Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nechrlit zmetky a zatraktivnit interpelace: Vedení Sněmovny volá po změnách

Autor: Václav Lang - 
27. prosince 2016
06:10

Jednou z nejpalčivějších otázek stávajícího chodu Poslanecké sněmovny jsou interpelace. Pravidelných okének pro dotazování ministrů se totiž zpravidla účastní jen minimum členů vlády. Vedení komory uznává, že v tomto funkčním období už se zřejmě nic nezmění, nastiňuje ale možné varianty řešení. A interpelace nejsou to jediné, co by podle nich zasloužilo změnu. 

„Zásadní změny jednacího řádu do voleb neočekávám. Za největší problém aktuálně považuji interpelace. Povedeme diskusi, jak je zatraktivnit, nicméně jakékoliv změny by byly platné až pro další volební období,“ uvedl pro Blesk.cz předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Šéf Sněmovny Jan Hamáček Šéf Sněmovny Jan Hamáček | scom, archiv

Uvažovat by se podle něj dalo o zkrácení doby na jednotlivé interpelace tak, aby byly dynamičtější a dostalo se na více poslanců. Nyní mají poslanci dvě minuty na položení dotazu a minutu na položení doplňujícího dotazu. Ministr může odpovídat na první otázku pět minut, na doplňující dotaz dvě minuty. 

Další varianty řešení nastínil místopředseda Sněmovny a lidovců Jan Bartošek. „Interpelace jednoznačně nechat a buď jít cestou, že ti, kteří jsou interpelováni, musí být přítomni, případně jít opačnou cestou, která je myslím v britském parlamentu. Jedná se o takzvaný question time a začíná se tím, že jsou na začátku hodinu nebo dvě hodiny ministři včetně premiéra napřímo dotazováni,“ uvedl Bartošek pro Blesk.cz.

Co se týče dalších záležitostí, přimlouvá se, aby se víc upustilo od zvykových záležitostí a místo nich se postupovalo skutečně podle jednacího řádu. Například aby se v třetích čteních debatovalo pouze o legislativně-technických úpravách.

Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny | Daniel Černovský

Stávající Sněmovna už ale tyto problémy pravděpodobně nevyřeší. „Pro mě osobně je tohle věc dalšího voleb období. V tenhle moment jsou prioritou vládní předlohy zákonů, dotáhnout je do konce a jednací řád se může rozjednat, aby se v dalším volebním schválil, ale teď osobně tomu nedávám velkou šanci na úspěch,“ řekl.

Gazdík: Chceme povinné interpelace

„Obecně jsme proti snahám, aby se ve Sněmovně co nejméně mluvilo a rychleji se schvalovaly zákony. Podle mého není úkolem parlamentu chrlit co nejvíce zákonů, ale co nejkvalitnější zákony,“ tvrdí další místopředseda Petr Gazdík, šéf Starostů a nezávislých, kteří mají společný poslanecký klub s TOP 09. Omezit vystupování požadovala dlouhodobě Jaroslava Jermanová, která se z pozice místopředsedkyně komory nyní stěhuje na post středočeské hejtmanky.

Gazdík by naopak proces ještě zpomalil, třeba aby Senát dostal na posouzení zákonů alespoň 60 dní místo stávajících 30. „A navíc bychom rádi, aby se zbytečné zákony rušily,“ dodal.

Rozhodně by ale změnil pravidla interpelací. „Současná forma, kdy ministři na ně nechodí, naprosto nevyhovuje. Úplně se vytrácí kontrolní role Sněmovny směrem k vládě. A pokud se na poslance obrátí nějaký volič s konkrétním problémem, odpověď ministra může trvat i půl roku,“ stěžuje si.

Šéf STAN Petr Gazdík dorazil na debatu Blesku se superlídry před krajskými volbami Šéf STAN Petr Gazdík dorazil na debatu Blesku se superlídry před krajskými volbami | Foto Blesk - David Malík

Účast na čtvrtečních interpelacích by podle něj měly být povinné s výjimkou omluv z „jednoznačně závažných důvodů, jako je například cesta ministra do zahraničí, nikoliv průhledně zástupné důvody neúčasti“. Interpelace by na rozdíl od přijímání zákonů urychlil.

Gazdík by rád také v budoucnu omezil možnost, aby návrh zákona mohl podat jediný poslanec. „Viděl bych to na skupinu alespoň 10 poslanců. Opět to vede jen k chrlení zákonů. Tady ale šanci něco s tím udělat do voleb nevidím - spíše je to úkol do budoucna,“ uzavřel.

Místopředseda za KSČM by rád více využíval čas pro projednávání opozičních návrhů, na které se často nedostane. „Vzhledem k tomu, že se dlouhodobě nedaří projednat většinu legislativních návrhů opozičních poslanců, ale také Senátu a krajů, je potřeba všechny variabilní týdny věnovat plénu Sněmovny. Do jednacího řádu nedoporučuji zasahovat, jen lépe organizovat schůze,“ uvedl Filip pro Blesk.cz. 

salto ( 27. prosince 2016 14:25 )

Už to prosím nekuř, nebo si pořiď kvalitnější matroš

noacojezase ( 27. prosince 2016 10:45 )

"Na co máte páni poslanci všechny ty výbory, podvýbory a podobné "kantýny"", asi jen pro příplatky. Bylo by dobré vědět, kolik času stojí ministerstva blábolení některých poslanců.

joudajoudovy ( 27. prosince 2016 09:23 )

zmeny jsou nutne a potrebne.... jedine tak se PS nebude podobat praktikam dr.skaly pri lecbe alkoholiku a to "blinkackam". plne kyble vymesku a plne regaly vyrobenych zmetku je nutne odstranit. zadny zamestnavatel si nedrzi populistickeho nemakacenka a takovyto zivnostnik zkrachuje.

salto ( 27. prosince 2016 09:04 )

Parafrázoval bych sapéra Vodičku: bijte je íbršvuňkem po držkách vinnej, nevinnej, poslanec může za to že je poslanec

francus ( 27. prosince 2016 08:47 )

interpelace zrušit . Je to jen zbytečné vykecávání a zdržování . Na co máte páni poslanci všechny ty výbory, podvýbory a podobné "kantýny", kde si máte odborné (podotýkám odborné) otázky vyříkat. Jinak to následné divadlo před televizními diváky je pouze na jedno.... Ale dokud tam budou ti mudrci (K.,G.,F. a další), pán bůh s námi...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa