Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obrana najímá státní hackery. Mobilní operátoři pro ně nainstalují sledovací skříňky

Autor: deb - 
13. prosince 2016
11:00

Speciální tým hackerů začalo stavět české ministerstvo obrany. Měl by být schopný odvrátit kybernetické útoky na elektrárny, banky nebo nemocnice. Podle deníku Právo hledá ministerstvo odborníky hlavně mezi absolventy univerzit. Ty totiž dokáže finančně ohodnotit.

Vojenští zpravodajci, kteří mají na starost kybernetickou ochranu, nečekají, až projde parlamentem novela zákona o Vojenském zpravodajství. Nabírají IT odborníky a tipují místa, která by mohla být nejvíc ohrožena. Podle Jana Berouna, šéfa Vojenského zpravodajství, má nový tým především odrážet hackerské útoky. 

Podle Práva nové centrum počítačových expertů už hledá způsob, jak v síti sledovat pohyb dat. Kam a jak se ale mohou připojit, o tom musí ještě rozhodovat vláda. V praxi by to mělo fungovat tak, že mobilním operátorům předají sledovací skříňky a firmy je samy nainstalují. Zařízení bude sledovat anomální znaky komunikace. „Zpravodajci by měli minimálně zasahovat do podnikání operátorů a vůbec do soukromí jejich zákazníků, řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Mobilní operátoři a bezpečí

Operátoři se ale obávají, že nebudou moci zákazníkům zajistit garanci bezpečnosti a důvěrnosti jejich dat a komunikace, sdělila Šárka Štůlová, ředitelka kanceláře ICT Unie. Vodafone, O2, T-Mobil a další budou muset vyjít zpravodajcům vstříc, ať už za úplatu, nebo pod hrozbou pokuty až 20 milionů. Dle Berouna nároky na operátory nejsou přemrštěné. „Podstatou kybernetické obrany není kontrolovat lidem e-maily. Života a komunikace občanů naší země se dotkne pouze v případě, pokud budou sami útočníky snažícími se napadnout důležité počítačové systémy,“ dodal Stropnický. 

Jak bude probíhat sledování hackerů?

Na rozjezd centra dostali zpravodajci okolo 300 milionů korun, ale techniku zatím nekupují. Čekají, až projde zákon. Připravují plán, kde by se mohli připojit na síť a odkud by sledovali pohyb dat. 

Sledovat se bude hlavně ohrožení ze zahraničí. Pokud se zjistí, že někdo chystá útok zevnitř republiky, tak se informace předají policii a ta může proti hackerům zasáhnout. 

Jen v případě podezření na konkrétní hrozbu se požádá soud o povolení sledování obsahu internetové komunikace, stejně jako u nasazení odposlechů,“ upřesnil Stropnický. Budeme chtít data pro příznakovou analýzu, abychom dokázali porozumět, jak se nepřítel chová a odkud útočí, řekl Beroun. Jednou z nevýhod bude dle Berouna to, že se nebude moci provoz nahrávat a zpětně analyzovat. Největší zbraní v případě útoku bude blokace části provozu sítě. 

Vše, co lze považovat za kybernetický útok, se bude určovat v průběhu doby. Nyní může jít o jaderné elektrárny. V období sucha o vodárny. Zpravodajci budou vytvářet databázi míst a seznamy podezřelých serverů, které mohou být zranitelné. Potom je zařadíme do sledování jako zájmový bod, uzavřel Beroun.

strycbrady ( 13. prosince 2016 11:58 )

Komedie musí být, té není nikdy dost,zvláště když to komediant vede. Rusko když bude opravdu chtít, tak z té naší rozkradené pustiny zvané Česká republika, udělá za pár minut radioaktivní popel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa