vína se stala jedním z nejvíce falšovaných zemědělských výrobků. Pohybuje se mezi 32 a 38 procenty,“ představil svou vizi senátorům.

Zákon také vymezil kategorie obalů, v nichž je možné sudové víno prodávat. Petky by měly nahradit bag-in-boxy, v nichž už se dnes některá vína objevují například v supermarketech. Podle Jurečky by měly mít boxy u čepovaného vína objem max. 20 litrů, u sudového pak nejvíc 5 litrů.

Norma prošla zpřísněním běmem hlasování v Poslanecké sněmovně, to se ale Jurečkovi nelíbí a chtěl ji vrátil do původního stavu. Senátoři ho podpořili ve dvou bodech, které prosazoval - doprodej sudového vína podle stávajících podmínek prodloužili až do konce příštího roku, stejně tak posunuli nutnost zapsat se do registru. Po přechodném období tak začnou nová pravidla platit od začátku roku 2018.

Další pozměňǒvací návrhy neprošly. Neuspěl ani senátor Zdeněk Papoušek (nestr.), který chtěl vyměnit bag-in-boxy za kegy, tedy malé soudky. Ani Ivo Valenta (Soukromníci), jehož návrhy šly podle Jurečky proti smyslu celého zákona. "Pokud by byly návrhy pana senátora Valenty přijaty, tak bychom se vrátili do výchozího stavu," poznamenal ministr.

"Stejně jako v případě každé regulace platí, že nesmíme, lidově řečeno, z vaničky vylít s vodou i dítě. Nesmíme dopustit, aby na tvrdá opatření proti podvodným obchodům s vínem a proti provozovatelům vinoték, které víno ředí, doplatili také ti prodejci vína, kteří jsou poctiví, prodávají kvalitní produkt a řádně platí daně,“ vysvětlil své výhrady Valenta.

Novelu vinařského zákona kritizuje opozice. „Když se obejdeme bez pivařského zákona, tak bychom se obešli i bez vinařského. Zákonem nedokážeme, aby se nepančovalo. Stačilo by, kdyby začaly dělat kontroly ty orgány, které na to byly zřízeny. Ony to ale nestíhají,“ míní předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera a připomíná, že víno není oproti pivu ani zdaněno.

"Mně to přijde úsměvné. Právě za ministrů ODS? především za pana ministra Bendla došlo k oslabení dozorových orgánů, k personálním omezením. Dnes zástupci té strany říkají něco úplně jiného, než v praxi dělali," poznamenal k tomu Jurečka.

Jurečka: Podporu ve Sněmovně už jsem vyjednal

Zákon teď poputuje zpět na stoly poslanců. Ti mají možnost ho buď přijmout se senátními změnami, nebo Senát přehlasovat. Podle Jurečky by měla projít verze tak, jak ji chce on, tedy v podobě senátní. "Bude vrácen se změnami, o které já jsem velice stál. Především s prodloužením lhůty registrace do registru vinic a prodloužením lhůty pro povinnost začít prodávat sudové víno v tom novém režimu," řekl po projednání v Senátu Jurečka s tím, že ve Sněmovně doufá v hladký průbeh. "Jednali jsme o tom na koaličním půdorysu tak, aby bylo vysoce pravděpodobné, že tato změna bude přijata. Nedokážu si představit, že by to Sněmovna nepřijala," prozradil.

Video  Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) je rád, že senátoři podpořili změny, které požadoval. Zákon podle něj zbytečně zpřísnili ve Sněmovně poslanci...  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Sám ministr pomáhal senátorům formulovat požadované změny, protože se mu nelíbila verze zákona, kterou odhlasovali poslanci. "Ta původní verze, kterou jsem nesl na jednání vlády, se od té sněmovní velmi liší. Je to výrazné zpřísnění těch podmínek. Proto jsem hodně stál o to, aby ve výborech i na plénu senátoři dali na tu přípravu daleko více času," dodal ministr zemědělství.

Hajda ve střetu zájmů? "Necítím ho," řekl

Před projednáváním zákona se také čile mluvilo o střetu zájmů. Tentokrát ale ne v souvislosti s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), ale se senátorem za ČSSD Janem Hajdou. Upozorňǒval na to už během projednávání na výboru i ministr zemědělství. Jurečka řekl, že by měl Hajda zvážit, zda není při ochraně zájmů vinařů ve střetu zájmů. Sám totiž na 120 hektarech pěstuje vinnou révu a produkuje vína. "Myslím si, že je špatně, když sociální demokracie kritizuje ministra (Andreje) Babiše, když po tom hlavní vyjednávač, který za sociální demokracii přichází a hovoří o něm (o vinařském zákonu), tak je pan senátor Hajda, který je podle mě v obrovském střetu zájmů," dodal Jurečka.

"Necítím se ve střetu zájmů. Naopak jsem hrdý na to, že patřím mezi vinaře na jižní Moravě, že reprezentuji jejich tvrdou a těžkou práci," poznamenal na dotaz Blesk.cz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa