Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zaorálek jede „orodovat“ za Čechy zadržené v Turecku, řešit chce i elektrárnu

Autor: mib/ČTK - 
13. prosince 2016
07:14

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek bude v úterý v Ankaře jednat mimo jiné o dvou Češích, kteří byli v Turecku zadrženi kvůli údajné příslušnosti ke kurdským milicím. Na schůzkách se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavusogluem či s premiérem Binalim Yilidrimem se chce zabývat také investicí do turecké elektrárny Yunus Emre, na kterou poskytla úvěr Česká exportní banka.

Turecké úřady zadržely Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase v listopadu. Dvojice podle nich patří k milicím syrských Kurdů YPG, které Turecko na rozdíl od Česka považuje za teroristickou organizaci. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by jednání obou Čechů bylo trestné, a má zájem o jejich vyhoštění do Česka.

Zaorálek bude jednat rovněž o situaci kolem elektrárny Yunus Emre, jejíž stavba stále není dokončena. Pokud se problém nepodaří vyřešit, mohou náklady spojené se stavbou elektrárny dopadnout na české daňové poplatníky. Ministr průmyslu Jan Mládek odhaduje, že náklady na státní rozpočet by mohly dosáhnout zhruba 15 miliard Kč.

Šéf české diplomacie bude v Ankaře jednat také o podpoře vzájemné obchodní výměny a o migrační krizi. Chce se také seznámit se situací v zemi po červencovém pokusu o státní převrat. V tureckém parlamentu chce předat jako dar reprezentační lustry, které nahradí předchozí osvětlení zničené při pokusu o puč. Původní lustry pocházely ze skláren v Kamenickém Šenově a dar by měl přispět k tomu, že česká stopa v tureckém parlamentu zůstane zachována.

Podívejte se do snímky, které pořídili dva zadržení Češi v Turecku:

agfor ( 13. prosince 2016 15:15 )

Česko není právní stát. Kdyby byl, nemohli by na zbytečných úřadech sedět bývalí komouši, estébáci a jejich bast ardi.

prezny ( 13. prosince 2016 13:06 )

A toto je též zajímavé. Komunistickému Pekingu se nelíbí, že nově zvolený americký prezident Donald Trump nechce dodržovat politiku jedné Číny a naznačuje, že může uznat Tchaj-wan za nezávislý stát. Trump řekl televizní stanici Fox News, že sice zcela "rozumí politice jedné Číny," ale neví, proč by jí USA měly být vázány. Peking je rozzlobený na nejvyšší míru.

prezny ( 13. prosince 2016 13:02 )

U Čechů se našly uniformy. Spolupracovali s teroristy, obvinění jsou vážná, řekl turecký ministr.

kkkastr ( 13. prosince 2016 12:39 )

Nerozumíme jazyku tvého kmene, asi IQ TYGVE

rockyshowman ( 13. prosince 2016 09:25 )

Zní to hezky, ale v našem právním státě tento metr není! To chce změnu!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa